Pakolaiskiintiö, alkoholi ja perhevapaauudistus puhuttavat alkavalla viikolla

Kuva: Thinkstock

Hallitus etsii lähiviikkoina kuumeisesti keinoja siihen, miten yhä useampi suomalainen saataisiin töihin ja miten vauhtiin päässyttä talouskasvua voisi pitää hengissä. Hallitus lyö lukkoon kuun lopussa linjaukset siitä, mihin valtion rahat ensi vuonna laitetaan.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) kertoo linjauksistaan budjetin pohjaksi alkavalla viikolla. Ainakin nämä kysymykset saattavat nousta keskusteluun hallituspuolueiden kesken:

Työllisyyttä lisäävät toimet

Hallitus ei ole pääsemässä tavoitteeseensa, että työllisyysaste nousisi 72 prosenttiin, vaan luku on jäämässä 70 prosentin tienoille. Hallitus joutunee pohtimaan lisätoimia työllisyyden nostamiseksi. Ministeri Orpo on esittänyt esimerkiksi palkkatuen nostoa niin, että yritykset voisivat helpommin palkata työntekijöitä. Palkkatukea voidaan käyttää vaikeammin työllistettävien palkkaamiseen. Hallituksella ei ole palkkatuesta yhtenäistä näkemystä.

Sininen tulevaisuus -puolueeksi tähtäävän Uusi vaihtoehto -ryhmän piirissä on pidetty tärkeänä, että työttömien muuntokoulutusta lisätään työllisyyden edistämiseksi.

Perhevapaauudistus

Keskusta ja kokoomus haluavat käynnistää valmistelut perhevapaauudistuksesta. Uusi vaihtoehto on valmis keskustelemaan asiasta, mutta ei halua lyhentää kotihoidon tuen kestoa. Vaikka uudistuksen valmistelu polkaistaisiin käyntiin, on epäselvää, näkyykö se ihmisten arjessa vielä tällä vaalikaudella. Jos vapaita uudistetaan, on epäselvää, kenen vastuulla rahoitus olisi.

Tuloverojen alennus

Syksyllä neuvotellaan eri aloilla uusista työehtosopimuksista, joiden palkankorotukset eivät ole vielä tiedossa. Hallitus joutuu pohtimaan, voidaanko veronalennuksia luvata ehdollisena hyvityksenä maltillisista palkankorotuksista. Asiantuntijoiden mielestä tuloveronkevennyksiin ei liiemmin ole varaa. Kysymys on myös siitä, kohdistettaisiinko tuloverojen alennuksia esimerkiksi pienituloisille niin, että näiden olisi helpompi ottaa työtä vastaan – vai laajemmalle joukolle.

Ravintolassa myytävän alkoholin arvonlisäveron alennus

Hallituspuolueet olisivat valmiita alentamaan arvonlisäveroa, mutta Uusi vaihtoehto vain sillä ehdolla, että nykyistä vahvemmat alkoholijuomat sallittaisiin kaupoissa, kuten hallitus esitti alkukesästä. Keskusta ei yhdistäisi näitä kahta kysymystä.

Pakolaiskiintiö

Kokoomus voisi nostaa pakolaiskiintiötä 750:stä 1 050:een. Keskusta on valmis keskustelemaan kiintiön nostamisesta, mutta on valmis vain maltilliseen lisäykseen. Uusi vaihtoehto ei nostaisi kiintiötä.

Kotitalousvähennyksen laajennus

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kalle Jokinen on esittänyt, että kotitalousvähennys pitäisi laajentaa niin, että myös pienituloiset eläkeläiset siitä hyötyisivät. Nyt pienestä eläkkeestä maksetut verot eivät välttämättä riitä vähennyksen täysimääräiseen hyödyntämiseen kotona tapahtuvasta hoito- ja hoivatyöstä. Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kaikkosen mielestä kokonaisuus on järkevää selvittää ja pohtia onko kotitalousvähennyksessä kehittämistarpeita. Uusi vaihtoehto -ryhmän Simon Elo muotoilee, että Jokisen esitystä voidaan harkita osana kokonaisuutta.

Pienituloisten takuueläke

Keskusta haluaisi korottaa pienituloisten takuueläkettä. Tällä hetkellä taataan 760 euron vähimmäiseläke. Korotus hyödyttäisi noin 100 000:tta vanhuuseläkeläistä tai muuta takuueläkettä saavaa. Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen korottaisi sitä 40–50 euroa kuukaudessa. Nähtäväksi jää, miten muut puolueet ehdotukseen suhtautuvat.

STT–SAILA KIUTTU, MATIAS ÅBERG

Keskustelua aiheesta

Presidenttiehdokkaiden suorat tv-tentit alkavat tänä iltana

Kuva: Jari Soini
SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

Presidenttiehdokkaat kohtaavat illalla ensimmäisessä suorassa televisiotentissä MTV:llä.

Mukana on myös kansanliikkeen ehdokas Paavo Väyrynen, joka ilmoitti viime viikolla saaneensa tarvittavat kannattajakortit täyteen. Kortteja ei ole vielä käyty läpi, joten Väyrysen ehdokkuus on toistaiseksi vahvistamatta. Ehdokkaita on kahdeksan.
MTV:n tentti alkaa kello 20.

Tätä ennen muut presidenttiehdokkaat ovat kohdanneet jo useammassakin vaalikeskustelussa, joita ovat järjestäneet muun muassa mediat ja järjestöt.

Seuraava tv-keskustelu on jo huomenna, jolloin he kohtaavat Ylen vaalitentissä.

Presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään sunnuntaina 28. tammikuuta. Jos toinen kierros tarvitaan, se järjestetään sunnuntaina 11. helmikuuta.

”Kyseisen hankkeen osalta ei ole mahdollista edetä jatkoselvitysten kanssa” – sosialidemokraatit painottivat moskeijapäätöksessä rahoituksen epäselvyyksiä

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Eveliina Heinäluoma.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta päätti olla varaamatta hakijoille aluetta moskeija ja monitoimikeskus –hankkeen jatkoselvittelyä varten tiistain 12.12. kokouksessaan.

Lautakunta oli esityksessään yksimielinen. Lautakunnan käsittelyn jälkeen varsinaisen päätöksen asiasta tekee kaupunginhallitus.

Sosialidemokraattien ryhmä painotti päätöksessä hankkeen rahoitukseen liittyviä epäselvyyksiä.

– Kun ottaa huomioon nyt käsittelyssä olevan hankkeen laajuuden ja edelleen avoinna olevat kysymykset liittyen muun muassa rahoituksen alkuperään ja mahdollisiin ehtoihin, näen ettei kyseisen hankkeen osalta ole mahdollista edetä jatkoselvitysten kanssa, lautakunnan jäsen Eveliina Heinäluoma painottaa.

Hankkeen alkuvaiheen rahoituksen on kerrottu tulevan Bahrainista. Varsinainen rakentamiseen liittyvä rahoitus ja sen lähteet ovat kuitenkin vielä täysi auki.

Hankkeen kokonaiskustannukset ovat arviolta 110-140 miljoonaa euroa ja vuosittaiset käyttökustannukset oin 6-7 miljoonaa euroa. Hanke on asiantuntijoiden mukaan huomattavasti kalliimpi kuin muut pohjoismaiset moskeijat.

– Kaikkia uskontokuntia ja katsomusryhmiä tulee kohdella tasavertaisesti ja samoilla kriteereillä. Myös muslimiyhteisöllä on oikeus hankkia itselleen omia tiloja esimerkiksi rukoushuoneita varten.

– Tämän hankkeen kohdalla edellä esitetyt puutteet eivät kuitenkaan mahdollista jatkosuunnitteluoikeuden myöntämistä, Heinäluoma huomauttaa.

Helsingin kaupunginhallituksen on tarkoitus käsitellä asiaa ensi maanantaina.

Li Andersson paljastaa: Tämä on tehokkain keino vähentää rikoksia – ”Sama pätee seksuaaliseen ahdisteluun”

Kuva: Lehtikuva / Roni Rekomaa

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo oman käsityksensä siitä, mikä tepsii seksuaaliseen ahdisteluun ja sen kitkemiseen.

Eduskunnassa pidettiin tänään ajankohtaiskeskustelu seksuaalisesta häirinnästä SDP:n aloitteen pohjalta, jonka ensimmäinen allekirjoittaja oli SDP:n presidenttiehdokas Tuula Haatainen.

Andersson pohtii kriminaalipolitiikkaa omalla Twitter-tilillään.

”Kiinni jäämisen riskin lisääminen on kaikista tehokkain keino vähentää rikoksia. Sama pätee seksuaaliseen ahdisteluun. Hiljaisuuden rikkominen on tärkeää, jotta kukaan ei koskaan enää usko, että voi ahdistella ilman, että se tulee ilmi ja julki.”

Haatainen sanoi tänään eduskunnassa, ettei aio paljastaa omia kokemuksiaan seksuaalisesta häirinnästä.

– Tässä ei ole kyse yksittäistapauksista vaan laajasta rakenteellisesta ja vastenmielisestä ongelmasta. Seksuaalinen häirintä on ongelma, jonka olemassaolo on tiedetty aina. Hiljaisuuden kulttuuri sai kuitenkin elää liian pitkään. Hiljaisuuden kulttuuri on murtanut liian monta ihmistä. Juuri siksi on niin tärkeää, että me kaikki yhdessä murramme hiljaisuuden.

Viiden lapsen isä Jussi Halla-aho pohdiskelee vauvakatoa: ”Niger, Tshad, Somalia, Kongo…”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kommentoi Väestöliiton uutta Perhebarometriä, joka selvittää lastensaantiin vaikuttavia tekijöitä.

Lapsiperhearki ei houkuta, tasa-arvo ontuu ja vaativa työelämä pelottaa. Siinä esille tulleita selityksiä, miksi vanhemmuutta lykätään.

-Se, miten eri tavoin vanhemmuuden ajoitus vaikuttaa miesten ja naisten tulokertymiin, on yhteiskunnallinen kysymys, johon voidaan vaikuttaa poliittisilla päätöksillä. Tällä hetkellä naiset kantavat miehiä selvästi suuremman riskin perheellistymisen vaikutuksista omaan elintasoon ja työuraan. Perheellistymistä helpottavassa perhepolitiikassa keskeistä olisi madaltaa rajoja perhevapaiden ja muun elämän kuten työelämän tai opiskelun välillä, Väestöliiton tutkija ja Perhebarometriä kirjoittamassa ollut Venla Berg kertoo Väestöliiton tiedotteessa.

Halla-aholla, viiden lapsen isällä, on asiasta toisenlainen tulkinta.

”Syntyvyysongelmaa lähestytään usein sosiaalipolitiikan ja tasa-arvon näkökulmasta. Ajatus tuntuu olevan, että kunhan tasa-arvo saadaan hyvälle tolalle ja perhe-etuudet riittävälle tasolle, syntyvyys lähtee nousuun.”

Hän kysyy Facebook-tilillään, tukeeko mikään tällaista ajattelua.

”Vuonna 2017 syntyvyysasteella mitattu top 20 oli seuraava: Niger, Tshad, Somalia, Kongo, Angola, Mali, Burkina Faso, Itä-Timor, Nigeria, Burundi, Gambia, Uganda, Mosambik, Afganistan, Tansania, Sambia, Etelä-Sudan, Mayotte, Norsunluurannikko ja Benin. Euroopan maat löytyvät listan toisesta päästä. Kertooko tämä jotain tasa-arvon suhteellisesta toteutumisesta?”

Halla-aho arvioi, että hyvinvoivissa ja tasa-arvoisissa maissa ihmisillä on paljon virikkeitä ja tekemistä sekä työssä että vapaa-ajalla. Lapset eivät tahdo mahtua tähän yhtälöön.

”En usko, että asialle on kovin paljon tehtävissä politiikan keinoin. Ei kuitenkaan kannata hakea ratkaisuja, jotka mitä ilmeisimmin ovat vääriä.”

Kommentti: Hallitusperheen pieni sininen lapsi kärsii vanhempiensa viinanhuuruisesta riitelystä

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Kokoomus ja keskusta, Juha Sipilän (kesk.) hallitusperheen isä ja äiti, ovat ajautuneet jo hyvän aikaa sitten parisuhdekriisiin. Riidan ytimessä on maakunta- ja sote-uudistuksena tunnettu avioehto, joka uhkaa hajottaa liiton.

Parhaillaan kepu ja kokoomus ovat parisuhdeterapiassa, jossa terapeutteina toimivat valinnanvapauslaisäädäntöä kommentoivat asiantuntijat ja etujärjestöt. Käynnissä olevaa lausuntokierrosta käytetään riidassa aseena. Keskusta on kirjauttanut yhteisiin papereihin, että lausunnot on otettava vakavasti, koska se yrittää taivuttaa kokoomuksen oman kantansa taakse lausuntojen tuella.

Neuvottelemalla ei hallituksessa ole saatu enää aikoihin yhteistä sotenäkemystä.

Tilanne muistuttaa tarpeiden tekemistä housuihin.

Riidan aihe liittyy erikoissairaanhoitoon kaavailtuihin asiakasseteleihin ja niiden käytön laajuuteen. Kokoomus haluaa seteleillä muun muassa tyräleikkauksia, suomalaisen erikoissairaanhoidon tuhoa pelkäävä keskusta ei.

Virallisen keskustalaisen selityksen mukaan mitään kriisiä ei ole. Hallitus on osannut ennakoida valinnanvapauslainsäädännön ongelmat ja tiennyt hyvin etukäteen mistä lausuntokierroksella metelöidään, keskustasta todetaan.

Tilanne muistuttaa tarpeiden tekemistä housuihin, kun vessassa on jätetty käymättä vaikka on tiedetty, ettei sinne myöhemmin ehditä. Toisin sanoen homma ei ole hanskassa mutta sen väitetään olevan.

Myös kokoomus tarvitsee onnistumisia.

Myös alkoholilla on parhaiden suomalaisten perinteiden mukaisesti osuutensa sote-riidassa. Keskustan on ratkaistava kantansa alkoholilakiin esitettyyn 0,8 prosenttiyksikön korotukseen, jonka vahvemmista viinoista pitävä kokoomus haluaa maitokauppakaljoihin.

Keskustan sydän sykkii kansanterveydelle ja sanoo ei, mutta diiliin on paketoitu porkkanaksi 100 miljoonaa euroa alkoholiveron korotuksesta seuraavia tuloja. Veroa ei koroteta, jos kaupan kaljasta ei tule vahvempaa, jolloin 100 miljoonaa pitäisi kaivaa jostakin muualta.

Keskustalla ei ole varaa ampua alas sekä alkoholiprosentin korotusta että valinnanvapauslain bisnesnäkymiä. Hallitus ei sitä kestä. Myös kokoomus tarvitsee onnistumisia.

Hallitusperheen sivustaseuraaja pieni, sininen lapsi kärsii vanhempiensa viinanhuuruisesta riitelystä. Sille käy kaikki, kunhan sopu vain palaa ja perhe pysyy koossa.