Kotimaa

Paperiliiton Vanhala: ”Kuukausi takaperin oli vielä nolla pöydässä…sitten saatiin yleistä linjaa noudattavat korotukset”

Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa
Lehtikuva/ Heikki Saukkomaa

Paperiteollisuuden riitaisalta näyttäneet työmarkkinaneuvottelut kääntyivät maalisuoralle, kun perjantain vastaisena yönä syntyi neuvottelutulos uudesta työehtosopimuksesta. Sopimuksesta neuvotelleiden Paperiliiton ja Metsäteollisuuden hallintojen pitää vielä hyväksyä neuvottelutulos.

Kaksivuotinen sopimus korottaisi palkkoja Paperiliiton mukaan alan keskipalkasta laskien ensimmäisenä vuonna 1,8 prosenttia ja toisena 1,7 prosenttia. Metsäteollisuuden mukaan kustannusvaikutus on koko 26 kuukautta kestävällä sopimuskaudella keskimäärin 1,5 prosenttia vuositasolla.

Korotukset ovat samaa luokkaa kuin esimerkiksi toisella tärkeällä vientialalla eli teknologiateollisuudessa, jossa työnantaja ja Teollisuusliitto sopivat yhteensä 3,2 prosentin korotuksesta kahdelle vuodelle.

Paperiteollisuuden korotukset sisältävät yleiskorotuksen ja paikallisesti sovittavan erän, joka on Metsäteollisuuden mukaan 60 prosenttia koko korotuksesta. Työmarkkinajohtaja Nina Pärssinen sanoo, että paikallisen erän osuus on suurempi kuin alalla koskaan.

Alan neuvottelut alkoivat riitaisissa merkeissä, ja nytkin päällä oli muun muassa Paperiliiton ylityökielto. Erityisesti huomiota herätti Metsäteollisuuden lokakuinen ehdotus vuoden mittaisesta sopimuksesta, jossa palkat eivät olisi nousseet ollenkaan.

– Kuukausi takaperin oli vielä nolla pöydässä ja vuoden paperi, ja sitten saatiin kahden vuoden paperi kuitenkin ja maan yleistä linjaa noudattavat korotukset, Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala sanoi.

Muutos koskee alle 10 paperikonetta.

Työnantajapuolen mielestä työehdoissa otettiin askel oikeaan suuntaan.

– Kannattaa huomata, että meillä on tässä sopimuksessa merkittäviä tuottavuutta parantavia muutoksia, sanoo Metsäteollisuuden Pärssinen.
Metsäteollisuuden mukaan neuvottelutulos mahdollistaa työnantajan päätöksellä ulkopuolisen työvoiman käytön muun muassa siivouksessa ja vartioinnissa. Uudessa sopimuksessa paikallisesti sopien ulkopuolista työvoimaa voitaisiin lisäksi käyttää varastotoiminnassa sekä lastaus- ja purkutöissä.

Sopimuksella yritetään myös saada käyntiin paperikoneet, jotka ovat olleet jouluina ja juhannuksina kiinni liian suurten työvoimakustannusten takia.

Osapuolet sopivat, että näillä koneilla työntekijät voivat tulla vapaaehtoisina töihin ja työvoimakustannukset ovat 25 prosenttia matalammat kuin normaalisti.

– Halutaan totta kai, että Suomeen tulee tilauksia, Paperiliiton Vanhala kommentoi.

Hänen arvionsa mukaan muutos koskee alle kymmentä paperikonetta.

Paperiliiton hallitus käsittelee neuvottelutulosta maanantaina ja valtuusto perjantaina. Myös Metsäteollisuuden hallitus pui asiaa ensi viikolla.

STT–OLLI VESALA

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 38 Demokraatti
ANI SUORASUU - Ann Selinille ei ryppyillä
VARAA PAREMPAAN - Eveliina Heinäluoma haluaa herättää puolueet Helsingissä
KUIN ERI PLANEELTA - SDP:n ja hallituksen sote-linjat eivät kohtaa
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat