reijo_frank

Päivä, joka ei unohdu – Olof Palmen murhasta tänään 30 vuotta

Kuva: Lehtikuva
Olof Palme (1927-1986) oli kunniavieras SDP:n Lahden puoluekokouksessa vuonna 1984.

Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen murhasta tulee tänään kuluneeksi 30 vuotta.

Palme ammuttiin kuoliaaksi Tukholman keskustassa, kun hän oli tulossa puolisonsa kanssa elokuvista. Murhaa ei ole vieläkään ratkaistu.

Poliisi on kuvannut murhatutkintaa yhdeksi maailman laajimmista.

Murhaan liittyen on poliisin mukaan kuulusteltu vuosien varrella yli 10 000:ta ihmistä.

Ruotsissa keskustelu Palmen poliittisesta urasta ja sen merkityksestä jää edelleen pitkälti murhatutkinnan varjoon.

– Ruotsissa haavat eivät ole vieläkään parantuneet, koska murha on ratkaisematta. Emme myöskään tiedä murhan motiivia, mikä jollain omituisella tavalla hankaloittaa suhdettamme Palmeen ja monimutkaistaa sitä käsitystä, joka meillä hänestä on, arvioi valtiotieteen professori Ulf Bjereld Göteborgin yliopistosta.

Bjereldin mukaan ihmisten käsitykseen Palmesta voisi vaikuttaa tieto siitä, oliko murhan takana poliittinen motiivi vai esimerkiksi yksittäisen henkilön äkkipikainen teko.

Politiikka on tahdon asia.

Olof Palme oli Ruotsin pääministerinä kahteen otteeseen, 1969–1976 ja 1982–1986. Ruotsin sosialidemokaattisen puolueen puheenjohtajana hän toimi 1969–1986.

Palme vaikutti keskeisesti ruotsalaisen hyvinvointimallin ja tasa-arvon kehittämiseen.

Hän oli myös aktiivinen toimija kansainvälisessä politiikassa, rauhantyössä ja Sosialistisessa internationaalissa. Palme oli Ruotsin politiikan kirkkain kansainvälinen tähti.

Olof Palmen usein toistettu lause ”Politiikka on tahdon asia” (Politik är att vilja) on vuodelta 1964 – ja ajankohtainen myös tänään.

 

AVAINSANAT

DN:n gallup: Ruotsissa yksi puolue putosi alla äänikynnyksen, yksi nousi

Kuva: Thinkstock

Ruotsissa ympäristöpuolueen kannatus on pudonnut alle neljän prosentin äänikynnyksen kolmeen prosenttiin. Kyseessä on puolueen surkein gallup-noteeraus 16 vuoteen.

Asia selviää Dagens Nyheterin ja Ipsos-tutkimuslaitoksen tuoreesta puoluekannastuskyselystä.

Ympäristöpuolue kuuluu Ruotsin hallitusvastuussa olevaan punavihreään blokkiin.

Pääministeripuolue sosialidemokraateilla sen sijaan sujuu hyvin. Se sai gallupissa 29 prosentin kannatuksen, nousua oli 2 prosenttiyksikköä. Ruotsin vasemmistopuolueen kannatus on 8 prosentissa.

Punavihreän blokin kannatus on nyt 40 prosentissa, oppositiossa oleva porvariblokki saa prosenttiyksikön heikomman kannatuksen.

Porvaripuolueista vahvassa vedossa ollutta keskustaa tukee nyt 12 prosenttia ruotsalaista. Viime kyselystä pudotusta on tullut prosenttiyksikkö.

Moderaattien eli kokoomuksen kannatus on hyvin alhaalla 17 prosentissa, joten eroa sosialidemokraatteihin on nyt jo peräti 12 prosenttiyksikköä.

Kristillisdemokraattien kannatus nousi 4 prosenttiin yli äänikynnyksen. Liberaaleja tukee 6 prosenttia ruotsalaisista.

Blokkeihin kuulumattoman ruotsidemokraattien kannatus on pysynyt 18 prosentissa.

Keskustelua aiheesta

Turkki irtisanoo tuhansia virkamiehiä ja perustaa korttelinvartijoiden kaartin

Turkki on irtisanonut yli 3 900 ihmistä julkisen sektorin viroista, sulkenut 14 yhdistystä ja kieltänyt maassa suuressa suosiossa olleet television puolisonhakuohjelmat.

Päätökset julkaistiin tänään valtion virallisessa lehdessä.

Asiasta uutisoi turkkilainen televisiokanava CNNTurk.

Lisäksi Turkki aikoo perustaa poikkeustilan nojalla turvallisuuspalveluittensa alaisuuteen 7 000 korttelinvartijan kaartin.

EU haluaa tavata Erdoganin toukokuussa Brysselissä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Ozan Kose
Turkin presidentti Erdogan.

EU-maat toivovat tapaavansa Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoganin toukokuussa Brysselissä.

Saksan liittokansleri Angela Merkel kertoi EU-huippukokouksen yhteydessä lauantaina, että EU-johto toivoo tapaamista Naton huippukokouksen yhteyteen.

Nato-maiden huippukokous pidetään 25. toukokuuta.

Kokoukselle on jo valmiiksi ladattu paljon odotuksia, sillä Yhdysvaltain presidentti Donald Trump osallistuu siihen ensimmäistä kertaa.

Merkel arvioi torstaina maan parlamentissa, että Saksan ja Turkin suhteet ovat kokeneet viime viikkoina vakavan kolauksen.

Turkki pitää saksalaista toimittajaa Deniz Yucelia yhä vangittuna.

Keskustelua aiheesta

USA ja Etelä-Korea aloittivat sotaharjoituksen Pohjois-Korean ohjuskokeen jälkeen

Yhdysvallat ja Etelä-Korea aloittivat yhteiset sotaharjoitukset lauantaina Pohjois-Korean laukaistua alueella ballistisen ohjuksen. Harjoitukseen osallistuu yhdysvaltalainen lentotukialus ja Etelä-Korean merivoimat.

Yhdysvaltain asevoimien mukaan varhain lauantaina paikallista aikaa laukaistu ohjus ei poistunut Pohjois-Korean alueelta. Ohjuksen lentoradasta ei kerrottu tarkempaa tietoa.

Etelä-Korean puolustusministeriö kertoo, että ohjuskoe epäonnistui. Japanin hallituksen arvion mukaan ohjus lensi noin 50 kilometriä ennen tuhoutumistaan.

Ohjus laukaistiin lähellä Pukchangin sotilaslentokenttää Etelä-Pyonganin maakunnassa, kertoo Yhdysvaltain asevoimien sotatoimialueen päämajan tiedottaja.

Pohjois-Korea ei ole kommentoinut ohjuskoetta.

Harjoitus jatkuu ensi viikolle.

Yhdysvaltain puolustusministeriön edustaja kertoi uutistoimisto AFP:lle maiden aloittaneen yhteiset sotaharjoitukset, kun lentotukialus oli saapunut alueelle.

Sotaharjoitusten tarkoitus on varmistaa liittolaisten kyky jäljittää ja havainnoida vihollisen ballistisia ohjuksia, puolustusministeriön edustaja sanoi.

Eteläkorealaisen Yonhap-uutistoimiston mukaan harjoitukset päättyvät ensi viikon aikana.

Pohjois-Korea testasi ohjusta vain tunteja sen jälkeen, kun Yhdysvallat vaati laajaa yhteisrintamaa, joka painostaisi Pohjois-Koreaa luopumaan ohjus- ja ydinohjelmastaan.

YK:n turvallisuusneuvostolle puhunut ulkoministeri Rex Tillerson kehotti jälleen etenkin Kiinaa käyttämään vaikutusvaltaansa Pohjois-Koreaan.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump reagoi Pohjois-Korean ohjuskokeeseen kirjoittamalla Twitterissä, että Pohjois-Korean tekemä ohjuskoe on epäkunnioittava sen liittolaista Kiinaa kohtaan.

Japanin hallituksen edustaja Yoshihide Suga sanoi lehdistötilaisuudessa, että Japani ei aio hyväksyä Pohjois-Korean toistuvia provokaatioita.

YK peräänkuuluttaa loppua Etelä-Sudanin taisteluille

YK on huolissaan Etelä-Sudanin väkivaltaisuuksien eskaloitumisesta ja maan siviilien kärsimyksestä, tiedottaa YK:n pääsihteerin puhemies Stephane Dujarric.

Etelä-Sudanin joukot hyökkäsivät jälleen maan pohjoisosaan keskiviikkona aiheuttaen siviilien joukkopaon.

Vuonna 2013 alkanut Etelä-Sudanin sota on ajanut yli 3,5 miljoonaa ihmistä pakenemaan kodeistaan.

Keskustelua aiheesta