Politiikka
30.5.2017 12:52 ・ Päivitetty: 30.5.2017 12:52
Kommentti: Hallituksen puskafarssi muistuttaa humalaisen juoksua
Juha Sipilän (kesk.) hallitus on monien edeltäjiensä tavoin jumittunut puhumaan viinasta. Jumittunut siksi, etteivät sen pyrkimykset höllentää suomalaista melko rajoittavaa alkoholilainsäädäntöä tunnu etenevän minnekään. Hallituspuolueiden eduskuntaryhmien tiistain alkoholi-info kuivui kasaan kuin AA-kerhon cocktail-tilaisuus. Aikaiseksi oli saatu riita, mikä markkinoitiin medialle käynnissä olevina vähän vaikeina keskusteluina, joissa edetään päivä kerrallaan. Keskiviikkona aamulla on uusi info.
Keskustan suunnanmuutos tuli kokoomukselle ja perussuomalaisille sananmukaisesti puskasta.
Ensin kapinoi keskusta, kun sen eduskuntaryhmä päätti irtautua jo kertaalleen sovitusta kompromissista, joka olisi tuonut muun muassa nelosoluet ja lonkerot maitokauppoihin. Virallinen selitys oli lausuntokierroksella saadut uudet tiedot, jotka liittyivät alkoholin terveyshaittoihin. Ilmeisesti keskustan eduskuntaryhmässä oli ennen lausuntoja pidetty viinaa maidon veroisena terveystuotteena.
Totuus on, että ryhmä oli jo vuosi sitten jakaantunut ja joululta mukaan liittyi terveysvaikutusten asiantuntija, entinen THL:n pääjohtaja Pekka Puska. Keskustan suunnanmuutos tuli kokoomukselle ja perussuomalaisille sananmukaisesti puskasta.
Keskustan ryhmänjohtajan Antti Kaikkosen sanoin alkoholilakiin esitettyjen muutosten vastustus ei Puskan myötä ainakaan vähentynyt.
Vaikka hallituksen alkoholiongelma alkoi keskustasta, se paheni edettyään johtajuuskriisin kourissa kamppailevaan perussuomalaisten ryhmään.
Hallituspuolueiden ryhmien puheenjohtajat ovat yrittäneet ratkaista ongelman kolmisin. Tänään syntyi sopu siitä, että vahvemman alkoholin tuomisesta ruokakauppaan saisi äänestää salissa ilman ryhmäkuria. Sopu vesittyi, kun perussuomalaisten ryhmyri, entinen alkoholiministeri Toimi Kankaanniemi kertoi siitä ryhmälleen.
Lisää aiheesta
Osa hallintarekisterifarssin satuttamista perussuomalaisista ei halunnut sallia omantunnonherkille keskustalaisille mahdollisuutta äänestää viina-asiassa miten tahtovat. Heitä loukkasi, että he olivat itse joutuneet rankaisemaan poliisikansanedustajiaan hallintarekisteriasiassa, jossa oli voimassa ryhmäkuri.
Vaikka hallituksen alkoholiongelma alkoi keskustasta, se paheni edettyään johtajuuskriisin kourissa kamppailevaan perussuomalaisten ryhmään. Kun puoluetta ei parhaillaan johda kukaan, ryhmässä on uusi puheenjohtaja ja mahdolliset puheenjohtajat kamppailevat keskenään, lopputulos muistuttaa humalaisen juoksua. Muiden osaksi jää arvailla mihin se päättyy.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.