Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Otetaan kivi pois pullasta, kerta kaikkiaan!” – Sipilän hallituksen kylmään politiikkaan löytyi vertaus jopa Matteuksen evankeliumista

Työministeri Jari Lindströmiä vaaditaan nyt viimein ottamaan kivi pois pullasta.

Aktiivimallin kumoamiseen tähtäävän kansalaisaloitteen käsittely eduskunnassa alkoi tänään erikoisissa merkeissä, kun hallituspuolueiden edustajat uupuivat paikalta keskustelun käynnistyessä. Oppositio epäili, että “häpeävät niin paljon”.

Marja Luumi

Demokraatti

Aiemmin ehti jo herättää tyrmistystä, että sosiaali- ja terveysvaliokunnan enemmistö tyrmäsi yli 140 000 kansalaisen allekirjoittaman aloitteen muotoseikkoihin vedoten. Valiokunnan oppositio jätti mietintöön vastalauseen.

SDP vaatii työttömyysturvaleikkurista luopumista ja palveluiden kehittämistä.

– Sosialidemokraatit eivät ole koskaan hyväksyneet hallituksen aktiivimallin mukaista toimintamallia. Se on epäoikeudenmukainen, työttömiä alistava ja nöyryyttävä, ja tästä syystä me annamme kaiken tukemme kansalaisaloitteen allekirjoittaneille, kansanedustaja Anneli Kiljunen (sd.) painotti tänään keskustelussa.

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd.) muisteli, kuinka kysyi aikoinaan työministeri Jari Lindströmiltä (sin.), miksi tällainen malli täytyy tehdä väen vängällä – ja kuka tätä haluaa.

– Muistan, ministeri Lindström, että te vastasitte minulle jotakin tyyliin, että tämä nyt vain on tällainen kivi pullassa, joka nyt vain on nieltävä.

Viitanen ihmetteli vastausta jo tuolloin.

Lisää aiheesta

– Kyllähän nyt maalaisjärkikin sanoo, että mitä järkeä on leipoa pullaan kivi. Minä en ymmärrä sitä, että jos jopa esittelevät ministerit itse sanovat tätä kiveksi pullassa, niin miksi tällaista tuodaan. Tästä ei ole mitään hyötyä ja päinvastoin tämä loukkaa monia työttömiä ihmisiä. Eli tämä on kerta kaikkiaan käsittämätöntä. Otetaan kivi pois pullasta, ihan oikeasti, kerta kaikkiaan, hän vetosi.

“Rikkaille on annettu rahaa, köyhiltä on otettu.”

Kansanedustaja Satu Taavitsainen (sd.) muistutti, kuinka noin vuosi sitten runsas joukko työttömiä osallistui aktiivimallin vastaiseen mielenilmaukseen Senaatintorilla ja noin vuosi sitten yli 140 000 ihmistä allekirjoitti kansalaisaloitteen aktiivimallin kumoamiseksi.

– Mutta mitä tekee Sipilän uppiniskainen hallitus? Ei kuuntele kansaa, ei kansanedustajia, ei järjestöjä, ei ketään. Arvoisat ministerit, miksi ette kuuntele kansaa?

Taavitsainen löysi yhtymäkohdan Sipilän hallituksen politiikkaan Matteuksen evankeliumin jakeesta: “Jokaiselle, jolla on, annetaan, ja hän on saava yltä kyllin, mutta joilla ei ole, siltä otetaan pois sekin, mitä hänellä on.”

Taavitsaisen mukaan se on tarkoittanut etujen kasautumista niille, joilla niitä on jo ennestään.

– Rikkaille on annettu rahaa, köyhiltä on otettu.

“Viimeisimmät luvut: 158 000 ihmistä on joutunut leikkurin kohteeksi.”

Vihreiden kansanedustaja Heli Järvinen lainasi erään kollegansa kuvausta aktiivimallista:

– Malli on ikään kuin edellytys jokaiselle työttömälle uida 5 kilometriä päivässä riippumatta siitä, löytyykö kylästä uimahallia tai itseltä uimataitoa, mutta 5 kilometriä pitäisi uida, jottei rankaista.

Kansanedustaja Arja Juvonen (ps.) puolestaan muistutti, että työttömyys ei ole valinta.

– Nöyryyttävä, väheksyvä ja ilkeä ovat olleet ne sanat, joita minulle on kerrottu liittyen aktiivimalliin.

Kansanedustaja Silvia Modig (vas.) huomautti vasemmistoliiton pelänneen jo heti alussa, että aktiivimallista tulee massaleikkuri.

– Meitä syytettiin silloin vastuuttomasta pelottelusta. Nyt katsotaan lukuja – mitä on käynyt? Viimeisimmät luvut: 158 000 ihmistä on joutunut leikkurin kohteeksi, Modig totesi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE