Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Osa nuorista saa tekstarin aluevaaleista – tästä on kyse

Aluevaaleihin liittyy tekstiviestikampanja nuorille, yksikönpäällikkö Niklas Wilhelmsson oikeusministeriöstä kertoi tänään eri ministeriöiden yhteistyössä järjestämässä aluevaaleja käsitelleessä mediatilaisuudessa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Demokraatille Wilhelsson toteaa, että idea kampanjasta on syntynyt oikeusministeriön ja valtioneuvoston välisissä keskusteluissa ja tällaista kampanjaa on pohdittu jo jonkin aikaa erilaisissa vaalityöryhmissä.

Käytännössä osa 18-29-vuotiaista nuorista saa kampanjassa 1-2 tekstiviestiä, joissa kerrotaan aluevaaleista. Tekstiviestikampanja pyrkii nuorten äänestäjien mobilisointiin.

Idean pohjalla on vastaavia kampanjoita muista maista. Esimerkiksi Norjassa tutkimustulosten perusteella vastaavalla kampanjalla on saavutettu 4-6 prosenttia suurempi äänestysaktiivisuus tekstiviestin saaneissa kontrolliryhmään verrattuna.

Tekstiviestivaihtoehtoja kampanjassa on muutama, ne on laskettavissa yhden käden sormilla. Tutkimukseen valikoituvat nuoret saavat viestejä joko ennakkoäänestyksen alkaessa, vaaliviikolla tai varsinaisena äänestyspäivänä.

– Ne ovat lyhyitä viestejä, joissa muistutetaan vaaleista ja äänestämisen tärkeydestä, Niklas Wilhelmsson avaa.

Wilhelmssonin mukaan tekstarin saavien nuorten määrä satunnaisotannalla on vähintään 70 000. Otos otetaan äänioikeusrekisteristä. Helsinkiläiset eivät viestejä saa, koska Helsingissä ei äänestetä aluevaaleissa.

Wilhelmssonin mukaan tutkimuksessa on pyritty varmistamaan yhdenvertaisuus ja tasapuolisuus sekä pohdittu eettisyyden kannalta esimerkiksi sitä, että tietyt puolueet saattavat kerätä enemmän nuorison ääniä.

– On todella tärkeää, että otos otetaan satunnaisotannalla, se ei kohdistu mihinkään ikäluokan tiettyyn ryhmään tai tietylle alueella asuville. Tästä on nimenomaan pidetty hyvin tarkasti huolta, että näin toimitaan.

Jotta tutkimus tuottaisi mahdollisimman vertailukelpoista tulosta ja tutkimusrauha säilyisi, esimerkiksi tekstiviestien sisällöstä ei vielä kerrota valtioneuvoston erityisasiantuntijan Maarit Lassanderin mukaan julkisuuteen. Lassander on valtioneuvoston käyttäytymistieteellinen neuvonanto -kokeiluhankkeen projektipäällikkö.

Käytännössä tutkimusta kampanjan pohjalta tehdään Turun yliopiston taloustieteen laitoksella. Tutkimuksen vetäjä, professori Janne Tukiainen ei vielä tässä vaiheessa kommentoi tutkimusta, koska se on kesken.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE