Politiikka

”Palveluissa ei tavoitella voittoa, vaan hoidetaan tehtäviä” – JHL: Kilpailuttamisvimma ei saa levitä maakuntiin

JHL
JHL

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL katsoo, että tulevien maakuntien on saatava päättää, miten ne järjestävät talous- ja henkilöstöhallintonsa.

– Tämä on huomioitava jo nyt, kun sote- ja maakuntauudistusta valmistellaan. Aiemmin valtio oli suunnitellut, että edellä mainitut palvelut siirtyvät talous- ja henkilöstöhallinnon palvelukeskus Hetli Oy:lle.Nyt hallituksen reformiministerityöryhmä esittää, että Hetli ajetaan alas, liitto kirjoittaa tiedotteessaan.

Valtioneuvoston sivuilta selviää hallituksen reformiministerityöryhmän linjanneen kokouksessaan 18. tammikuuta, että maakunta- ja sote-uudistusta koskevasta hallituksen esityksestä poistetaan Hetli Oy:ta koskeva sääntely.

Erityisesti maakuntien tekemät talous- ja henkilöstöhallinnon palvelutuotantoon liittyvät ratkaisut ovat poistaneet tarpeen Hetli Oy:n kaltaiselle toimijalle, reformiryhmä perustelee. Sivuilla kerrotaan lisäksi, että päätöksen myötä talous- ja henkilöstöhallinnon tehokkuutta koskevien tavoitteiden saavuttaminen on ensisijassa tulevien maakuntien vastuulla.

JHL pelkää tämän tarkoittavan sitä, että maakunnat joutuvat päätöksen myötä kilpailuttamaan tehtäviä. Liiton puheenjohtaja Päivi Niemi-Laineen mielestä Hetlin lakkauttaminen ei saa johtaa tilanteeseen, jossa maakunnan on kilpailutettava palkka-, henkilöstö- ja taloushallinnon tehtävänsä.

JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine.

– Talous- ja henkilöstöhallinnon palveluissa ei tavoitella voittoa, vaan hoidetaan tehtäviä, jotka ovat välttämätön osa uusien maakuntien toimintaa, hän toteaa.

Kilpailuttamispakkoa on liiton mielestä muutenkin vältettävä. JHL:n katsoo, että maakuntien on voitava toimia ilman kilpailutusta myös toimitila- ja kiinteistönhallinnon palveluissa sekä tieto- ja viestintäteknisissä palveluissa.

– Emme halua, että esimerkiksi kiinteistöpalvelujen osalta maakunnissa joudutaan yllättäen tilanteeseen, jossa palvelut on pakko kilpailuttaa. Tämä tulee huomioida kaikissa maakunta- ja sote-uudistukseen liittyvissä pykälissä, Niemi-Laine korostaa.

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat