Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Orpon hallituksen leikkauskierre syventää eriarvoisuutta ja heikentää hyvinvointivaltiota

Talouden tasapainottaminen on tärkeää, mutta tulee hyvin kalliiksi tehdä sitä tällä tavalla lapsiperheiden kustannuksella.

Sari Ala-Heikkilä

SDP:n aluevaltuutettu, Vaasa

Petteri Orpon (kok) hallituksen säästölinja on herättänyt laajaa huolta sen kohdistuessa erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleviin ryhmiin, kuten lapsiperheisiin, työttömiin ja opiskelijoihin.

Leikkaukset asumistuista, työttömyysturvan heikennykset ja kuntien valtionosuuksien pienentäminen vaarantavat perheiden arjen ja lisäävät merkittävästi muun muassa lapsiperheköyhyyttä. Tämä jo ennestään vakava ilmiö uhkaa syventyä entisestään.

Lapsiperheköyhyys ei ole ainoastaan tilastollinen käsite. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että lapsiperheiden arki täyttyy jatkuvasta huolesta, epävarmuudesta ja valinnoista välttämättömien menojen välillä. Kun asumiskulut kasvavat ja tuet pienenevät, perheet joutuvat tinkimään ruokakuluista, terveydenhoidosta ja lasten harrastuksista.

Tämä syventää eriarvoisuutta. Köyhyydessä kasvavat lapset eivät saa samoja mahdollisuuksia kuin paremmin toimeentulevien perheiden ikätoverinsa.

HALLITUKSEN lyhytnäköinen leikkauspolitiikka voi pitkällä aikavälillä lisätä yhteiskunnallisia kustannuksia. Köyhyyden vaikutukset lasten terveyteen, koulumenestykseen ja sosiaalisiin taitoihin ovat hyvin dokumentoituja.

Näiden ongelmien korjaaminen myöhemmin on usein moninkertaisesti kalliimpaa kuin niiden ehkäiseminen ennalta. On myös tärkeää muistaa, että lapsiperheköyhyys ei ole pelkästään yksittäisten perheiden ongelma, vaan se koskettaa koko yhteiskuntaa. Investoinnit lasten hyvinvointiin ovat investointeja tulevaisuuteen.

Lapsiperheköyhyys ei ole pelkästään yksittäisten perheiden ongelma, vaan se koskettaa koko yhteiskuntaa.

Verrattaessa Suomea muihin Pohjoismaihin nousee esille se, että sosiaaliturvan taso on heikompi kuin monissa muissa maissa. Tämä lisää köyhyyden riskiä. Pohjoismaisen hyvinvointivaltion perusperiaatteisiin kuuluu tasa-arvoisten mahdollisuuksien tarjoaminen kaikille kansalaisille. Nykyinen säästölinja kuitenkin vie Suomea poispäin tästä tavoitteesta.

Talouden tasapainottaminen on tärkeää, mutta se ei saa jättää heikoimmassa asemassa olevia oman onnensa nojaan. Orpon hallituksen tulisi asettaa etusijalle haavoittuvimmassa asemassa olevien hyvinvointi.

Leikkausten sijaan tarvitaan investointeja koulutukseen, terveydenhuoltoon ja sosiaaliturvaan. Nykyinen politiikka vaarantaa hyvinvointivaltion perusarvot ja lisää eriarvoisuutta. Päätösten tulisi perustua pitkäjänteisiin tavoitteisiin, jotka huomioivat koko yhteiskunnan hyvinvoinnin. Hyvinvointivaltio on yhteinen saavutus, jota on vahvistettava tuleville sukupolville.

 

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu ja aluevaltuutettu (sd.) Vaasasta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE