Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

11.2.2025 15:44 ・ Päivitetty: 11.2.2025 15:44

Orpo tapasi J. D. Vancen Pariisissa – ”selvästi rakentava”

AFP / LEHTIKUVA / LUDOVIC MARIN

Yhdysvaltain varapresidentti J. D. Vance varoittaa tekoälyn liiallisen sääntelyn voivan koitua muutoksen kynnyksellä olevan alan tuhoksi. Samalla hän varoitti tekemästä tekoälyä koskevia sopimuksia itsevaltaisten maiden kanssa, jotka pyrkivät tunkeutumaan toisten maiden informaatioverkkoihin.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Vance puhui asiasta Ranskan isännöimässä tekoälyhuippukokouksessa Pariisissa. Suomesta kokoukseen osallistui pääministeri Petteri Orpo (kok.).

Orpo kertoi Instagram-tilillään huippukokouksen tarjonneen mahdollisuuksia useisiin kahdenvälisiin tapaamisiin. Näihin oli kuulunut muun muassa mahdollisuus ”vaihtaa ajatuksia” varapresidentti Vancen ja Intian pääministerin Narendra Modin kanssa.

ORPON Eurooppa-asioiden neuvonantaja Tuomas Tikkanen kertoi myöhemmin X-viestipalvelussa pääministerin kutsuneen Vancen Suomeen ja Orpon saaneen vastakutsun vierailla Washingtonissa. Molemmat olivat todenneet Suomen ja Yhdysvaltain olevan hyviä liittolaisia.

-  Hän (Vance) oli selvästi rakentava, suhtautui positiivisesti Eurooppaan sekä Suomeen, eikä mitään lisäjännitteitä noussut esille, Orpo sanoi Pariisissa kokouksen jälkeen.

Ainoa Eurooppaan suuntautunut kritiikki tuli, kun Vance moitti Eurooppaa liiallisesta tekoälyn sääntelystä.

-  Olen Euroopan osalta samaa mieltä. Sääntelemme itsemme kilpailukyvyttömäksi. Yhdysvallat investoi, Eurooppa sääntelee. Odotan innolla komission sääntelyn purkupakettia tähän liittyen, Orpo sanoi viitaten maaliskuussa esiteltävään EU-komission omnibus-pakettiin.

Jännitteitä Euroopan ja Yhdysvaltain välille on tuonut mahdollinen kauppasota. Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump allekirjoitti varhain tiistaina Suomen aikaa toimeenpanomääräyksen 25 prosentin tuontitulleista teräkselle ja alumiinille. Niiden on määrä astua voimaan 12. maaliskuuta.

Vieläkö Eurooppa yrittää neuvotella Trumpin kanssa kauppasodan välttämiseksi?

-  Olemme totta kai valmiita neuvottelemaan, ja pitää neuvotella ja lujaa. Mutta meidän pitää samaan aikaan olla valmiita vastatoimiin, Orpo sanoi.

Orpo sanoi, että Euroopalla pitää olla neuvotteluissa itsetunto kohdillaan.

-  Eurooppa on lähes puolen miljardin asukkaan maanosa ja myös tärkeä kauppakumppani Yhdysvalloille, hän muistutti.

NYT käynnissä olevaa viikkoa on kuvattu mediassa turvallisuuspolitiikan superviikoksi, sillä Yhdysvaltain tuore johto tapaa Euroopan johtajia Pariisin lisäksi Naton puolustusministerikokouksessa Brysselissä sekä Münchenin turvallisuuskonferenssissa viikonloppuna.

Mediaan on tihkunut tietoja, että Münchenissä voitaisiin keskustella mahdollisesta Trumpin hallinnon rauhansuunnitelmasta Ukrainaan.

Orpon mukaan München voi olla yksi paikka Trumpin keskustelun avaukselle, mutta mitään varmaa tietoa asiasta ei ole.

-  Mutta Ukrainan tilanteesta tullaan varmasti keskustelemaan, ja Suomen ja Euroopan tavoitteet ovat yhtenäisiä.

Orpon mukaan mahdollisia rauhanneuvotteluita ei voida käydä ilman Ukrainaa tai Euroopan ylitse.

-  Ja mahdollisen sopimuksen pitää olla myös Euroopan ja Ukrainan kannalta hyvä, hän sanoo.

TÄMÄ tarkoittaa muun muassa Ukrainan suvereniteetin säilyttämistä ja sitä, että Ukrainalle säilyy mahdollisuus päästä EU:n ja Naton jäseneksi.

-  Siinä EU:n pitää olla voimakkaasti mukana. Suomella on tässä jälleen kokoaan suurempi rooli, sillä olemme nyt myös Etyjin puheenjohtajamaa. Toimimme aktiivisesti sekä Ukrainan, Yhdysvaltojen että Euroopan suuntaan.

Politico-verkkolehti kertoi maanantaina, että Euroopan maat käyvät kulisseissa keskustelua Venäjän varjolaivastoon kuuluvien öljytankkerien laajamittaisesta takavarikoimisesta Itämerellä. Lehti perustaa tietonsa diplomaatti- ja virkamieslähteisiin.

Valmisteilla kerrotaan olevan myös lainsäädäntöä, joka tukisi tätä pyrkimystä.

-  Tulemme toimimaan päättäväisesti, ja nyt mietimme sekä Itämeren maiden että EU:n tasolla, mitä lainsäädännöllisiä ja muita keinoja on puuttua tähän varjolaivastoon, Orpo sanoi.

Orpon mukaan merioikeuden arviointi on yksi asia, jota asiassa pohditaan.

Sanna Raita-aho, Niilo Simojoki/STT

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU