Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Politiikka

Paavo Arhinmäki tylyttää Finnairia

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Paavo Arhinmäki (vas.).

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki kertoo sosiaalisessa mediassa näkemyksensä Finnairin yt-neuvotteluista Twitterissä.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

– Valtion 55,9% omistama Finnair irtisanoo Suomessa 600, vaikka voisi myös jatkaa lomautusta, hän katsoo.

– Tämän lisäksi yritys ei ole kunnioittamassa työntekijöiden kanssa tehtyä sopimusta irtisanomisjärjestyksestä. Kyllä valtionyhtiön pitää kunnioittaa tekemiään sopimuksia, hän jatkaa ja merkitsee tviittiinsä myös omistajaohjausministeri Tytti Tuppuraisen (sd.).

Finnair kertoi eilen päättäneensä syyskuussa aloittamansa yhteistoimintaneuvottelut, jotka koskivat suunnitelmaa vähentää noin 1 000 työpaikkaa, tehdä muita rakenteellisia muutoksia sekä toteuttaa lisälomautuksia koronapandemian vaikutusten vuoksi.

Koronapandemian vuoksi Finnair vähentää Suomessa noin 600 työpaikkaa ja jatkaa lähes koko henkilöstönsä lomautuksia Suomessa.

Finnair on kertonut myös rakentaneensa työnsä nyt menettäville NEXT-nimellä kutsuttavan työllistymisen tuen kokonaisuuden yhteistyössä eri kumppaneiden kanssa. Kokonaisuuteen kuuluu koulutusmahdollisuuksia, uravalmennusta sekä polkuja uusiin työtehtäviin Finnairin ulkopuolella.

– Ymmärrämme Finnarin vaikeaa tilannetta pandemian keskellä, mutta emme ole tyytyväisiä tähän ratkaisuun, puheenjohtaja Jorma Malinen Ammattiliitto Prosta on sanonut tiedotteessa.

Pron tiedotteen mukaan henkilöstöryhmät ovat esittäneet monenlaisia vaihtoehtoja irtisanomisille. Pron henkilöstöryhmien kanssa on käyty erilaisia säästöneuvotteluja samaan aikaan Finnairin yt-neuvottelujen kanssa.

Yhtiö aloitti yt-neuvottelunsa syyskuussa. Tuolloin yhtiö arvioi, että työpaikkoja vähenisi noin 1 000. Finnairin tiedotteen mukaan neuvotteluissa löytyi säästöratkaisuja, joiden ansiosta noin 150 työpaikkaa säästyi.

– Säästösopimusneuvottelujen tarkoitus oli, että ne vähentäisivät irtisanottavien määrää merkittävästi. Meidän on nyt arvioitava säästösopimuksen sisältöä uudelleen, Pron puheenjohtaja Jorma Malinen on sanonut.

Omistajaohjausministeri Tuppurainen kuvaili eilen Ilta-Sanomille Finnairin uutista 600 työpaikan vähentämisestä surulliseksi.

– Yhtiössä on jouduttu tekemään todella raskaita päätöksiä. Ymmärrän hyvin, että päivä on finnairilaisille surullinen. Se on surullinen meille kaikille. Finnair tekee näitä vaikeita toimenpiteitä pysyäkseen toimintakykyisenä, Tuppurainen kommentoi Ilta-Sanomille tekstiviestillä.

Hän totesi samalla valtion edellyttävän omistajana kuitenkin edelläkävijyyttä yritysvastuuasioissa.

– Olen korostanut kaikille valtionyhtiöille, että irtisanomisten tulisi olla vasta se viimeinen keino hankalassa koronatilanteessa, hän muun muassa sanoi.

NEXT-ohjelmaa Tuppurainen pitää hyvänä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Johannes Ijäs

Politiikka
23.11.2020
”Tämä on ehkä liian suoraa puhetta, kun näin sanon” – Seppo Kääriäinen nostaa esiin Marin-Saarikko-akselin
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE