Pariisissa tehtyjen lupausten ja enintään 2 C lämpenemistavoitteen välillä on ”katastrofaalinen kuilu” – ilmastopolitiikka puskee vastatuuleen

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Pariisin ilmastosopimuksen syntymistä sävyttänyt toiveikkuus ei ole hyvissä voimissa kaksi vuotta ilmastokonferenssin päätösaplodien jälkeen.

Yhdysvallat on vetäytymässä sopimuksesta ja ensi viikolla Bonnissa alkavan seurantakokouksen alla tiedeyhteisö on lyönyt pöytään masentavia faktoja.

Maailman ilmatieteen laitoksen WMO:n mukaan kasvihuonekaasujen pitoisuudet ilmakehässä nousivat viime vuonna ennätyksellisen korkeaksi. Vuosi 2016 oli myös mittaushistorian lämpimin.

YK:n ympäristöohjelman johtajan Erik Solheimin mukaan valtioiden Pariisissa antamien lupausten ja enintään kahden celsiusasteeseen lämpenemistavoitteen välillä on ”katastrofaalinen kuilu”.

– Meillä on edessä kova valinta: joko lisäämme kunnianhimoamme tai kärsimme seuraukset, tiivistää Costa Rican ympäristöministeri Edgar Gutierrez Espeleta.

Kun loppukesän hurrikaanit riepottelivat Yhdysvaltoja, moni myhäili ilmastopolitiikkaa vastustavan presidentti Donald Trumpin saavan maistaa nyt omaa lääkettään.

Vaikkei myrskyjen ja ilmastonmuutoksen välille voi vetää suoraa syy-seuraussuhdetta, tiedemiesten mukaan erilaisten sään ääri-ilmiöiden yleistyminen ilmastonmuutoksen myötä on varmaa.

Yhdysvaltojen linjanmuutos iski tosi pahaan aikaan.

Trumpin päätä eivät hurrikaanit ole toiseksi kääntäneet, joskin Yhdysvallat näyttää nyt roikkuvan mukana Pariisin sopimuksessa seuraaviin presidentinvaaleihin saakka.

– Eivätkä muut valtiot ole hypänneet Yhdysvaltain kelkkaan, mitä voi tietysti pitää osittain torjuntavoittona, sanoo vanhempi tutkija Antto Vihma Ulkopoliittisesta instituutista.

Hänen mukaansa trumpismin esiinmarssi kuitenkin vaikeuttaa tarvittavia kiristyksiä päästövähennystavoitteisiin ja ilmastorahoituksen järjestämistä köyhille, ilmastonmuutoksesta jo kärsiville maille.

– Olen kyllä erittäin pettynyt. Se (Yhdysvaltain linjanmuutos) iski tosi pahaan aikaan Pariisin läpimurtoa vastaan, Vihma harmittelee.

Jos Kiina aikoo johtajaksi, sen on vielä muutettava kurssia.

Ilmastotoimia kiirehditään monella taholla, mutta parhaillaan eletään jonkinlaista välivaihetta. Ranskan uusi presidentti Emmanuel Macron on tosin kutsunut koolle uuden ilmastohuippukokoukseen Pariisiin 12. joulukuuta.

– Toki muiden maiden kuuluu sanoa, että tauti ei ole tarttunut ja Yhdysvallat on nyt yksin. Kansainvälinen ilmastotyö on silti vaikeampaa ilman maailman toiseksi suurinta päästöjen lähdettä, Vihma arvioi.

Pariisin sopimukseen perustuva tarkempi sääntöpaketti on määrä saada valmiiksi ensi vuoden loppuun mennessä, eikä se Vihman kokemuksen mukaan valmistu etuajassa.

Tutkijan mukaan peruspuurtamista neuvotteluissa on huonoista näkymistä huolimatta jatkettava, jotta esimerkiksi kaikkien maiden päästöraportointi kasvihuonekaasuista saataisiin ajan tasalle.

– Toivotaan, että tätä sopimusarkkitehtuuria voidaan puskea eteenpäin, jotta meillä olisi sitten jotain valmista kun maailmapolitiikan tähdet ovat taas paremmassa asennossa, Vihma muotoilee.

Eräs keskeinen maa, jolla on vielä raportointinsa kanssa tekemistä, on Kiina. Siitä on toivottu uutta muutoksen veturia Yhdysvaltain jälkeen.

– Kiina rummuttaa ottavansa johtajuuden ja täyttävänsä tyhjiön. Jos se tosiaan aikoo johtajaksi, sen on vielä muutettava kurssia, Vihma sanoo.

Kokoomukselle täyslaidallinen kohun keskellä: ”Irvokasta”

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) ilmoitti olevansa halukas neuvottelemaan perhevapaauudistuksesta syksyllä.

Hallituskumppani sinisiltä tulee nyt vastaus tiedotteessa.

”Neuvotellaan vain perhevapaauudistuksesta, ministeri Mykkänen. Laitetaan arvot puntariin. Sinisten ehdot neuvottelupöytään istumiselle ovat selvät”, Sinisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo sanoo.

Siniset katsovat, että pallo on nyt kokoomuksella, joka suureen ääneen sanoo haluavansa perhevapaauudistuksen, mutta on halukas leikkaamaan kotihoidontukea.

”Punavihreät ovat aina halunneet kurittaa kotiäitejä, sillä sosialismissa perheen päätökset kuuluvat valtiolle. Irvokasta, että entinen kypäräpappipuolue kokoomus on taantunut perhesosialismiin”, ihmettelee Elo.

Sininen tulevaisuus puolustaa kotihoidontukea ja perheiden valinnanvapautta hallituksessa ja tulevissa eduskuntavaaleissa, Elo ilmoittaa.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Lindén-kohu ei laannu – HS: Taas käänne – ”Olimme avaamassa ovia”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Helsingin Sanomat on saanut haltuunsa ääninauhan, jonka ugandalaistoimittaja on nauhoittanut sen jälkeen, kun suomalainen liikemies löytyi kuolleena maan pääkaupungista Kampalasta viime viikolla. Nauhalla entinen viestintäministeri Suvi Lindén (kok.) kertoo etsineensä Ugandassa bisnesmahdollisuuksia liikemiehen kanssa.

– Olimme avaamassa ovia. Tämä oli ensimmäinen matkamme tänne, ja meidän oli tarkoitus selvittää, löytyykö täältä bisnesmahdollisuuksia, Lindén sanoo nauhalla HS:n mukaan.

– Minun taustani on televiestintäalalla, ja (liikemiehen) tausta on kyberturvallisuudessa. Hän edusti täällä muutamaa suomalaisyritystä, jotka työskentelevät, miten sen nyt sanoisi, turvallisuusalalla, lehti kirjoittaa Lindénin sanoneen.

HS:n mukaan ugandalaistoimittaja oli nauhoittanut haastattelun tekeytyneenä poliisiksi. Lehti kertoo, että kaksi ugandalaisen New Vision -lehden toimittajaa oli tekeytynyt poliiseiksi ja mennyt tutkimaan hotellia, josta suomalaismies oli löytynyt kuolleena.

AVAINSANAT

Timo Soini valitsi, kenen opposition kansanedustajan kanssa hän lähtisi kaljalle – se ei kuitenkaan onnistuisi

Kuva: Lehtikuva / Jussi Nukari

Ulkoministeri Timo Soini haukkuu, taas kerran, opposition esityksen – tällä kertaa verkkosivuillaan. Hän palaa keskiviikkoon, jolloin pääministeri Juha Sipilä antoi eduskunnassa pääministerin ilmoituksen hallituspolitiikasta tänä vuonna.

”Oppositio oli tylsä ja huumorintajuton kuin Hesarin pääkirjoitus. Samaa kurjuusjoikua tunnista toiseen ilman hymyn häivää. Älykäs huumori loisti poissaolollaan.”

Soinin mielestä esimerkiksi vihreiden Ville Niinistö toisti ”koulutusleikkausuikutusta kolmatta vuotta”.

Soinin mielestä poliittisen debatin pitää olla myös hauskaa, oikeaa kansanvallan ilotulitusta tai muuten sitä ei jaksa Erkkikään.

”Jos puheiden perusteella pitäisi valita opposition kansanedustaja, jonka kanssa keskiviikon salikeskustelun perusteella haluaisi lähteä kaljalle päätyisi Päivi Räsäseen, jonka puheenvuoro on debatin paras.”

”Paitsi että Päivi ei käy kaljalla”, Soini täsmentää.

Ulkoministeri kertoi näkemyksistään perjantaina.

Keskustelua aiheesta

Keskustan tapaan nyt myös kokoomus halukas palaamaan perhevapaauudistus-pöytään

Kuva: Thinkstock

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) väläyttää Ylellä, että kokoomus haluaisi neuvotella vielä perhevapaauudistuksesta hallituskumppaneiden kesken.

– Henkilökohtaisesti toivon, että asiaan löytyisi tapa palata vielä työllisyysuudistusten ja budjettiriihen yhteydessä, Mykkänen sanoo Ylelle.

Eilen Demokraatti uutisoi, että myös keskustassa on vielä haluja neuvotella perhevapaauudistuksesta tietyin osin.

– Pöydässä oli paljon sellaisia yhteisiä pieniä nimittäjiä, jotka ovat verrattain pieniä muutoksia tai euromääräisestikin pieniä satsauksia ja olen niitä valmis edistämään, jos näistä saadaan keskustelua käytyä. Palaillaan asiaan ja pöytään pikku hiljaa, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) totesi.

Oppositiossa on oltu pahoillaan siitä, että hallitus ilmoitti aiemmin, että perhevapaauudistus keskeytetään ja se siirtyy seuraavalla hallitukselle.

– Minusta kysymys on koko hallituksen kyvyttömyydestä perhe- ja tasa-arvopolitiikkaan. Selityksiä tuntuu löytyvän muttei ratkaisuja – selityksiä siihen, miksi epäonnistutaan, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on esimerkiksi todennut.

Keskustelua aiheesta

Tässä on Euroopan suurin ongelma, linjaa Sauli Niinistö – ”Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota”

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Presidentti Sauli Niinistön mukaan sotimisen jatkuminen Ukrainassa on Euroopan suurin ongelma. Sen ratkaisemiseen kannattaa panostaa, jos pienikin mahdollisuus vain tarjoutuu, Niinistö sanoi suomalaistoimittajille Münchenissä.

Turvallisuuskonferenssissa on jälleen ollut esillä ajatus YK:n suuresta rauhaturvaoperaatiosta Itä-Ukrainassa.

Sellaisen toteutuminen on vielä hyvin epävarmaa, mutta jos operaatiosta sopu YK:n puitteissa, myös Suomen pitäisi varautua olemaan siinä mukana – tarvittaessa myös konkreettisen joukkojen muodossa, Niinistö sanoi.

– Siihen mittaan kun meillä resurssia riittää, ei mitään mahdottomuuksia.

Niinistö kertoi keskustelleensa Ukrainan tilanteesta Münchenissä pariinkin kertaan Ukrainan presidentin Petro Poroshenkon kanssa.

– Ei hänkään nyt kuuta taivaalta odota, presidentti kuvasi tunnelmia.

Vauvaonnitteluja sadellut

Kahdenvälisten tapaamisten lisäksi Niinistön ohjelmassa oli lauantaina arktista turvallisuutta koskeva paneelikeskustelu.

Presidentti kertoi myhäillen suomalaistoimittajille saaneensa onnitteluja perheenlisäyksestä ”jatkuvalla syötöllä”.

– Äsken tuolla arktisessa keskustelussa sellaisiltakin ihmisiltä, joita en ihan välittömästi tunnistanutkaan, Niinistö kertoi.

STT–NIILO SIMOJOKI

Keskustelua aiheesta