Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Pekka Haavisto: Ulkoministeriö selvittää onko Harkimoa koskevista pakoteväitteistä jäänyt jälkiä – “Jos jollakin on muistitietoa, toivon, että sellaiset henkilöt tulevat esiin”

LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER
Ulkoministeri Pekka Haavisto suurlähettiläskokouksessa Helsingissä 22. elokuuta

Ulkoministeriö aikoo tutkia, onko sillä hallussaan virallista tietoa kansanedustaja Harry Harkimon (liik) väitetystä täpärästä pakotepelastumisesta liki vuosikymmenen takaa.

Simo Alastalo ja Johannes Ijäs

Helsingin Sanomat uutisoi sunnuntaina, että kansanedustaja Harry Harkimo (liik.) olisi haluttu laittaa Yhdysvaltain pakotelistalle Venäjän vuonna 2014 tekemän Krimin valtauksen jälkeen. Asiasta kertoo lehdelle muun muassa Yhdysvaltain entinen suurlähettiläs Daniel Fried, joka vastasi tuolloin Yhdysvaltain pakotepolitiikasta.

Friedin kertoo Helsingin Sanomille saaneensa Suomen hallinnosta välitetyn viestin, jonka mukaan Harkimon laittaminen pakotelistalle voisi vaikeuttaa toimintaa jääkiekkojoukkue Jokereissa, josta Harkimo omisti enemmistön.

”Meille esitettiin huoli siitä, että jos hänet laitetaan pakotelistalle, se tuo ongelmia urheilujoukkueelle. Muistan ajatuksen siitä, että joukkueen ja urheiluhallin toiminnan alasajo saattaisi vaikuttaa kielteisesti yleiseen mielipiteeseen Suomessa.” Fried sanoi HS:lle.

HARKIMO OMISTI vielä tuolloin Jokerit yhdessä Putinin lähipiiriin kuuluvien oligarkkien, Venäjän ja Suomen kaksoiskansalaisten Gennadi Timtšenkon sekä Arkadi ja Roman Rotenbergin kanssa. Sekä Timtšenko että Rotenbergit päätyivät Yhdysvaltain pakotelistalle.

Fried ei kuitenkaan muistanut, kuka Suomen viestiä oli hänelle välittänyt. Aihetta kommentoivat Helsingin Sanomille myös jo tuolloin presidenttinä toiminut Sauli Niinistö, silloinen pääministeri Alexander Stubb, vuonna 2015 pääministeriksi noussut Juha Sipilä ja ulkoministerit Erkki Tuomioja (sd.) ja tuolloin perussuomalaisia edustanut Timo Soini. Kukaan heistä ei ollut lehden mukaan mahdollisesta Harkimon pakotelistauksesta koskaan kuullutkaan.

Demokraatti kysyi nykyiseltä Suomen ulkoministeriltä Pekka Haavistolta (vihr.) ollaanko ulkoministeriössä kiinnostuneita selvittämään kuka Harkimon asiaa oli mahdollisesti ajanut.

– En ole ollut silloin sellaisessa asemassa, kun tätä on käsitelty, että olisin voinut saada mitään tietoa luottamuksellisista pakotekeskusteluista. Olen näissä lehtitietojen varassa, Haavisto tähdensi.

Vaikuttavatko amerikkalaisdiplomaatin väitteet uskottavilta?

– En näe miksi joku kertoisi muuta kuin mikä on hänen kannaltaan tapahtunut tai totta. On tietysti tärkeää, jos tähän löytyy lisävalaistusta, mutta en tunne asiaa tarkemmin.

Selvittääkö ministeriö mitä tässä on tapahtunut?

– Ulkoministeriön virkamiehillä ei ole mitään muistikuvaa tästä asiasta. Varmasti he tulevat käymään dokumentteja läpi, että löytyykö jotakin vanhaa mustaa valkoisella. Tietooni sellaista ei ole tullut.

PITÄISIKÖ TÄMÄ SELVITTÄÄ? Tässähän on kyse myös prosessista miten ministeriö jatkossa hoitaa vastaavia tapauksia?

– Yleensä asioista jää paperille joku jälki ja silloin asiaa pystytään selvittämään. Asioissa, joissa jollakin on ollut joku alustavassa vaiheessa ollut aie, se ei ole välttämättä päätynyt paperille asti. Sen enempää en osaa tästä sanoa. Mutta totta kai ulkoministeriössä selvitetään onko tästä jäänyt mitään dokumenttia.

“En halua omaa ministeriötäni sen enempää arvostella”

Mitä ajattelet suomettumispuheidenkin kannalta, että millainen kuva ulkoministeriön toiminnasta jää, jos asia jää pimentoon?

– En halua omaa ministeriötäni sen enempää arvostella. Uskon, että siellä on tehty pakoteasioissa mitä on voitu. Kun Krimin valtauksen jälkeinen pakotekeskustelu käytiin 2014, muistan keskustelua ulkoasiainvaliokunnan jäsenenä. Oli debatteja siitä kohdistuvatko pakotteet oikein, mutta siinäkään yhteydessä en muista, että olisi sivuttu sitä, että Suomeen olisi kohdistunut jotakin tämäntyyppisiä vaatimuksia.

PIDÄTKÖ USKOTTAVINA väitteitä, että jääkiekkoseuran toiminta olisi Suomen kannalta niin vaikeaa, että pakotteita ei olisi sen takia voitu asettaa?

– En osaa arvioida, kun en ole ollut tällaisia keskusteluja käymässä. Kiinnostavaa lähihistoriaa ja pidän hyvänä, jos tähän tulee lisävalaistusta. Jos jollakin on muistitietoa, toivon, että sellaiset henkilöt tulevat esiin.

Sen aikainen ulkopoliittinen johto sanoi, etteivät he tiedä asiasta mitään. Miltä se kuulostaa?

– Täytyy luottaa ihmisiin.

Harkimo on kommentoinut Helsingin Sanomien tietoja Iltalehdelle ja todennut, ettei hän tiedä asiasta mitään.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE