Työmarkkinat
19.3.2020 09:14 ・ Päivitetty: 19.3.2020 09:14
Palvelualat kaaoksessa: ”Vastauksista huutaa yritysten valtava ahdinko” – 70 prosenttia povaa laajoja irtisanomisia ja lomautuksia
Lähes 70 prosenttia palvelualojen yrityksistä joutuu irtisanomaan tai lomauttamaan henkilöstöään erittäin tai melko todennäköisesti koronaepidemian takia, tai on tehnyt niin jo nyt.
Tämä käy ilmi tuoreesta Palvelualojen työnantajat Paltan kyselystä. Yritykset toivovat valtiolta etenkin joustoja työnantajamaksuihin ja veroihin, helpotuksia yt-menettelyyn sekä taloudellista tukea palkanmaksuun.
Koronaviruksen vaikutukset osuvat rajusti erityisesti palvelualojen yrityksiin. Joka kymmenes palveluyritys on jo joutunut lomauttamaan tai irtisanomaan työntekijöitä. Avoimissa vastauksissaan kyselyyn vastanneet toimitusjohtajat kuvailevat tilannetta muun muassa kaoottiseksi, kertovat koko yritystoiminnan olevan vaarassa ja että liikevaihto putoaa lentorajoitusten myötä nollaan.
– Tilanne on erittäin vakava ja se koskettaa kaikkia palvelutoimialoja. Vastauksista huutaa yritysten valtava ahdinko, Paltan elinkeinopolitiikan johtaja Tatu Rauhamäki kuvaa tilannetta tiedotteessa.
Hänen mukaansa matkailu käytännössä loppuu, tapahtumat perutaan, tuotannot jäävät kuvaamatta ja henkilöstöpalveluyritysten palveluista leikataan ensimmäisenä. Epidemia heikentää toimintaa ja taloudellista tilannetta käytännössä jokaisessa vastaajayrityksessä, jopa 40 prosentissa erittäin paljon.
– Maan hallitukselta tarvitaan aivan välittömästi mittavia lisätoimenpiteitä, Rauhamäki toteaa.
Hänen mielestään yhteiskunnan pitää tukea varsinkin palvelualoja, koska koronakriisi ja valtion toimenpiteet osuvat niihin erityisen. Palta kehottaakin hallitusta kuuntelemaan palveluyrityksiä:
Lisää aiheesta
– Yritykset kaipaavat nyt joustoa ja lykkäysmahdollisuutta työnantajamaksuihin ja veroihin, tukea palkanmaksuun lomautuksien välttämiseksi, yt-menettelyn keventämistä kriisin ajaksi sekä helpotuksia yrityksen rahoitukseen ja lainansaantiin. On aivan selvää, että valtion tulee kohdentaa yrityksille vakuuksien ja takuiden lisäksi huomattavasti enemmän suoraa taloudellista tukea kuin mitä tähän mennessä on luvattu, Rauhamäki luettelee.
”Nyt on tuettava erityisesti palvelualojen yrityksiä.”
Paltan kysely toteutettiin tämän viikon maanantain ja torstain välillä, jona aikana Suomi siirtyi poikkeusoloihin. Vastauksissa näkyy kriisin nopea eskaloituminen ja ahdingon syveneminen muutamissa päivissä.
Eniten haittaa yrityksille aiheuttaa kysynnän väheneminen, joka liittyy monilla aloilla suoraan ihmisten ja tavaroiden liikkumisen rajoittamiseen ja esteisiin. Merkittävää vahinkoa aiheutuu myös työn organisointiin liittyvistä ongelmista kuten sairauspoissaoloista ja etätyöjärjestelyistä.
– Palvelualat ovat Suomen suurin työllistäjä, ja aloilla työllisyys on kasvanut myös yli matalasuhdanteiden. Nyt on tuettava erityisesti palvelualojen yrityksiä tässä poikkeustilanteessa, jotta vältetään taantuman syveneminen ja mahdollistetaan siitä palautuminen, Rauhamäki toteaa.
Yksityiset palvelut työllistävät 1,3 miljoonaa ihmistä Suomessa, mikä on kaksi kolmasosaa koko yksityisestä sektorista.
Kyselyyn vastasi 233 Paltan jäsenyrityksen toimitusjohtajaa. Yritykset työllistävät yhteensä noin 50 000 ihmistä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.
Lisää aiheesta
Työmarkkinat
18.3.2020 18:44
”Nyt on hallituksen vuoro turvata työntekijöiden toimeentulo” – PAM hyväksyi liudan koronasta johtuvia poikkeuksia
Politiikka
18.3.2020 15:37
Koronakriisi: Tässä on työmarkkinajärjestöjen esitys yritystoiminnan, työllisyyden ja toimeentulon turvaamiseksi
Talous
18.3.2020 06:00
Kysely: noin kolmasosa yrityksistä pelkää konkurssia – valtiota huudetaan apuun sairauspoissaolojen maksamisessa
Kotimaa
17.3.2020 15:12
Korona kurittaa ravintola-alaa: ”Olen nähnyt sarsit, nine elevenit ja 1990-luvun lamat, mutta kyllä tämä vie ikävällä tavalla voiton”
Talous
17.3.2020 11:13
Arvion mukaan ravintolapalvelujen kysyntä on noin 70 % pienempää kuin mitä se muuten voisi tällä hetkellä olla