Politiikka
7.10.2020 15:35 ・ Päivitetty: 7.10.2020 15:35
Pahoittelun vaatimista ja “poskettomia väitteitä” – budjettikeskustelu meni puheeksi yhteiskuntavastuusta
Keskustelu yritysten yhteiskuntavastuusta paloi tänään jälleen täydellä liekillä eduskunnassa käynnissä olevassa budjettikeskustelussa.
Pääministeri Sanna Marin (sd.) on vastannut liki jokaisessa puheenvuorossaan kansanedustajien aihetta käsitteleviin kysymyksiin.
– Kirjoititte MTV:n nettikolumnissa, että ymmärrystä ei löydy sille, että irtisanotaan syvän kriisin keskellä, jotta voidaan maksaa osinkoja. Miksi te lietsotte tällaista vastakkainasettelua yritysten ja hallituksen välille, yritysten ja työntekijöiden välille? Onko kyse poliittisesta pelistä, vastakkainasettelun hakemisesta, vai onko kyse siitä, että hallituksessa te ette ymmärrä yritysten toiminnan logiikkaa? kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi.
SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman puuttui Orpon sanoihin puheenvuorossaan.
– Kun ollaan tämmöisen kriisin keskellä, niin kyllä silloin pitää kaikkialta yhteiskunnasta löytyä kohtuullisuutta – ja näin minä ymmärsin pääministerin viestin. Hän nimenomaan peräänkuulutti kohtuullisuutta yhteiskunnassa kaikkialla. Sitä on hirveän vaikea nähdä – en minä ainakaan näe sitä – vastakkainasetteluna, Lindtman sanoi.
– ;un presidentti Niinistö keväällä sanoi, että osingot eivät sovi koronakevääseen, niin pidittekö te sitä vastakkainasetteluna? Toivottavasti ette. Mielestäni kohtuullisuutta ja yhteiskuntavastuuta voi vaatia, ja pääministerillä on täysi oikeus herättää keskustelua sekä yhteiskuntavastuusta että kohtuullisuudesta tilanteessa, hän jatkoi Orpolle.
Pääministeri Marin painotti todenneensa sen, ettei usko, että syvästä kriisistä selvitään yksin valtion voimin.
Lisää aiheesta
– Me tarvitsemme vastuullisuutta ja yhteiskuntavastuuta, kohtuullisuutta aivan kaikilta, jotta me selviämme tästä kriisistä yhdessä. Tässä ajassa on syytä kantaa huolta jokaisesta ihmisestä, jokaisesta irtisanomisesta, ja kaikkia niitä irtisanomisia, jotka eivät ole välttämättömiä tässä ajassa, ei minun mielestäni pitäisi nyt tehdä… Eli juuri tässä tilanteessa, tämän syvän kriisin keskellä pitäisi välttää irtisanomisia, jotka eivät ole välttämättömiä.
Marin toisti myös sen, että hallitus on tukenut yrityksiä miljardeilla kriisissä.
– Me haluamme, että yritykset selviytyvät. Me emme halua, että yritykset ajautuvat konkurssiin. Me emme halua nähdä työttömyyttä, joka siitä syntyy. Me olemme sen vuoksi tukeneet yrityksiä mittavasti ja nyt peräänkuulutamme myös yrityksiltä kohtuullisuutta, yhteiskuntavastuuta, niin että me voimme yhdessä selvitä tästä erittäin vakavasta tilanteesta, jossa me olemme.
Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen kysyi Marinilta tämän jälkeen väittääkö hän, että yritykset irtisanovat huvin vuoksi?
– Yksikään suomalainen yritys ei, arvoisa pääministeri, irtisano huvin vuoksi, ei kiusatakseen, ei tehdäkseen työttömiä, vaan sen takia, että ne yritykset selviäisivät tässä tilanteessa, ja te ette ole antaneet heille riittäviä keinoja toimia tässä tilanteessa, Heinonen sanoi.
Antti Lindtman totesi, että väite siitä, että hallitus ei olisi tarjonnut työkaluja yrityksille kriisin yli on “posketon”.
– Heti kun tämä kriisi tuli ja nähtiin, että tämä tulee iskemään kovaa talouteen ja työpaikkoihin, hallitus hyvässä yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa erittäin nopeassa aikataulussa sopi esimerkiksi lomautusten helpottamisesta, jonka tavoitteena oli nimenomaan pelastaa niitä työpaikkoja. Samaan aikaan maksuja on helpotettu ja monia muita asioita tehty, joilla nimenomaan on yrittäjiä, yrityksiä tuettu. Ja itse asiassa, niin kuin eilen Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja totesi, hallitus on tehnyt yritysmyönteistä politiikkaa.
Marin taasen sanoi Heinosen antaneen väärää todistusta.
– Olen peräänkuuluttanut yhteiskuntavastuuta, olen peräänkuuluttanut kohtuutta, koska me olemme syvässä ja vakavassa kriisissä, Marin sanoi.
Orpo pysyi samassa teemassa siteeraten tällä kertaa Marinin haastattelua Talouselämä-lehdessä.
– “Emme voi valitettavasti enää luottaa siihen, että yritykset huolehtisivat ihmisistä ja ympäristöstä.” Tämä oli pääministeriltä lainattu. Minusta tuo on aivan eri asia kuin se, että te peräänkuulutatte kohtuullisuutta. Kohtuullisuus on jotain aivan muuta, mutta se, että sanotaan, ettei voi luottaa siihen, että yritykset huolehtivat omista työntekijöistään tai ympäristöstä, on eri asia, ja mielestäni kun te nyt sanotte, että te puhutte kohtuullisuudesta, niin teidän pitäisi silloin pahoitella yrittäjille tätä aikaisempaa viestiänne, koska se on se ongelma, mitä te olette antanut ymmärtää aikaisemmin, Orpo jatkoi.
Marin huomautti, että sitaatista puuttuu toinen osa.
– Me emme voi valitettavasti luottaa siihen, että yritykset huolehtivat ihmisistä ja ympäristöstä, vaan me tarvitsemme tulevaisuudessakin vahvaa hyvinvointivaltiota ja yhteisiä pelisääntöjä. Siitähän on kyse. Me emme voi luottaa siihen, että nämä asiat toteutuvat itsestään, vaan meidän täällä lainsäätäjinä pitää huolehtia siitä, että meillä on riittävää ja toimivaa ympäristölainsäädäntöä, meillä on lainsäädäntöä työntekijöiden suojaksi, meillä on lainsäädäntöä ihmisten suojaksi. Siitä on kyse, Marin painotti.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.