Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Työmarkkinat

Palkkaturva laahaa ajasta jäljessä – ”Nykyinen hakuaika on liian lyhyt ja enimmäismäärät ovat liian alhaiset”

Istock

Palkansaajakeskusjärjestö SAK esittää, että palkkaturvan enimmäismäärää nostetaan 30 000 euroon ja hakuaikaa pidennetään kuuteen kuukauteen. Myös palkkaturvan käsittelyajat on saatava kohtuullisiksi.

DEMOKRAATTI

Demokraatti

Palkkaturva on Suomessa lakisääteinen järjestelmä, joka takaa työntekijälle palkan ja muut työsuhteeseen perustuvat saatavat tilanteessa, jossa työnantaja on menettänyt maksukykynsä.

Palkkaturvaa haetaan työ- ja elinkeinotoimistosta kolmen kuukauden kuluessa siitä, kun saatava on syntynyt.

– Nykyinen kolmen kuukauden hakemusaika ja 15 200 euron enimmäismäärä ovat osoittautuneet liian alhaisiksi jo ennen koronapandemiaa, mutta pandemian ja rajoitusten aiheuttama taloustilanne korostaa entisestään palkkaturvan välitöntä kehittämisen tarvetta, SAK:n työehdot-osaston johtaja Heli Puura painottaa tiedotteessa.

Koronapandemia ja siitä johtuvat rajoitukset ovat heikentäneet monien yritysten taloutta ja palkanmaksukykyä. SAK huomauttaa, että monilla työpaikoilla työntekijät saattavat joustaa palkanmaksussa auttaakseen työnantajaansa ja säilyttääkseen työpaikkansa.

– Tässä on riskinsä, sillä työntekijältä voi jäädä saamatta palkkoja tai palkanmaksu viivästyy merkittävästi. Harvalla meistä on säästössä sellaisia summia, että palkkaa voisi odottaa pitkään, puhumattakaan, että se jää saamatta kokonaan.

Yritysten maksukyvyttömyystilanteissa on SAK:n mukaan keskeistä, että työntekijöillä on oikeus saada täysimääräisesti palkkasaatavansa palkkaturvasta. Palkkaturvan enimmäismäärää ei ole korotettu vuosikausiin ja se on jäänyt palkkakehityksestä jälkeen.

Käsittelyaikojen on oltava kohtuullisia.

– Kolmen kuukauden hakuaika palkkasaatavan erääntymisestä on liian lyhyt ja monelle työntekijälle tuntematon, mikä johtaa käytännössä palkkasaatavien menetyksiin, Puura huomauttaa.

SAK:n mielestä myös palkkaturvan prosessia ja resursseja on parannettava siten, että käsittelyajat ovat kohtuullisia. Nykyinen kuuden kuukauden keskimääräinen käsittelyaika palkkaturvassa on liian pitkä. Riskinä on, että yritysten maksukyvyttömyystilanteiden lisääntyessä työntekijät joutuvat odottamaan palkkasaataviaan entistä pitempään.

– Koronapandemia ja sen aiheuttamat rajoitukset ovat aiheuttaneet monille yrityksille – mutta myös niiden työntekijöille – merkittäviä taloudellisia vaikeuksia, eikä tilanne ole ohi. Nyt on tärkeää ja korkea aika tehdä tarpeelliset uudistukset palkkaturvaan.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
41€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
26.1.2021
Maksatko mielelläsi lisää veroja vai oletko siihen valmis? Piru asuu yksityiskohdissa – näin EVAn analyysi johti harhaan
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE