Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

”Perusperiaate siitä, ettei rajoja tulisi siirtää voimankäytön avulla, pätee” – myös Saksalta jyrkkä reaktio Trumpin puheisiin

SCOTT OLSON / GETTY IMAGES NORTH AMERICA
Donald Trump lehdistötilaisuudessa tiistaina 7. tammikuuta.

Saksa muistuttaa Yhdysvaltojen tulevaa presidenttiä Donald Trumpia, ettei rajoja siirretä voimankäytön avulla.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

-  Kuten aina, luja perusperiaate siitä, ettei rajoja tulisi siirtää voimankäytön avulla, pätee, totesi Saksan hallituksen lehdistöedustaja Steffen Hebestreit.

Hebestreit ei suostunut ottamaan kantaa siihen, ottaako Saksa vakavasti Trumpin uhkaukset sotilasliitto Naton jäsenmaita Tanskaa ja Kanadaa vastaan. Hebestreit sanoi ainoastaan, että Saksan hallitus on pannut uhkaukset merkille.

Trump sanoi lehdistötilaisuudessa eilen, että hän ei sulje pois mahdollisuutta käyttää sotilastoimia saadakseen Yhdysvaltojen hallintaan Tanskalle kuuluvan Grönlannin. Samassa yhteydessä Trump sanoi olevansa valmis Panaman kanavan haltuunottoon sotilastoimin ja kutsui Yhdysvaltain ja Kanadan välistä rajaa keinotekoiseksi.

Jo aikaisemmin Ranska varoitti Trumpia olemaan uhkaamatta Euroopan unionin rajoja.

Ranskan ulkoministerin Jean-Noel Barrotin mukaan on selvää, ettei EU anna muiden maiden, olivatpa ne mitä tahansa, hyökätä suvereeneja rajojaan vastaan. Hän kommentoi asiaa radiohaastattelussa.

Barrot jatkoi, ettei hän usko Yhdysvaltojen hyökkäävän Grönlantiin.

-  On kuitenkin alkanut aika, jossa vahvemman sanelema laki on palannut, hän jatkoi.

Samalla Barrot vaati EU:ta pysymään äärimmäisen tiukkana miljardööri Elon Muskin poliittisia vaikutusyrityksiä vastaan.

-  Joko Euroopan komissio suhtautuu suurimmalla mahdollisella tiukkuudella lakeihin, jotka olemme säätäneet julkisen tilamme suojelemiseksi, tai jos se ei niin tee, meidän on myönnyttävä antamaan jäsenvaltioille takaisin mahdollisuus tehdä niin.

TANSKAN pääministeri Mette Frederiksen kommentoi tiistai-iltana Tanskan TV2:lle Trumpin sanomisia. Hän toisti aiemman viestinsä, että on sinänsä hyvä, kun Yhdysvallat on kiinnostunut arktisesta alueesta.

-  Yhdysvaltojen läheisenä liittolaisena katson, että on syytä olla iloinen amerikkalaisten kasvavaan kiinnostukseen. Mutta sen on tapahduttava grönlantilaisia kunnioittavalla tavalla, Frederiksen sanoi.

Frederiksen lisäsi perään, että sen on tapahduttava myös niin, että Tanska ja Yhdysvallat voivat tehdä yhteistyötä muun muassa Natossa.

Myös maanantaina erostaan ilmoittanut Kanadan pääministeri Justin Trudeau torjui Trumpin puheet viestipalvelu X:ssä. Trudeaun mukaan ei ole sellaista mahdollisuutta, että Kanadasta tulisi osa Yhdysvaltoja.

KESKI-AMERIKASSA sijaitsevan Panaman ulkoministeri Javier Martinez-Acha sanoi jo tiistaina paikallista aikaa, että maalle kuuluvan Panaman kanavan hallinnasta ei neuvotella.

Martinez-Achan mukaan Panaman presidentti Jose Raul Mulino on tehnyt asian selväksi jo aiemmin.

Panaman kanava valmistui vuonna 1914. Yhdysvallat luovutti kanavan virallisesti Panamalle vuoden 1999 lopussa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE