Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Ulkomaat

Parlamenttivaalit alkavat tänään Tshekissä – kannatuskyselyiden kärjessä Pandoran paperit -tiedovuodossakin nimetty pääministeri

LEHTIKUVA / AFP / MICHAL CIZEK
Koronaa vastaan suojautunut vaalilautakunnan jäsen Prahassa äänestyspisteellä, jotka oli pystytetty valmiiksi keskiviikkona 6.lokakuuta 2021.

Tshekkiläiset äänestävät tänään ja huomenna parlamenttivaaleissa. Kannatuskyselyt ennustavat vaalivoittoa Tshekin pääministerille Andrej Babishille.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Pandoran paperit -tietovuodossa nimetty Babish hakee toista peräkkäistä voittoa johtamalleen populistiselle ANO-liikkeelle. Pandoran papereiden mukaan miljardööripääministeri oli käyttänyt veroparatiisipalveluja ostaakseen kiinteistöjä Etelä-Ranskasta vuonna 2009.

Babish ei ole skandaalin keskellä suinkaan ensimmäistä kertaa. Pääministeriä on kritisoitu vahvasti muun muassa korruptiosta ja maan oikeuslaitoksen itsenäisyyteen puuttumisesta. Myös Euroopan komissio on tutkinut Babishin toimia.

Syksyn 2017 vaalivoiton jälkeen ANO-liike joutui hakemaan hallituskumppania puoli vuotta Babishin petosepäilyjen vuoksi.

Babishia on viimeaikoina kritisoitu myös koronakriisin huonosta käsittelystä. Tshekki on kärsinyt koronapandemiasta pahoin. Maa oli maailmanlaajuisten kuolleisuus- ja tartuntatilastojen kärjessä useita viikkoja alkuvuodesta 2021.

Huonon koronatilanteen keskellä Babishin poliittiset vastustajat alkoivat saada enemmän kannatusta. Pääministeri on toistaiseksi saanut pidettyä johtonsa kannatuskyselyissä. Hän on muun muassa uhkaillut äänestäjiä kansakunnan epävarmalla tulevaisuudella, jos hän ei voittaisi vaaleja.

Äänestyspaikat avataan Tshekissä tänään paikallista aikaa kello 14 ja suljetaan kello 22. Lauantaina äänestää voi kello 8-14. Äänestystuloksia odotetaan myöhemmin lauantaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
36€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE