Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Pääministeri Marin: EU-maat ovat vielä kaukana toisistaan – on mahdollista, että sopua ei synny vielä tänä viikonloppuna

LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan jäsenmaat ovat vielä kaukana toisistaan ennen viikonlopun neuvotteluita elpymispaketista ja monivuotisesta budjetista. Marinin mukaan on mahdollista, että sopua ei synny vielä tänä viikonloppuna.

Demokraatti.fi/STT

EU-maiden johtajat neuvottelevat huomenna ja lauantaina Brysselissä isosta kokonaisuudesta, johon kuuluvat 750 miljardin euron elpymispaketti ja tulevan seitsemän vuoden rahoituskehys, joka olisi viimeisimmän ehdotuksen mukaan 1 074 miljardia euroa.

Marin kävi tänään kuultavana eduskunnan suuressa valiokunnassa, jolta hän sai neuvottelumandaatin.

Suomen tavoitteena on, että elpymisrahasto pienenee ja, että suunniteltua isompi osuus jaettaisiin jäsenmaille lainoina. Marinin mukaan on tärkeää, että kokonaisuus on tarkkarajainen, jotta Suomen vastuut ovat tarkasti selvillä. Tällaisenaan Suomi ei voi hänen mukaansa vielä hyväksyä kokonaisuutta.

Marin ei kertonut tarkemmin, missä Suomen reunaehdot kulkevat.

Nyt neuvoteltava elpymispaketti on hänen mukaansa kertaluonteinen, eikä siitä pidä ”missään nimessä tehdä pysyvän kaltaista ratkaisua”.

– Elämme erittäin poikkeuksellista kriisiä ja elpymisväline on vastaus nimenomaisesti koronakriisiin ja sen aiheuttamaan taloudelliseen kurimukseen, jossa kaikki me maat olemme.

Suomen kumppanit neuvotteluissa ovat herättäneet keskustelua, koska se ei ole suoraan ollut mukana tiukimmassa ryhmässä. Marinin mukaan Suomi tekee elpymispakettiin liittyen läheistä yhteistyötä juuri nuukan nelikon eli Itävallan, Hollannin, Ruotsin ja Tanskan kanssa.

Rahoituskehyksessä Suomelle on tärkeää, että budjetin koko on kohtuullinen. Siten huippukokouksia johtavan Charles Michelin viimeisin kompromissiesitys on Marinin mukaan liikkunut oikeaan suuntaan.

Suuri valiokunta tukee neuvotteluiden jatkamista

Suuri valiokunta tukee sitä, että Suomi jatkaa neuvotteluita EU:n elpymispaketista. Valiokunta pitää paketin syntymistä tarpeellisena, kertoo puheenjohtaja Satu Hassi (vihr.).

Valiokunta on samaa mieltä hallituksen kanssa siitä, että elpymispaketin kokoa pitäisi pienentää ja siitä suunniteltua isompi osuus olisi parempi jakaa jäsenmaille lainoina.

Suomen tavoitteena on, että välineen voimassaoloaika rajataan esitettyä neljää vuotta lyhyemmäksi.

Michelin tuorein kompromissiehdotus on valiokunnan mukaan edennyt Suomen kannalta oikeaan suuntaan.

Elpymiskokonaisuus ei silti sellaisenaan ole Suomen hyväksyttävissä.

Suomen mielestä on tärkeää, että tuen kriteerit perustuvat koronakriisin vaikutuksiin.

Valiokunnan antamaan lausuntoon sisältyy kolme eriävää mielipidettä, yksi jokaiselta oppositiopuolueelta eli perussuomalaisilta, kokoomukselta ja kristillisdemokraateilta.

Perussuomalaiset esitti koko paketin hylkäämistä.
STT–Anniina Luotonen

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Lisää aiheesta

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Toimituksen kommentit
12.8.2020
Kohutun esityksen taustalla on halu kepittää ammattiliittoja
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE