Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

21.11.2019 09:47 ・ Päivitetty: 21.11.2019 12:16

Paatero väläytti Postin pilkkomista – hallintoneuvoston puheenjohtajalta tukea: ”Minusta nämä tehtävät pitää eriyttää toisistaan”

Kari Hulkko

Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero (sd.) väläytti eilen Uutissuomalaiselle Postin pilkkomista kahteen yhtiöön.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ministerin kaavailuissa toinen yhtiö hoitaisi pakettiliiketoimintaa ja toinen postimerkillisen kirjepostin.

Mallissa valtio tukisi Postia vuosittain sadoilla miljoonilla euroilla, joilla se takaisi yleispalveluvelvoitteen piiriin kuuluvan kirjepostin kulun.

Paatero sanoo, että Postin tulevaisuuden vaihtoehtoja käydään läpi työryhmässä. Avoinna on myös ministerin mukaan kysymys, tuettaisiinko sanomalehtien jakelua valtion varoin.

Postin hallintoneuvoston puheenjohtaja Aki Lindén sanoo Demokraatille, että hänen mielestään on mille tahansa organisaatiolle haaste toteuttaa yhtä aikaa kahta jokseenkin erilaista strategiaa: vastata kustannustehokkaasti vähenevän kirjepostin jakeluun yleispalveluvelvoitteen mukaisesti, ja toisaalta pärjätä markkinoilla kovassa kilpailussa valtion omistamana logistiikkayhtiönä.

– Tähän asti näyttää siltä, että Postin on vain edellytetty molemmissa tehtävissä pärjäämistä.

Lindéniltä tuleekin tukea ministerin kaavailulle.

– Minusta nämä tehtävät pitää eriyttää toisistaan, Lindén toteaa.

Organisoitumisen muotoihin hän ei kuitenkaan lähde ottamaan kantaa.

Ensimmäisen tehtävän eli kirjepostin jakelun yleispalveluvelvoitteen mukaisesti tulee kuitenkin Lindénin mukaan perustua yhteiskunnan määrittelemään perusoikeudet toteuttavan tasoon.

– Ja jos sen toteutus edellyttää jossain vaiheessa mahdollisesti verorahoituksen panostusta – siis jos velvoitteen ylläpidon kulut ovat suuremmat kuin toimineen tuotot, esimerkiksi postimaksut – kirje- ja muun vastaavan postin edelleen vähentyessä digitalisaation myötä, hän jatkaa.

Toinen tehtävä olisi sitten Lindénin mukaan puhtaasti liiketoimintaa.

– Voi tietysti kysyä onko syytä sellaisessa olla mukana. Oma vastaukseni on kyllä, koska Postilla on siihen hyvä infrastruktuuri ja toimiva organisaatio ja tähän asti tässä toiminnassa on menestytty. Kyse on kuitenkin kovasti kilpaillusta toiminnasta.

– Strategiset linjaukset kuuluvat toki Postin hallitukselle valtioneuvoston omistajaohjauksen antamien yleisten suuntaviivojen mukaisesti, mutta näkemykseni vastaa tähän asti muodostaani tilannekuvaa, vasta hiljattain hallintoneuvoston puheenjohtajana aloittanut Lindén sanoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

Demokraatti.fi

Tilaa Demokraatti

Demokraatti on politiikkaan, työelämään ja kulttuuriin erikoistunut aikakauslehti, joka on perustettu Työmies-nimellä vuonna 1895.

Kaikki ei ole sitä miltä näyttää.

Tilaa demokraatti →
2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE
KIRJAUDU