Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Osa yrityksistä rahastaa inflaatiolla – Ekonomisti: Nyt huonona aikana yritykset tekevät huipputulosta

Pitkään laukannut inflaatio koettelee kansalaisten kukkaroa, mutta Tilastokeskuksen mukaan suomalaisyritysten voittoaste (voittojen osuus käyttökatteen, henkilöstökulujen ja poistojen summasta) kasvoi 35,6 prosenttiin huhti-kesäkuussa edellisestä neljänneksestä.

Heikki Sihto

Demokraatti

STTK:n pääekonomistin Patrizio Lainán mukaan voittoasteen kasvu kertoo lähinnä siitä, että tuotteiden hinnat ovat nousseet enemmän kuin kulut kuten esimerkiksi palkat tai energian hinta – eli osa yrityksistä rahastaa nyt inflaatiolla.

Lainá sanoo yrityssektorin pärjänneen erittäin hyvin inflaation kiihtyessä.

– Yrityksillä on nyt hinnoitteluvaltaa ja kyky rahastaa hinnoilla energiakriisistä huolimatta. Erikoista on, että huonoina aikoina yrityksillä menee näin hyvin. Tosin tilanne oli sama myös korona-aikana. Suuri osa yrityksistä teki tuolloinkin hyvää tulosta. Taustalla olivat muun muassa avokätisesti jaetut koronatuet ja työeläkemaksun kevennys, Patrizio Lainá sanoo.

Jos yrityksillä olisi aito huoli inflaatiosta, ne todennäköisesti tinkisivät voitoistaan.

Lainá ei osaa arvioida, missä määrin yritysten hyvä tilanne on sektorikohtaista.

– Ainakin energiayhtiöt takovat nyt kovaa tulosta. Niille suunniteltu windfall-vero tulee tarpeeseen.

Inflaation takia palkansaajien ostovoima on pudonnut ennätysvauhtia. Ostovoima heikentyi näin paljon viimeksi 1970-luvulla. Lainá pitääkin kaksinaismoralistisena tilannetta, jossa työnantajat perustelevat pieniä palkankorotuksia palkkainflaation pelolla. Samalla ne perustelevat tuotteidensa hintojen nousua omien kustannustensa nousulla, vaikka se ei olisikaan todellinen syy.

– Jos yrityksillä olisi aito huoli inflaatiosta, ne todennäköisesti tinkisivät voitoistaan. Itse en usko palkkojen nousukierteeseen edes suuremmilla palkankorotuksilla, sillä pääsyy tämän hetkiseen tilanteeseen on energian hinnan kallistuminen.

Lainá muistuttaa työnantajia myös keinosta vaikuttaa palkankorotuksiin. Moni työntekijäjärjestö on esittänyt kiky-sopimuksen yhteydessä työntekijöille siirrettyjen sosiaalivakuutusmaksujen palauttamista takaisin työnantajien maksettavaksi.

Esimerkiksi Teollisuusliitto – jonka sopimus umpeutuu huomenna torstaina – arvioi, että sosiaalivakuutusmaksujen palauttaminen työnantajille tukisi palkansaajien ostovoimaa enemmän kuin vastaava palkankorotus ja se tulisi samalla myös työnantajille edullisemmaksi, kun maksutaakan siirto hillitsisi palkankorotuksia.

 

Juttu korjattu 30.11. klo 14

Jutun alussa alunperin kerrottiin virheellisesti voittoasteen kasvaneen 35,6 prosenttilla. Sen pitäisi olla: voittoaste (voittojen osuus käyttökatteen, henkilöstökulujen ja poistojen summasta) kasvoi päätyen 35,6 prosenttiin.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE