Ulkomaat

Palestiinalaisalueiden mellakat kiihtyivät USA:n Jerusalem-päätöksen vuoksi

LEHTIKUVA / AFP PHOTO Jaafar Ashtiyeh
Israelin sotilailla ja palestiinalaisilla on ollut yhteydenottoja Donald Trumpin Jerusalem-päätöksen jälkeen.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Jaafar Ashtiyeh
Israelin sotilailla ja palestiinalaisilla on ollut yhteydenottoja Donald Trumpin Jerusalem-päätöksen jälkeen.
LEHTIKUVA / AFP PHOTO Jaafar Ashtiyeh
Israelin sotilailla ja palestiinalaisilla on ollut yhteydenottoja Donald Trumpin Jerusalem-päätöksen jälkeen.

Ainakin yksi ihminen kuoli ja kymmeniä haavoittui Israelin sotilaiden ja palestiinalaisten välisissä yhteenotoissa perjantaina. Israelin armeija vahvisti ampuneensa kahta ihmistä, joita se syytti mellakoiden lietsojiksi.

Yhteenottoja oli ainakin Gazassa, Jerusalemin vanhankaupungin alueella, Hebronissa, Betlehemissä ja Nablusin alueella. Sotilaat tulittivat mielenosoittajia sekä kumipäällysteisillä luodeilla että kovilla ammuksilla.

Israelin armeijan mukaan Gazasta ammuttiin perjantaina raketti kohti Israelia, mutta Israelin Iron Dome -ohjuspuolustusjärjestelmä torjui sen.

Kyseessä oli jo toinen raketti-isku sen jälkeen, kun Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoi keskiviikkona Yhdysvaltain tunnustavan Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi.

Haley puolusti, Trump kehui itseään.

Yhdysvaltain YK-suurlähettiläs Nikki Haley vakuutti perjantai-iltana Suomen aikaa YK:n turvallisuusneuvoston hätäkokouksessa, että Yhdysvallat on presidentin päätöksestä huolimatta edelleen sitoutunut Lähi-idän rauhaan.

Haleyn mukaan Trump tunnusti päätöksellään vain vallitsevat tosiasiat, sillä sekä Israelin parlamentti että hallitus toimivat Jerusalemissa.

– Ymmärrän huolen, jota turvallisuusneuvoston jäsenet tunsivat kutsuessaan tämän kokouksen koolle. Muutos on vaikeaa, Haley analysoi.

Odotukset kokouksen lopputulemasta eivät muutenkaan olleet korkealla. Eräs diplomaatti vastasi lyhyesti kysymykseen kokouksen tuloksista toteamalla, ettei odotettavissa ollut mitään.

Trump itse puolustautui Twitterissä videokoosteella, jossa kolme hänen edeltäjäänsä – Bill Clinton, George W. Bush ja Barack Obama – lupaavat tunnustaa Jerusalemin Israelin pääkaupungiksi. Kaikki muuttivat myöhemmin mielensä.

Bush ja Clinton lupasivat vaalikampanjassaan tunnustaa Jerusalemin, mutta eivät virassa ollessaan tehneet näin. Obama ei koskaan suoraan ottanut kantaa Yhdysvaltain tunnustamiseen, mutta kutsui Jerusalemia Israelin pääkaupungiksi.

– Minä pidin kampanjalupaukseni, muut eivät, Trump kehuskeli.

Pencen matka kiville?

Trumpin päätös saattaa heijastua myös Yhdysvaltain varapresidentin Mike Pencen matkaan Egyptiin ja Israeliin myöhemmin tässä kuussa. Pencen on määrä tavata muun muassa palestiinalaisten presidentti Mahmud Abbas.

Abbasin Fatah-järjestön mukaan tapaaminen saatetaan kuitenkin perua.

Arvovaltainen Egyptin al-Azharin suurimaami Ahmed al-Tayeb ehti kieltäytyä jo sovitusta tapaamisesta Pencen kanssa.

– Miten voin istua alas sellaisten kanssa, jotka antavat sellaista, jota eivät omista, sellaisille, jotka sitä eivät ansaitse, Tayeb kysyi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Rex Tillerson yritti valaa öljyä laineille toteamalla, että Yhdysvaltain lähetystöä ei siirretä vielä ainakaan pariin vuoteen.

Tillersonin mukaan Yhdysvaltojen on ensin hankittava tarvittava paikka, tehtävä suunnitelmat ja sen jälkeen hyväksytettävä ne kongressilla, minkä jälkeen lähetystö on vielä rakennettava.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat