Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Palautevyöryn saanut Pekka Puska on itse enemmän oluen kuin viinin ystävä

Halituspuolueitten välit ovat ruvella alkoholilakiuudistuksen takia. Tänään STT kertoi, että lakia käsitellään seuraavan kerran parin viikon kuluttua perussuomalaisten puoluekokouksen jälkeen.

Eduskuntaryhmien neuvottelut sammuivat keskustan ja perussuomalaisten kinaan siitä, voiko kaupoista myydä ulos oluita, siidereitä ja lonkeroita, joiden alkoholipitoisuus olisi 5,5 prosenttia ja voiko tästä lain yksityiskohdasta äänestää omantunnon mukaan. Keskustan piiristä vaadittiin omantunnonvapautta.

– Minusta tämä on pääministerin käsissä, miten hän haluaa viedä tätä eteenpäin. Toivon, että vietäisiin eteenpäin alkoholilainsäädäntöä sen alkuperäisten tavoitteiden suhteen ja siinä suhteessa missä nyt näyttää vallitsevan suuri yksimielisyys eli byrokratian purun suhteen. Se hyödyttäisi ravintoloita ja pienpanimoita. Matkan varrellahan tähän koplattiin nämä A-oluet, keskustan kansanedustaja Pekka Puska sanoo.

Alkoholiprosentin vastustus on henkilöitynyt viime päivinä paljolti entiseen THL:n pääjohtajaan Puskaan, vaikka vastarintaa on laajemminkin hallituspuolueista nimenomaan keskustan ryhmässä.

Esimerkiksi perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini (ps.) on kysellyt, johdetaanko keskustaa puskasta.

Tällaisesta nimenvääntelystä Puska ei loukkaannu.

– Soinin huumori on hyvää.

Lisää aiheesta

“On erilaisia näkemyksiä siitä, mistä keskustaryhmässä päätettiin.”

Kokoomuksesta on tavan takaa muistutettu, että hallituspuolueet ovat saavuttaneet sovun alkoholista jo loppukeväästä 2016.

Puska ei vielä sovun aikoihin ollut kansanedustaja. Hän nousi viime helmikuussa eduskuntaan Suomen Pankkiin lähteneen Olli Rehnin (kesk.) tilalle.

Puskan mukaan on erilaisia näkemyksiä, syntyikö sopu aikoinaan.

– Minä en halua tätä kommentoida. Minä en ollut silloin eduskunnassa. Siitä on erilaisia näkemyksiä. Erilaisia näkemyksiä siitä, että mistä silloin keskustaryhmässä päätettiin, mutta minä en haluaisi tätä kommentoida, Puska sanoo ja jättää asian siihen.

Kysytäänpä samaa keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajalta Antti Kaikkoselta, joka tosin hänkään ei ollut vielä ryhmän johdossa sovun saavuttamisen aikoihin.

– Tämä asia on nyt tuolla hallituspuolueitten puheenjohtajien pöydässä, niin minä en nyt tätä tematiikkaa tässä kohtaa kommentoi. Tätä on vatvottu tällä viikolla ihan riittävästi. Antaa nyt vähän pölyn laskeutua ja hallituspuolueitten puheenjohtajat palaavat aiheeseen sitten, kun sen aika on, Kaikkonen tyytyy sanomaan.

Pekka Puskan mukaan olennaisempaa koko kysymyksessä on se, että hallitusohjelmassa vahvoja alkoholijuomia ei mainita.

– Tämä koplaus sitten näihin vahvoihin oluihin on tullut vasta matkan varrella alkoholibisneksen taloudellisista intresseistä, hän katsoo.

Onko pääministerillä homma hallussa?

– Pääministerillä on homma hallussa ja hän arvioi tilannetta ja päättää nyt sitten, minkälaisia ehdotuksia tekee jatkossa, Puska vastaa.

Haukkumaviestejä ja liikuttavia viestejä satelee.

Pekka Puska on saanut viime aikoina valtavasti kansalaispalautetta. Vuosien varrella, muun muassa käydessään kuuluisaa “rasvasotaa” kansanterveyshanke Pohjois-Karjala-projektissa, hän on siihen tottunut.

– Vähän samanlainen keskustelu käytiin tupakasta aikoinaan, kun tupakkateollisuus painoi päälle ja sitten rokotuksista ja eräistä muistakin. Nyt se on taas muutaman päivän aikana ollut erittäin vilkasta.

– Erittäin törkeitä haukkumaviestejä ja sitten erittäin paljon ympäri maata hyvin liikuttavia viestejä, joissa vedotaan, että tämä on iso asia, älkää vaan antako periksi, koska alkoholi aiheuttaa niin valtavasti ongelmia ihmisten lähipiirissäkin, Puska kuvaa nyt alkoholiasiassa saamaansa palautetta.

– Nykyään tulee paljon vihapostia, mutta ennen nettiaikaa Pohjois-Karjalassa minä meinasin saada turpiini isänniltä navetan takana näissä rasva-asioissa, hän heittää.

– Ihmisillä on erilaisia mielipiteitä, toiset ovat kiivaampia. Nykyään nettiaikana se on niin paljon helpompaa lähettää, kynnys on niin paljon pienempi. Rohkenen epäillä, että jotkut ovat tämän kyseisen aineen vaikutuksen alaisena lähetetty myöhään yöllä.

“Olen enemmän oluen ystävä kuin viinin ystävä.”

Aikoinaan Kansanterveyslaitoksen pääjohtajana, kymmenkunta vuotta sitten Puska liputti kakkosoluen saamiseksi kauppoihin. Joillekin kakkosolut onkin yhä Puskan olutta.

Mikä on kansanedustajan oma suhde alkoholiin?

– Varmaan sellaista keskivertoa. Kyllä minä kohtuullisesti käytän, mutta kyllä se käyttö jää suhteellisen vähäiseksi.
Itse asiassa käytän sitä Puskan laimennettua kakkosolutta kotona. Se on minusta ihan hyvää. Pikkutölkki on illalla ruokajuomana aika usein, Puska sanoo.

– Olen enemmän oluen ystävä kuin viinin ystävä.

Joskus Pekka Puska maistaa myös erikoisoluita, vaaleat lagerit ovat niistä omimpia.

– Lapsuuskaupungissani Vaasassa on taas tämä Bockin olut tullut, pieni vanha panimo taas herännyt henkiin. Minusta on kiva, että on tällaisia erilaisia. Jos tämä alkuperäinen laki nyt ilman tätä koplattua A-olutasiaa saataisiin voimaan, se helpottaisi pienpanimoita.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE