Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Pääministeri Theresa May hävisi vetonsa” – Lontoon pörssi on avannut pieneen nousuun

Britannian vaalitulos oli yllätys, mutta se ei muuttanut maan päätöstä jättää Euroopan Unioni, sanoo Ranskan pääministeri Edouard Philippe.

Hän toteaa, että konservatiivit on isoin puolue, vaikka he eivät saaneetkaan enemmistöä parlamentin alahuoneessa. Tulosta ei pidä lukea siten, että britit olisivat kyseenalaistaneet brexitin, Philippe lisää.

Britannian pääministeri Theresa May hävisi vetonsa, vaaleja puolestaan kommentoi EU:n talouskomissaari Pierre Moscovici. Mayn johtama konservatiivipuolue epäonnistui saamaan enemmistön parlamentin alahuoneessa.

Moscovicin mukaan Mayn piti vahvistua, mutta hän hävisi ja on sen vuoksi epäselvässä tilanteessa. Tästä syystä on epäselvää, mikä on hallinnon tila tänä aamuna, Moscovici jatkaa.

Brexit-neuvottelut EU:n ja Britannian välillä voivat monimutkaistua entisestään, jos Britannia on heikko, sanoo EU:n budjetista vastaava komissaari Günther Oettinger.

Hänen mukaansa Britannia tarvitsee vahvan hallituksen, joka pystyy neuvottelemaan brexitistä. On vaara, että neuvottelut ovat huonot molempien kannalta, jos toinen neuvottelukumppani on heikko, Oettinger sanoi Saksan radiossa.

Nyt tuli lisäkertoimia tähän epävarmuuteen.

Lisää aiheesta

Lontoon pörssi on avannut vaalien jälkeisenä aamuna pieneen nousuun, vaikka parlamenttivaalien tulos ei antanut yhdellekään puolueelle selvää enemmistöä ja konservatiivit kärsivät tappion.

Epävarmuus voi kuitenkin saada pörssikurssit sahaamaan, arvioi Aktian pääekonomisti Heidi Schauman.

Sijoittajia rohkaisi heikentynyt punta. Punnan kurssi on pudonnut noin kaksi prosenttia suhteessa dollariin.

Myös Helsingin pörssi on aavistuksen plussalla.

Britannian vaalitulos laittoi maan poliittisen elämän sekaannuksen tilaan. Sama käy myös talouselämälle, ainakin väliaikaisesti, arvioivat ekonomistit.

– Nyt tuli lisäkertoimia tähän epävarmuuteen, Schauman sanoo.

Epävarmuus taloudessa on toki kestänyt brexit-kansanäänestyksestä asti ja jatkuu ainakin, kunnes EU:sta eroamisen askelmerkit ovat lopullisesti selvillä.

Ensireaktio markkinoilla nähtiin punnan kurssin syöksynä.

– Luultavasti tämä jää kuitenkin aika pitkälti Britteinsaarille eikä leviä muualle maailmaan, Schauman arvioi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE