Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Työmarkkinat

Pattitilanne jatkuu – valtakunnansovittelija ei ole kutsumassa UPM:n ja Paperiliiton edustajia luokseen

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala.

Paperiliitto, Ammattiliitto Pro ja Sähköliitto sekä metsäyhtiö UPM kävivät valtakunnansovittelijan pakeilla juuri ennen joulua.

Johannes Ijäs

Demokraatti

”Osapuolten näkemykset työehtosopimusten tekemisestä ovat liian kaukana toisistaan, eikä ratkaisuja osapuolten kesken ole näin ollen löydettävissä ennen 1. tammikuuta 2022 alkavaa työnseisausta”, valtakunnansovittelija tiedotti tuolloin.

Sittemmin Paperiliiton ja Sähköliiton hallitukset ovat päättäneet jatkaa vuoden alussa alkanutta lakkoa UPM:n paperi- ja sellutehtaissa 5. helmikuuta saakka.

Paperiliiton ja UPM:n osalta kyse on muun muassa siitä, että Paperiliitto haluaa koko yhtiötä koskevan työehtosopimuksen (poislukien biojalostamoliiketoiminta, jossa on jo entuudestaan oma sopimus) mutta UPM pyrkii tekemään oman sopimuksensa useille eri liiketoiminnoille.

Kiistassa on periaatteellisia piirteitä ja se on Demokraatin tietojen mukaan edelleen täysin jumissa. Liikahduksia suuntaan tai toiseen ei ole Paperiliiton ja UPM:n välillä tapahtunut.

Tämä tiedetään valtakunnansovittelijan toimistossakin, jossa ei ainakaan toistaiseksi ole sovitteluaikeita pöydällä.

– En ole kutsumassa UPM:n ja Paperiliiton edustajia sovitteluun, koska sovittelulle ei näytä olevan edellytyksiä. Sovittelu perustuu osapuolten väliseen neuvotteluun, eikä yhteistä tahtoa neuvotella näytä olevan, valtakunnansovittelija Vuokko Piekkala kommentoi Demokraatille sähköpostitse tänään.

Koskeeko sama myös Sähköliittoa ja Prota UPM:ään liittyen?

– Olen ymmärtänyt, että Pro on tehnyt oman ratkaisunsa. Sähköliitto näyttää seuraavan Paperiliittoa, Piekkala vastaa.

Ammattiliitto Prosta on kerrottu, ettei se jatka lakkoaan UPM:n tehtailla vaan tavoite on päästä kahdenvälisiin neuvotteluihin UPM:n johdon kanssa.

Demokraatin tietojen mukaan ainakin Paperiliiton hallitus on torstaina koolla käsittelemässä työtaistelun jatkamista, koska neuvottelut UPM:n kanssa eivät ole liikahtaneet mihinkään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE