Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pekka Haavisto paljasti, millaisia lukemia hän oli veikannut Naton pääsihteeri Stoltenbergille eduskunnan Nato-äänestyksestä

LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kuvassa etualalla.

Eduskunnassa äänestettiin tänään äänin 188-8 sen puolesta, että Suomen on haettava Naton jäsenyyttä.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) kommentoi tuoreelta äänestystuloksen olevan erittäin selvä.

Hän paljasti myös, mitä oli ennakoinut Naton pääsihteerille Jens Stoltenbergille.

– Olin veikannut Naton pääsihteerille, kun hän kysyi, että olisi 180 ääntä parhaissa toiveissa. Nyt 188 on kyllä poikkeuksellisen hyvä äänestystulos Nato-jäsenyyden tueksi, Haavisto kertoo.

Turkki on asettunut yllättäen poikkiteloin Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyttä vastaan. Haavisto toteaa, ettei hänellä ole vielä matkustussuunnitelmia Turkkiin.

– Pidämme yhteyttä Turkin viranomaisiin ja diplomaatteihin ja myöskin tietysti ministeritasolla yhteyksiä. Katsotaan, miten tämä prosessi etenee. Mitään välitöntä matkaa ei ole, mutta tarpeen vaatiessa totta kai tavataan myöskin sitten turkkilaisten kanssa.

Media kysyi Haavistolta myös, onko Turkki ilmoittanut hänelle suoraan, ettei sinne ole tulemista?

– Nyt on ollut sellainen tilanne, että keskustelua on näköjään paljon käyty lehdistön kautta. Sen takia juuri on tärkeätä, että meidän oma lähettiläämme Ankarassa on jatkuvasti yhteydessä Turkin diplomaatteihin ja myöskin Turkin lähettilääseen Natossa pidetään jatkuvasti yhteyttä. Eli nämä diplomaattikanavat ovat koko ajan auki, hän painotti.

Haavisto ei suoraan kommentoinut, voisiko Turkki viivästyttää Suomen jäsenyysneuvottelujen alkua.

– Tässä on monta mahdollisuutta tietysti. Mikä tahansa jäsenmaa voi viivästyttää prosessia ja neuvottelukutsua sekä voi viivästyttää neuvottelutuloksen lähettämistä jäsenmaihin ja voi vaikuttaa Madridin huippukokoukseen tai sitten voi vaikuttaa omassa parlamentissaan. Tässä on jokaisella jäsenmaalla neljä vaihetta, jossa voi myöskin tuoda jotain mutkia matkaan. Aina tällaisessa prosessissa niitä mutkia tulee. Pitää ottaa vain rauhallisesti, Haavisto toteaa.

Suomen kutsumisesta jäsenneuvotteluihin päättää Nato-maiden suurlähettiläistä koostuva Naton neuvosto.

Haavisto ei spekuloi sillä, että vielä tällä viikolla kutsua ei välttämättä tulisikaan.

– Ei ole meidän käsissämme.

Venäjän johdon, presidentti Vladimir Putinin ja ulkoministeri Sergei Lavrovin tuoreiden kommenttien Suomen Nato-jäsenyyteen on tulkittu olleen melko maltillisia.

Esimerkiksi Lavrovin kerrotaan sanoneen, ettei Suomen ja Ruotsin liittymisellä Natoon ole suurta merkitystä, kun maat ovat jo pitkään osallistuneet Naton sotaharjoituksiin.

– Sinänsä se on minusta hyvä merkki, kun Venäjä sanoo, että he ovat laskeneet Suomen ja Ruotsin jo maiksi, joilla on paljon yhteistyötä Naton kanssa ja on ollut yhteisiä harjoituksia. Tämä on noteerattu ja tämä on vahvistanut ehkä sitä meidän asemaamme jo ennestään. Nyt se tietysti vahvistuu lisää sitten varsinaisen Nato-jäsenyyden kautta, Pekka Haavisto toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE