Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Kotimaa

Päätoimittaja päätti poistaa kohukolumnin, jossa lihan teollista tehotuotantoa kutsuttiin ”saatanalliseksi julmuudeksi” – JSN:ltä langettava päätös

Getty Images

Julkisen sanan neuvosto (JSN) antoi kokouksessaan langettavan päätöksen Kirkko ja kaupunki -lehdelle. JSN katsoi, että päätoimittajan päätös poistaa laajaa yhteiskunnallista keskustelua aikaansaanut kolumni oli vastoin Journalistin ohjeita.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Kirkko ja kaupunki -lehti julkaisi tammikuussa vakiokolumnistinsa nettikolumnin, joka käsitteli eläinten hyödyntämistä teologisesta näkökulmasta. Viikko kolumnin julkaisemisen ja julkisen keskustelun jälkeen päätoimittaja päätti poistaa kolumnin ja pyysi anteeksi, että lehti oli julkaissut sen.

Demokraatti kertoi asiasta tammikuussa.  Päätoimittaja Jaakko Heinimäki valotti tuolloin Demokraatille, miksi poisti pappi Kari Kuulan kolumnin.

– Poistin sen takia, että se oli minun mielestä keskeneräinen, koska kirjoittaja joutui itse liikaa selittämään, mitä tarkoitti.

HEINIMÄKI ei itse ollut tekemässä julkaisupäätöstä. Kuula kritisoi erittäin vahvoin sanoin eläinten tehotuotantoa.

”Olemme muuttaneet puutarhaplaneettamme valtavaksi eläintehtaaksi”, Kuula kirjoitti ja kutsui lihan teollista tehotuotantoa ”saatanalliseksi julmuudeksi” ja puhui ”keskitysleireissään kärsivistä eläinparoista”.

Heinimäki on sanonut myös tehneensä poistamispäätöksen itse sen jälkeen, kun kolumnin kirjoittaja oli pyydellyt anteeksi tekstiään, joka ei vastannut hänen alkuperäistä tarkoitustaan.

JSN KATSOI, että päätoimittajalla ei ollut riittäviä journalistisia perusteita kolumnin poistamiseen. JSN muistutti, että sananvapauteen kuuluu ilmaisunvapauden lisäksi oleellisesti myös yleisön oikeus saada tietoa. Koska kolumnin sisällöstä kiisteltiin ja yhteiskunnalliset vaikuttajat ottivat siihen kantaa, olisi päätoimittajalla ollut JSN mukaan suoranainen velvollisuus pitää kolumni julki, jotta yleisö olisi voinut itse arvioida tekstiä sekä yhteiskunnallisten ja kirkollisten vaikuttajien reaktioita siihen.

Päätös on luettavissa kokonaan JSN:n verkkosivuilla. JSN antoi kokouksessa langettavan päätöksen myös Ilta-Sanomille ja Radio Suomipopille. Ne käsittelivät puutteellisia lähdemerkintöjä. Vapauttavia päätöksiä annettiin Ruovesi-lehdelle, Seiskalle, Suomen Kuvalehdelle ja Ylelle.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Heikki Sihto

Politiikka
14.4.2021
Paavo Lipponen lataa kokoomuksesta Demokraatille: ”Kuin joukko peräkammarin poikia, peesaa perussuomalaisia, ajaa halpaa populismia”
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE