Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Paasio, Sundqvist, Rönnholm, Haatainen, Marttila, näin SDP menestyy seuraavat 120 vuotta – ”Ilman rauhaa ei saada myöskään estettyä ilmastonmuutosta”

Jukka-Pekka Flander
SDP on juhlinut tänään Turussa puolueen 120-vuotista taivalta. Demokraatti raportoi tilaisuudesta paikan päältä.

SDP:n periaateohjelmatyötä johtava puolusihteeri Antton Rönnholm pohdiskeli tänään puolueen 120-vuotisjuhlapaneelissa SDP:n keskeisiä tulevaisuuden kysymyksiä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Rönnholm muistutti, että 8 maailman rikkainta omistaa tänäkin päivänä yhteensä enemmän kuin 3,7 miljardia köyhää yhteensä. Rönnholmin mukaan helposti ajatellaan, että tämä olisi vääjäämätöntä ja oikeistokin tällaista selitystä tarjoaa.

– Ei ole, Rönnholm sanoi ja totesi, että asiaan on saatavissa muutos.

Rönnholm puolusti sitä, että pitää uskaltaa asettaa myös kauaskantoisia tavoitteita. Joka päivä on määriteltävä uudelleen, missä horisontti on.

”Riittävän ajoissa riittävän suuri määrä ihmisiä oivaltaa.”

Demokraatti kysyi myös SDP:n entisiltä puheenjohtajilta Pertti Paasiolta ja Ulf Sundqvistilta, mikä on puolueen suurin ratkaisua vaativa kysymys, jotta se pärjää jälleen seuraavat 120 vuotta.

– Pitää lakata kuvittelemasta, että on olemassa jokin ratkaisu, jota me emme vain huomaa. Se on jatkuvaa työtä ja kuuntelua, yhteistoimintaa sekä luottamusta omaan porukkaan ja puolueeseen, Pertti Paasio opasti.

Oikeistopopulismista Paasio totesi, että sitä on helppo aliarvioida. Hän kuitenkin uskoo, että riittävän ajoissa riittävän suuri määrä ihmisiä oivaltaa, minkä vaaran oikeistopopulismi tuo koko Euroopalle.

Paasion mukaan on tärkeää luottaa omaan puolueeseen ja kunnioittaa yhdessä rakennettua politiikkaa ja toinen toisiaan, vaikkei aina kaikkeen olisikaan tyytyväinen.

– Pitää olla kuuntelijoita enemmän.

”Ilman rauhaa ei saada myöskään estettyä ilmastonmuutosta.”

Ulf Sundqvistin mukaan tällä hetkellä puolue on oikealla linjalla siinä, että se pitää yllä vahvaa käsitystä siitä, että markkinatalous on hyvä renki mutta huono isäntä.

– Yhteiskunnan peruslinjan pitää olla, kuten pääministeri Antti Rinne (puheessaan) sanoi, heikkojen puolustaminen. Näin ollen edelleen esiintyy jatkuva uudistamisen tarve.

– Toinen asia on se, että maailman parantaminen ja perustaminen on aina ollut sosialidemokraattinen linja puolueen perustamisesta lähtien. Tämä on kansainvälinen liike. Ilman rauhaa ei saada myöskään estettyä ilmastonmuutosta. Sen takia demokratia ja rauhantyö, siinä on sosialidemokratian pitkä linja, Sundqvist paaluttaa.

”Ylipäätään ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta merkittävä kysymys.”

Eduskunnan varapuhemies Tuula Haatainen pitää SDP:n tärkeimpänä tulevaisuuden kysymyksenä kestävien ratkaisujen etsimistä ilmastonmuutokseen.

– Kansanliikkeellä on aina ollut myös iso tehtävä siinä, että se on käynyt jäsenten ja kansalaisten kanssa, miksi mitäkin tehdään. Näin asiat eivät tule ulkoa annettuina komennuksina vaan sisäistetään ja ymmärretään.

SDP:n eduskuntavaali- ja eurovaaliehdokkaana ollut valtiotieteiden maisteri Helena Marttila pitää niin ikään ilmastonmuutosta SDP:n tärkeimpänä ratkaistavana asiana tulevaisuudessa.

– Se on ylipäätään ihmiskunnan eloonjäämisen kannalta merkittävä kysymys ja myös poliittisesti sellainen, joka pitää ratkaista.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
27.2.2020
Sanna Marin sanoo Demokraatin pääministerihaastattelussa, että hallitus ei tee politiikkaa uutisotsikoiden mukaan – ”Hallituskausi on nelivuotinen ja tässä ajassa pitää valmista tulla”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE