Turva – Hymy

Palestiinalaisalueiden mellakat kiihtyivät USA:n Jerusalem-päätöksen vuoksi

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO Jaafar Ashtiyeh
Israelin sotilailla ja palestiinalaisilla on ollut yhteydenottoja Donald Trumpin Jerusalem-päätöksen jälkeen.

Ainakin yksi ihminen kuoli ja kymmeniä haavoittui Israelin sotilaiden ja palestiinalaisten välisissä yhteenotoissa perjantaina. Israelin armeija vahvisti ampuneensa kahta ihmistä, joita se syytti mellakoiden lietsojiksi.

Yhteenottoja oli ainakin Gazassa, Jerusalemin vanhankaupungin alueella, Hebronissa, Betlehemissä ja Nablusin alueella. Sotilaat tulittivat mielenosoittajia sekä kumipäällysteisillä luodeilla että kovilla ammuksilla.

Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttiin perjantaina raketti kohti Israelia, mutta Israelin Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä torjui sen.

Kyseessä oli jo toinen raketti-isku sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona Yhdysvaltain tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Haley puolusti, Trump kehui itseään.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley vakuutti perjantai-iltana Suomen aikaa YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa, että Yhdysvallat on presidentin päätöksestä huolimatta edelleen sitoutunut Lähi-idän rauhaan.

Haleyn mukaan Trump tunnusti päätöksellään vain vallitsevat tosiasiat, sillä sekä Israelin parlamentti että hallitus toimivat Jerusalemissa.

– Ymmärrän huolen, jota turvallisuusneuvoston jäsenet tunsivat kutsuessaan tämän kokouksen koolle. Muutos on vaikeaa, Haley analysoi.

Odotukset kokouksen lopputulemasta eivät muutenkaan olleet korkealla. Eräs diplomaatti vastasi lyhyesti kysymykseen kokouksen tuloksista toteamalla, ettei odotettavissa ollut mitään.

Trump itse puolustautui Twitterissä videokoosteella, jossa kolme hänen edeltäjäänsä – Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama – lupaavat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Kaikki muuttivat myöhemmin mielensä.

Bush ja Clinton lupasivat vaalikampanjassaan tunnustaa Jerusalemin, mutta eivät virassa ollessaan tehneet näin. Obama ei koskaan suoraan ottanut kantaa Yhdysvaltain tunnustamiseen, mutta kutsui Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi.

– Minä pidin kampanjalupaukseni, muut eivät, Trump kehuskeli.

Pencen matka kiville?

Trumpin päätös saattaa heijastua myös Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen matkaan Egyptiin ja Israeliin myöhemmin tässä kuussa. Pencen on määrä tavata muun muassa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Abbasin Fatah-järjestön mukaan tapaaminen saatetaan kuitenkin perua.

Arvovaltainen Egyptin al-Azharin suurimaami Ahmed al-Tayeb ehti kieltäytyä jo sovitusta tapaamisesta Pencen kanssa.

– Miten voin istua alas sellaisten kanssa, jotka antavat sellaista, jota eivät omista, sellaisille, jotka sitä eivät ansaitse, Tayeb kysyi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson yritti valaa öljyä laineille toteamalla, että Yhdysvaltain lähetystöä ei siirretä vielä ainakaan pariin vuoteen.

Tillersonin mukaan Yhdysvaltojen on ensin hankittava tarvittava paikka, tehtävä suunnitelmat ja sen jälkeen hyväksytettävä ne kongressilla, minkä jälkeen lähetystö on vielä rakennettava.

Syyttäjä: Tanskalainen keksijä kidutti ruotsalaista toimittajaa ennen tämän kuolemaa – veriteko oli suunniteltu

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Tanskalainen keksijä Peter Madsen (kuvassa) sitoi ruotsalaisen toimittajan ja kidutti tätä ennen kuolemaa, sanovat syyttäjät. Asia käy ilmi syytekirjelmästä, joka on julkistettu Tanskassa.

Syyttäjien mukaan Madsen oli valmistellut veritekoa tuomalla mukanaan sukellusveneeseen useita työkaluja.

Madsen sai viime viikolla syytteen toimittaja Kim Wallin murhasta. Jo tuolloin syyttäjät sanoivat, että teko oli suunniteltu. Wall kuoli joko kaulan alueelle tehtyyn viiltoon tai tukehduttamalla.

Syyttäjä vaatii Madsenille elinkautista vankeusrangaistusta. Murhan lisäksi hän saa syytteen muun muassa hautarauhan rikkomisesta ja seksuaalirikoksesta.

Madsen on myöntänyt silponeensa Wallin ruumiin ja heittäneensä osat mereen. Henkirikoksen ja seksuaalirikoksen hän on kiistänyt.

”Vastenmielinen tapa” – Toimittajayhdistys: Ylen toimittajaa vaadittiin riisuuntumaan turvatarkastuksessa Israelin pääministerin toimistolla

Kuva: Thinkstock
Yhdysvaltain varapresidentti Mike SP

Yleisradion Lähi-idän kirjeenvaihtaja joutui Israelissa nöyryyttävään turvatarkastukseen, kun hän oli menossa seuraamaan Yhdysvaltojen varapresidentin Mike Pencen vierailua. Asiasta kertoi israelilainen toimittajayhdistys FPA, ja siitä on uutisoinut muun muassa Independent.

Yhdistyksen mukaan naispuolinen toimittaja vietiin pääministeri Benjamin Netanjahun toimistolla verhon taakse, jossa häntä kuulusteltiin ja tutkittiin muun muassa metallinpaljastimella. Tämän jälkeen turvallisuusviranomaiset vaativat naista riisumaan rintaliivinsä, mistä hän kieltäytyi. Tämän takia naista ei päästetty lehdistötilaisuuteen.

Toimittaja oli yhdistyksen mukaan akkreditoitunut asianmukaisesti.

FPA arvioi, että syynä on suomalaistoimittajan palestiinalaistausta. Yhdistys moittii Israelin viranomaisia etnisestä profiloinnista.

– Vastenmielinen tapa laittaa toimittajat riisuutumaan turvatarkastusta varten panee Israelin ihan omaan kastiinsa ja on häpeä maalle, joka ylpeilee demokraattisilla saavutuksillaan.

Asiasta kertoi Suomessa aiemmin Helsingin Sanomat. Yle ei kommentoinut asiaa lehdelle. Myöskään STT:n tavoittama toimittaja ei halunnut kommentoida asiaa.

Yhdysvaltain liittovaltion hallinto on jälleen ”auki”

Kuva: Lehtikuva-AFP
Senaatin republikaanienemmistön ryhmänjohtaja Mitch McConnell oli tyytyväinen budjettiäänestyksen jälkeen.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump riemuitsee Twitterissä siitä, että Yhdysvaltain liittovaltion hallinto saatiin jälleen auki. Hänen mukaansa kyseessä oli suuri voitto republikaaneille, kun demokraatit antoivat periksi.

Trump on allekirjoittanut kongressin hyväksymän väliaikaisen budjetin, joka pitää hallinnon rahahanat auki helmikuun kahdeksanteen päivään asti. Asiasta kertoo Washington Post.

Väliaikainen budjetti eteni Trumpin allekirjoitettavaksi sen jälkeen, kun Yhdysvaltain senaatti ja edustajainhuone hyväksyivät budjetin äänestyksissään maanantaina. Senaatti hyväksyi budjetin äänin 81–18 ja edustajainhuone 266–150.
Yhdysvaltain liittovaltion hallinto suljettiin viikonloppuna, kun senaatti ei päässyt sopuun budjettiesityksestä.

– Olen iloinen, että pääsemme lopulta takaisin hommiin täällä, sanoi senaatin republikaanien ryhmäjohtaja Mitch McConnell edustajainhuoneen äänestyksen jälkeen Washington Postin mukaan.

Senaatin oli määrä äänestää asiasta jo varhain maanantaina paikallista aikaa, mutta äänestystä siirrettiin, kun senaatti ei löytänyt sopua sunnuntai-illan aikana.

Trump kertoo nyt haluavansa ”ison voiton etenkin Yhdysvaltojen upealle armeijalle ja rajaturvallisuudelle, mutta myös republikaaneille, demokraateille ja Dacalle”.

– Nähdään neuvottelupöydässä, Trump twiittaa.

Hallinto toimi vähennetyllä henkilöstöllä.

Sulun takia sadattuhannet hallinnon työntekijät jäivät maanantaina kotiin ilman palkkaa. Keskeiset liittovaltion toiminnot kuten armeija, poliisi, Valkoinen talo ja kongressi jatkoivat toimintaansa sulkemisen jälkeenkin, mutta vähennetyllä henkilöstöllä.

Demokraatit ja republikaanit jatkavat vielä vääntöä pitkäaikaisesta budjettiesityksestä, sillä nyt hyväksytty budjetti pitää hallinnon rahahanat auki vain helmikuun kahdeksanteen päivään asti.

Katalonian Puigdemont uhmasi uhkaavaa pidätysmääräystä

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO

Espanjan syyttäjäviranomainen haluaa, että Katalonian syrjäytetyn aluejohtajan eurooppalainen pidätysmääräys uusitaan. Asiasta kertoo uutistoimisto AFP:n mukaan oikeuslähde.

Entinen aluejohtaja Carles Puigdemont (kuvassa) on oleillut omaehtoisessa maanpaossa Belgiassa. Hän matkusti tänään Tanskaan Kööpenhaminaan uhmaten mahdollista pidätysmääräystä. Espanjalaislehti El Pais uutisoi aiemmin, että Madrid on uhannut Puigdemontia pidätysmääräyksellä, jos tämä lähtee Belgiasta.

Tanskan televisio kertoi aamulla, että toimittajat ympäröivät Puigdemontin tämän koneen laskeuduttua Kööpenhaminaan aamulla. Puigdemontin on määrä osallistua tänään Katalonia-aiheiseen keskusteluun Kööpenhaminan yliopistossa.

Espanja perui Puigdemontia ja neljää hänen ex-ministeriään koskeneen eurooppalaisen pidätysmääräyksen joulukuun alkupuolella. Puigdemont ministereineen pakeni Belgiaan, kun Espanja lakkautti Katalonian itsehallinnon alueen yksipuolisen itsenäisyysjulistuksen jälkeen.

Rohingya-pakolaisten kotiuttaminen viivästyy – valmistelut yhä pahasti kesken

Kuva: LEHTIKUVA / AFP PHOTO
Rohingya-pakolaisia odottamassa ruoka-apua pakolaisleirillä Bangladeshissa.

Rohingya-pakolaisten kotiuttaminen takaisin Myanmariin ei ala vielä tiistaina, kuten oli suunniteltu, kertovat Bangladeshin pakolaisviranomaiset. Valmistelujen kerrotaan olevan yhä pahasti kesken.

Myanmarista Bangladeshiin paenneet sadattuhannet pakolaiset pyritään kotiuttamaan kahden vuoden sisällä. Myanmarin ja Bangladeshin tekemän sopimuksen mukaan kotiutusten oli määrä alkaa tiistaina, mutta aikataulua oli jo valmiiksi pidetty liian toiveikkaana.

Viime viikolla viimeistelty sopimus koskee Bangladeshiin lokakuun 2016 jälkeen paenneita, ei Bangladeshissa jo aiemmin olleita rohingya-vähemmistön jäseniä.

Myanmaria on painostettu sallimaan turvallinen paluu rohingyoille, jotka ovat paenneet maasta armeijan toimien takia. YK on kutsunut Myanmarin armeijan operaatiota etniseksi puhdistukseksi.

Monet Bangladeshin täpötäysillä leireillä asuvista ovat sanoneet olevansa haluttomia palaamaan Rakhinen osavaltioon. Siellä heitä ja heidän kotejaan vastaan on hyökätty.

Myanmarin viranomaiset ovat rakentamassa Rakhineen väliaikaista leiriä, johon voitaisiin majoittaa 30 000 pakolaista.