Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Orpon hallitus hakoteillä työttömyysetuuksien leikkauksissa

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

Orpon hallitus väittää, että roimat leikkaukset työttömyysturvaan lisäävät työllisyyttä. Excel-laskennallisesti näin voi ollakin, mutta toista on todellisuus. Uusia työpaikkoja ei ole syntynyt, sen sijaan työpaikat ovat vähentyneet.

Useita kirjoittajia

Viime vuoden lopulla Lapissa oli noin 2 000 avointa työpaikkaa, kun työttömiä työnhakijoita oli noin 8 000. Tässä joukossa oli noin 2 000 pitkäaikaistyötöntä ja noin 1 000 pitkäaikaissairasta.

Laskusuhdanteessa leikkaaminen ja kotimaisen kysynnän laskeminen voi olla kohtalokasta myrkkyä kansantaloudelle. Tästä huolimatta hallitus pitää itsepintaisesti kiinni hallitusohjelman kirjauksista.

Leikkaukset ajavat erityisen ahtaalle henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta kokoaikatyöhön tai hyväpalkkaiseen työhön.

VÄHEMMÄLLE huomiolle ovat jääneet leikkausten inhimilliset vaikutukset. Lappilaisesta näkökulmasta tulevaisuus Orpon hallituksen huomassa näyttää synkältä.

Miten henkilökohtaisen talouden pohjan menettäminen vaikuttaa poismuuttoon pieniltä paikkakunnilta? Jos esimerkiksi perheen toinen työssäkävijä jääkin työttömäksi ja tulot tippuvat reilusti eikä työpaikkoja aidosti ole. Silloin yhteinen kotitalo mahdollisine lainoineen täytyy myydä ja pahimmassa tapauksessa muualle muutto jää ainoaksi vaihtoehdoksi.

Työttömyysturvan suojaosan poistaminen vaikuttaa erityisesti nuoriin. Työelämään kiinnittyminen tapahtuu usein pätkätöiden kautta. Mikään ei kannusta ottamaan vastaan lyhyitä työsuhteita, koska niillä ei ole vaikutusta ansiotasoon. Leikkaukset ajavat erityisen ahtaalle henkilöt, joilla ei ole mahdollisuutta kokoaikatyöhön tai hyväpalkkaiseen työhön.

Hallitus aikoo vaikeuttaa ansiopäivarahalle pääsyä pidentämällä työssäoloehdon 12 kuukauteen ja euroistamalla sen. Samaan aikaan vakituisen työn saamista vaikeutetaan ja irtisanomista helpotetaan. Jos ja kun yhä useampi putoaa toimeentulotuelle, tulevaisuus hämärtyy ja elämästä tulee päivästä toiseen selviämistä. Tämä ei ole oikeudenmukaista politiikkaa.

Suomen talous ei nouse eriarvoisuutta lisäämällä.

ON ihan perusteltua kysyä, mikä oikeuttaa yksipuolisesti kyseenalaistamaan työntekijän tai työttömäksi joutuneen moraalin ja toisaalta uskomaan ikään kuin itsestäänselvyytenä omistajien hyväntahtoisuuden ja investointi halukkuuden osinkojen maksun sijaan? Suomen talous ei nouse eriarvoisuutta lisäämällä.

Talouspolitiikan arviointineuvosto on kiinnittänyt huomiota Orpon hallituksen yksipuolisiin työllisyystoimiin. Pelkkä taloudellisten kannustimien luominen ei yksin riitä.

Todelliset ongelmat ja työllistymisen esteet, kuten riittämätön ammattitaito, terveysongelmat ja työmarkkinoiden kohtaanto-ongelmat jäävät huomiotta leikkausintoiselta hallitukselta. Työllisyys ei kasva sillä, että hyvin palkattujen henkilöiden verohelpotukset otetaan pienipalkkaisten selkänahasta.

Lapin Sos.Dem. piirihallituksen jäsenet:

Maria-Riitta Mällinen, Rovaniemi

Satu Honkonen, Sodankylä

Tytti Pernu, Tornio

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE