Kolumnit

Pentti Salmi: EM-kisojen parketilla esiintyvät parhaat pelaajat, mutta sekundatuomarit

Suorastaan hurmokseen kasvaneessa koriksen EM-turnauksessa, jossa upeasti pelanneen Suomen kaikki viisi ottelua olivat loppuunmyytyjä noin 12.000 katsojan täyttäessä hallin illasta toiseen, on yksi todellinen kummajainen.

Parketilla kirmaavat maanosamme parhaat pelaajat tarunhohtoisesta NBA:sta lähtien, mutta erotuomarit ovat toisen luokan kykyjä. Euroopan parhaat erotuomarit kun loistavat poissaolollaan.

Kuinka tämä on yleensäkin mahdollista? Syynä on kansainvälisen yhteistyöjärjestön FIBA:n ja bisnestä tekevän Euroliiga-organisaation pitkään jatkunut kissanhännän veto, taistelu valtapolitiikasta ja arvovallasta. FIBA:n suomalainen erotuomarijohtaja Carl Jungebrand muotoilee kiistan näin:

– Kun Euroliigassa toimivat eivät ole aina valmiita tuomitsemaan FIBA:n kilpailujen alaisia otteluja, niin me keskitymme niihin erotuomareihin, jotka ovat aina käytettävissä.

Tulevaisuus ei siis ole ruusuinen, ellei kissanhännän vedosta päästä eroon.

Se on siis virallinen selvitys, mutta totuushan on, että tästä asiasta kärsii koko koripalloyhteisö. Kuppikuntariitely heijastuu koko lajiin.

Nyt käynnissä olevissa EM-kisoissa ei ole suomalaistuomariakaan, koska meidän ykkösviheltäjämme Petri Mäntylä tuomitsee Euroliigaa, eikä ole siten salonkikelpoinen!

Sekundatuomarien taso on tullut esiin näissä EM-kisoissa, epäjohdonmukaista pelinjohtoa on nähty monessa matsissa. Esimerkiksi Suomen ottelussa Kreikkaa vastaan oli monenlaisia möhläyksiä eikä tuomareilla ollut edes kanttia ajaa kreikkalaispelaajaa suoraan ulos Lauri Markkasen telomisesta.

Mutta hei, ei tässä vielä kaikki. FIBA:n ja Euroliigan kiista heijastuu seuraavaksi myös pelaajiin.

Marraskuussa alkavat MM-karsinnat ja samanaikaisesti pelataan myös Euroliigaa. On utopiaa uskoa, että esimerkiksi Petteri Koposen Barcelona tai Sasu Salinin Malaga antavat suomalaisille luvan pelata Susijengissä Bulgaria-ottelussa samaan aikaan kun ne miesten palkanmaksajina tahkoavat Euroliigaa Tel Avivia ja Moskovaa vastaan. Ja samassa tilanteessa ovat kaikki muutkin eurooppalaismaat, joiden pelaajia esiintyy maanosamme ykkössarjassa.

Tulevaisuus ei siis ole ruusuinen, ellei kissanhännän vedosta päästä eroon.
Tällä hetkellä on kuitenkin mieluisempaa ihmetellä sitä korisbuumia, joka on kotosuomessa vallalla. Suomi jatkaa pudotuspeleissä lauantaina Istanbulissa Italiaa vastaan. Viimeisin vertailukohta on vajaan kuukauden takainen peli Cagliarissa Italian voittaessa kotikentällään niukasti 75-70 eikä Petteri Koponen ollut vielä silloin rosterissa.

Muuten siellä Istanbulissa ei lauantaina ole sitä valtavaa susifanilaumaa, kuudetta pelaajaa, kuten alkulohkon peleissä.
Mutta vielä siihen korisbuumiin. Onhan se melkoinen ihme, että koripalloilun tv-katsojamäärät Suomen peleistä Ylen lähetyksissä ovat jopa lähennelleet miljoonaa sohvaperunaa kun esimerkiksi viime lauantaina yleisurheilun klassikko Suomi-Ruotsi tai futiksen MM-karsinta jäivät ihan rannalla soittelijoiksi koriksen Slovenia-otteluun verrattaessa.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat