Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

Pekka Haavisto kiistää perussuomalaisten syytökset: ”Niillä oli alku ja niillä oli loppu”

Lehtikuva

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kiisti keskiviikkona eduskunnassa perussuomalaisten arviot siitä, että Afganistanista Suomeen autettavien suhteen olisi ”piikki auki”.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Eduskunnassa keskusteltiin keskiviikkona Afganistanin tilanteesta sen jälkeen, kun Haavisto oli antanut eduskunnalle niin sanotun pääministerin ilmoituksen Afganistanin tilanteesta.

Haavisto mainitsi puheenvuorossaan, että Afganistanissa on vielä useita kymmeniä valtioneuvoston päätösten piiriin kuuluvia henkilöitä ja heidän perheenjäseniään sekä konsuliavustuksen piiriin kuuluvia henkilöitä, joita ulkoministeriö pyrkii avustamaan.

Haavisto kertoi myös, että Suomi pyrkii myös helpottamaan afganistanilaisten perheenyhdistämiseen liittyvää asiointia muun muassa kiertävien konsuleiden ja etätulkkipalveluiden avulla.

Haaviston ilmoitukset herättivät kysymyksiä perussuomalaisten ryhmässä.

-  Onko näissä henkilömäärissä nyt piikki täysin auki, vai mikä on maksimimäärä, Mari Rantanen (ps.) kysyi.

Myös perussuomalaisten varapuheenjohtaja Leena Meri kysyi Haavistolta missä menee raja Suomeen autettavien afganistanilaisten suhteen.

-  Ei ole mitään piikkiä, joka olisi auki, vaan hallitus on tehnyt nämä evakuointipäätökset. Niillä oli alku ja niillä oli loppu. Erikseen on perheenyhdistämisasiat ja erikseen on sitten kiintiöpakolaisasiat. Kustakin näistä päätetään erikseen ja luvut ovat sitten päätöksen yhteydessä tiedossa, Haavisto vastasi.

Kiertäviä konsuleita Iraniin tai Pakistaniin?

Haavisto kummeksui perussuomalaisten riveistä kuulunutta kritiikkiä perheenyhdistämisiä kohtaan ja muistutti, että perheenyhdistäminen perustuu eduskunnan säätämään Suomen lakiin.

Haaviston mukaan perheenyhdistämisten helpottamiseen on syytä, sillä koronapandemian ja Afganistanin tilanteen takia perheenyhdistämishakemuksia on ollut vaikea toimittaa Suomen edustustoon Intian New Delhiin.

-  Jos hallitus nyt helpottaa sitä yrittämällä saada esimerkiksi Teheraniin tai Islamabadiin kiertäviä konsuleita, jotta näiden ihmisten normaalit oikeudet toteutuisivat, niin ei siinä kyllä ole mitään moitittavaa minun mielestäni, Haavisto sanoi.

-  Pyrimme totta kai järjestämään niin, että palvelut toimisivat myöskin perheenyhdistämistapauksissa normaalisti, ja ulkoministeriö siitä vastaa osansa, Haavisto jatkoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Huomasitko nämä?

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Tf. chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE