Kotimaa
29.8.2017 16:00 ・ Päivitetty: 29.8.2017 19:06
Oxford kutsui miltei heti eron jälkeen – Jääskeläinen Demokraatille Ylen tapahtumiin palaamisesta: ”Minun kannaltani ei kovin järkevää”
Ylen Uutis- ja ajankohtaistoiminnan johtajana ja vastaavana päätoimittajana kymmenisen vuotta toiminut Atte Jääskeläinen lähtee vuodeksi Oxfordin yliopiston Reuters-instituuttiin Britanniaan.
Instituutin tiedotteen mukaan Jääskeläinen paneutuu muun muassa digitalisaatioon ja uutisten liiketoimintamalleihin sekä median demokraattiseen rooliin.
– Instituutin johto otti yhteyttä ja kysyi kiinnostusta tähän tehtävään oikeastaan hyvin pian kuin eroni Ylestä oli selvä, Jääskeläinen kertoo Demokraatille.
Jääskeläinen erosi päätoimittajan tehtävästä toukokuussa. Yle tiedotti tuolloin, ettei hänellä ollut enää edellytyksiä tehtävän menestykselliseen hoitamiseen.
Pääministeri Sipilään liittynyt niin kutsuttu Terrafame-kohu oli tuolloin vellonut julkisuudessa ja Ylen sisällä pitkään.
”On vaikka mitä vaihtoehtoja.”
Jääskeläinen toteaa, että katsoo nyt urallaan eteenpäin. Ylen asioihin hän ei halua enää palata.
Lisää aiheesta
– Siinä ei olisi minun kannaltani mitään järkeä. Mitä enemmän olen asiaa ajatellut, sitä vähemmän se kiinnostaa.
– Suomessa voi olla aika monta muuta tahoa, joiden kannattaisi pohtia asiaa omalta kohdaltaan, mutta minun kannaltani se ei ole kovin järkevää, Jääskeläinen kuittaa.
Haluaisiko hän vielä tulevaisuudessa palvella suomalaista mediaa?
– En lähde sitäkään arvioimaan, pidetään kaikki asiat avoimena. Katsotaan, mitä maailma tuo tullessaan. Tämä on myös siinä mielessä loistava mahdollisuus, että voi pitää eri tulevaisuuden vaihtoehdot avoinna, hän sanoo Oxfordin pestiin viitaten.
Entä sen jälkeen?
– Minulla on mielessä vaikka mitä vaihtoehtoja, en ole sulkenut mitään pois. Käyn ja olen käynyt keskusteluja eri suuntiin.
En halua lähteä niiitä niin hirveän paljon avaamaan. Sanotaan, että kovin pitkää kesälomaa ei ole ollut.
Journalistisen muutoksen johtaminen teemana Oxfordissa.
Jonkin verran lomaakin Jääskeläinen kertoo sentään viettäneensä ja tehneensä ”ihan tavallisen ihmisen asioita” pitkän työputken jälkeen.
Jääskeläisen Reuters-instituutin 2017–2018 tulevaa vuoden jaksoa on kuvattu tänään mediassa vierailevan tutkijan (visiting fellow) paikaksi. Käännös ei kuitenkaan anna työstä aivan oikeaa kuvaa.
Jääskeläinen kertoo, että instituutti on joskus aikaisemminkin hyödyntänyt käytännön kokemusta hankkineiden journalistien asiantuntemusta.
Hänen roolinaan on tuoda sinne kokemusta ja ymmärrystä journalistisen muutoksen johtamisesta.
Hän osallistuu instituutin työhön ja seminaareihin ja pitää myös itse seminaareja.
– Varmasti myös kirjoitan jotain.
– Se on inspiroiva ja vapaakin rooli. Työn varsinainen sisältö määrittyy vuorovaikutuksessa muiden siellä työskentelevien ja stipendiaattina olevien kanssa.
– Minulla on sellainen kokemus media-alalta ja sen johtamisesta, että he halusivat kutsua minut sinne, jotta instituutin työ rikastuisi. Itselleni se on taasen mahdollisuus oppia ja avartaa omaa ajattelua, hän kuvaa.
Jääskeläinen kertoo, että Reuters-instituutin johto on paljon tekemisissä keskeisten eurooppalaisten medioiden kanssa. He pitivät Jääskeläiseenkin yhteyttä tämän ollessa Ylen vastaavana päätoimittajana.
– He eivät eristäydy akateemisiin kammioihin, hän toteaa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.