Työmarkkinat
19.6.2024 12:46 ・ Päivitetty: 19.6.2024 12:46
PAM ansiosidonnaisen porrastamisesta: ”Heikennetään nimenomaan naisten oikeutta ansioturvaan”
Palvelualojen ammattiliitto PAM kritisoi eduskunnan tänään hyväksymää ansiopäivärahan porrastusta.
– Hallitus jatkaa johdonmukaista linjaansa leikata niiltä, joiden toimeentulo on epävarminta, PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen kiteyttää tiedotteessa.
Porrastuksessa ansiosidonnainen päiväraha lasketaan 20 prosenttia, kun työttömyyspäivärahaa on maksettu 40 työttömyyspäivää. Päivärahaa leikataan 25 prosentilla, kun sitä on maksettu 170 työttömyyspäivältä.
PAMin mukaan porrastus leikkaa pienituloisten ansiopäivärahan tasoa dramaatisesti. Porrastus käytännössä syö ansio-osan, jolloin ansiopäivärahan enimmäiskesto lyhenee pienituloisilta.
– Porrastuksella luodaan ansiosidonnaisen kestolle eri pituudet eri tuloluokkiin. Arvioidaan, että noin 15-20 prosenttia Palvelualojen työttömyyskassan etuudensaajista putoaa porrastuksen myötä peruspäivärahalle, Rönni-Sällinen kertoo.
PORRASTUS kohdistuu Rönni-Sällisen mukaan erityisesti palvelualojen työntekijöihin ja naisiin, jotka ovat palvelualoilla enemmistönä ja ovat miehiä pienituloisempia.
Finanssivalvonnan mukaan Palvelualojen työttömyyskassan jäseneistä 21 prosenttia sai kassan maksamaa etuutta, kun kaikkien kassojen jäsenistä etuuksia sai 13 prosenttia. PAMin mukaan tilannetta selittää vastentahtoinen osa-aikatyö, jonka perusteella haetaan soviteltua päivärahaa. Alalla tarjolla olevista työsuhteista suuri osa on osa-aikaisia.
– Ratkaisulla heikennetään nimenomaan naisten oikeutta ansioturvaan. Alan työntekijöiden toimeentulo heikkenee pysyvästi, sillä alan työvoiman käyttö tuskin muuttuu porrastuksen myötä.
PAM ennustaa, että moni voikin ajautua toimeentulotuen saajaksi.
– Täytyy toivoa, ettei hallitus innostu sorkkimaan vielä sunnuntaikorvauksia, sillä ne ovat merkittäviä monen alalla työtä tekevän toimeentulon kannalta, Rönni-Sällinen sanoo viitaten sunnuntaisiin uutisiin, jossa kokoomuksen puoluekokouksessa on käsitelty sunnuntailisien poistoa.
EDUSKUNTA hyväksyi ansioturvan porrastuksen lisäksi työllistämisvelvoitteen lakkauttamisen. Lisäksi eduskunnan päätöksen myötä jatkossa palkkatuettu työ ei enää kerrytä työttömyysturvan työssäoloehtoa.
PAM nostaa esiin, että liiton jäsenkyselyn mukaan 57 vuotta täyttäneistä työttömistä liiton jäsenistä 81 prosenttia kokee iän suurimmaksi esteeksi heidän työllistymisellensä.
– Ikääntyneiden työllistyminen on vaikeaa ja työllistämisvelvoitteen poisto vaikeuttaa sitä rajusti. Kun palkkatuettu työ ei kerrytä työssäoloehtoa, heidän mahdollisuutensa parantaa omaa toimeentuloaan on vähäisiä.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.