Työmarkkinat
28.11.2023 14:59 ・ Päivitetty: 28.11.2023 14:59
Pääluottamusmieheltä kysytään jo: ”Milloin lakkoillaan oikeasti?”
Teollisuusliitossa on korkea valmius entistä järeämpiin toimiin, jotta hallitus perääntyisi pahimmista heikennyksistä työntekijöiden pään menoksi. Tämä käy ilmi kahden pääluottamusmiehen haastattelusta.
Asevalmistaja Sakon Riihimäen tehtaalla on järjestetty tähän mennessä ulosmarssi hallituksen toimia vastaan. Tehtaan henkilöstöstä hieman päälle 200 on työntekijöitä.
– Työntekijät jo kyselevät, milloin lakkoillaan kunnolla, milloin on oikea lakkopäivä tulossa, Teollisuusliiton valtuuston jäsen, pääluottamusmies Joonas Klimoff kertoo tunnelmista Demokraatille.
Hän itse pitää SAK:laisen ay-liikkeen strategiaa ihan fiksuna: vaiheittaisilla työtaisteluilla on saatu julkisuudessa huomiota viestille, joka toivottavasti kantautuu hallituksenkin korviin.
– Tämä on ollut esimakua ja pikkuhiljaa kiristetään ruuvia.
Klimoff kertoo keskustelleensa monen työntekijän kanssa hallituksen leikkaustoimista. Yhteinen näkemys on se, että meno hirvittää.
– Keskeinen kysymys on, miksi hallitus leikkaa juuri heikko-osaisimmilta ja miksi työntekijöiden oikeuksiin ja etuihin kajotaan näin törkeän yksipuolisesti.
Lisää aiheesta
Lakko-oikeuden rajaaminen on myös kova isku.
– Meidän paras aseemme ollaan viemässä ensimmäisenä. Sehän on meidän ainoa neuvotteluvalttimme tiukan paikan tulleen esimerkiksi työehtosopimusneuvotteluissa, Klimoff huomauttaa.
Työelämän ja sosiaaliturvan uudistuksista pitäisi hänen mielestään päästä käymään aitoja neuvotteluja hallituksen ja työmarkkinajärjestöjen kesken. Pelkkä keskusteluyhteyden avaaminen ei riitä.
– Kolmikantainen neuvottelu olisi nostettava taas arvoonsa ja yksipuolinen päätöksenteko unohtaa. Ja tämä koskee kaikkia hallituksen suunnitelmia.

Marjo Hiltunen kertoo, että lakkovalmius on korkealla.
Iisalmelainen pääluottamusmies Marjo Hiltunen Normet Oy:stä kertoo myös, että yrityksen työntekijöillä on lakkovalmius ollut aina erittäin korkealla. Kaivoskoneisiin ja tunnelirakentamiseen erikoistuneen Normetin tehdas työllistää Iisalmessa noin 500 henkeä, joista noin 270 on työntekijöitä.
Työntekijöillä on ollut tähän mennessä tunnin ulosmarssi, mutta Hiltunen uskoo, että lisää on tulossa ja työtaistelutoimiin ollaan menossa mukaan.
– Porukka on ymmärtänyt, että nyt on tärkeää puolustaa omia oikeuksia.
Omassa firmassa näkymät ovat pääluottamusmiehen mukaan tällä hetkellä ihan hyvät.
– Mutta meidänkin alueella on hyvin paljon metallialan yrityksiä, joissa muutosneuvottelut ovat käynnissä ja väkeä on lomautettuna.
Hallituksen päätökset kylmäävät myös Normetin työntekijöitä.
– Erityisen kovaa on se, että leikkaukset ja heikennykset kohdistuvat ryhmiin, joilla on jo ennestään vaikeaa. Koko paketti vaikuttaa epäoikeudenmukaiselta.
Hiltunen toivoo, että hallituksesta löytyisi aito halu keskustella ja neuvotella sen suunnitelmien vaikutuksista yhteistyössä muun muassa palkansaajajärjestöjen kanssa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.