Politiikka
27.11.2019 16:04 ・ Päivitetty: 27.11.2019 16:04
Perussuomalaiset kieltäytyi välikysymyksestä, Orpolta kuitti: ”Kyllä tähän varmaan maahanmuutto jollain tavalla liittyy”
Postin työriidan jälkituoksinassa oppositio, siis kokoomus kristillisdemokraatit ja Liike nyt, päätti tehdä tänään välikysymyksen hallituksen omistajaohjauspolitiikasta.
Huomattavaa on, ettei koko oppositio ole taaskaan välikysymyksen takana. Perussuomalaiset puuttuu joukosta.
Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho kertoi aiemmin puolueensa perustelut Demokraatille. Hän puhui muun muassa ”taiteellisista erimielisyyksistä”.
– He halusivat tehdä itse. Minusta siinä on vastaus. Mielenkiintoista on tietenkin nähdä, mitkä ne ovat ne eri näkemykset. Kyllä tähän varmaan maahanmuutto jollain tavalla liittyy, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ihmettelee perussuomalaisten asennoitumista.
– Tässä asiassa jos jossakin mielestäni oppositio olisi pystynyt halutessaan toimimaan yhtenäisesti ja me haimme sitä ihan tosissaan, hän sanoo.
”Aamulla Jussi Halla-aho oli ilmeisesti todennut…”
Perussuomalaiset esitti tänään päivällä pääministerin ilmoitusta. Sitä pääministeri Antti Rinne ei luvannut.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kiinnittää huomiota siihen, että vielä MTV:n Huomenta Suomi -ohjelmassa aamulla Halla-aho oli väläyttänyt luottamusäänestystä, joka siis seuraa nimenomaan välikysymyksestä.
– Varmasti luottamusäänestyskin tulee kysymykseen, Halla-aho sanoi MTV:lle.
– Aamulla Jussi Halla-aho oli ilmeisesti todennut, että ministerin luottamus olisi haluttu mittauttaa. Puolen päivän aikaan se oli sitten muuttunut pääministerin ilmoitukseksi, josta ei järjestetä luottamusäänestystä, Sari Essayah kummastelee Demokraatille.
– Onhan mahdollista perussuomalaisten liittyä välikysymykseen, jos haluavat, hän lisää.
Liike nytin ainut kansanedustaja Harry ”Hjallis” Harkimo ei halua perussuomalaisten toimia kommentoida.
”Tämä on niin arvokas omaisuus Suomelle.”
Sen sijaan Harkimo toi kolmen puolueen välikysymyksensä mausteeksi oman toiveensa siitä, että yhden hallituksen ministerin salkussa olisivat pelkästään omistajaohjaukseen liittyvät asiat. Tällä hetkellä esimerkiksi Sirpa Paatero (sd.) on kuntaministeri, jonka salkkuun myös siis omistajaohjaus kuuluu.
Viime hallituskaudella pääministeri Juha Sipilä (kesk.) piti ensin itse salkussaan omistajaohjausasioita, mutta myöhemmin niistä huolehti elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.).
– Minun mielestäni Suomen valtiolla on niin iso omaisuus, 66 yritystä ja 52 000 työntekijää. Omistajaohjausministeri ei pysty tätä hoitamaan vasemmalla kädellä niin, että hän on kuntaministeri tai pääministeri. Tämä on niin arvokas omaisuus Suomelle, että se olisi pakko pystyä hoitamaan, Harkimo perustelee ehdotustaan, joka ei varsinaisessa välikysymystekstissä ainakaan toistaiseksi ole.
Sari Essayah näkee salkun koostumuksen riippuvan siitä, millainen rooli hallitusohjelmassa valtion omistajaohjauksella on.
– Jos on sellainen hallituskausi edessä, jossa valtion omistajaohjauksella on pienempi rooli, esimerkiksi ei ole tulossa mitään suuria päätöksiä vaikkapa valtion omaisuuden myyntiin liittyen tai sen uudelleenjärjestelyihin, varmaan sellaisessa tapauksessa sen voi yhdistää johonkin toiseen ministeripestiin. Mutta erityisesti jos ajatellaan nyt tässä tilanteessa, jossa jo hallitusohjelmaan on kirjattu varsin suuria linjauksia, olisi voinut harkita ihan omaa pestiään.
Orpo: Vaativat todella paljon aikaa.
– Tosiasia on se, että siellä on valtava omaisuus, valtava intressi. Sitä ei saa toisella kädellä hoitaa. Esimerkiksi se yhdistelmä, joka oli viime kauden lopulla, jossa elinkeinoministeri hoiti myöskin omistajaohjausta, oli minusta luonteva. Minusta se on vähän hallituskohtainen, mutta se ei saa olla asia, jota hoidetaan toisella kädellä. Jokaisen hallituksen aikana valtionyhtiöihin on liittynyt isoja murheita, jotka vaativat todella paljon kyseisen ministerin aikaa. Silloin se on tietenkin pois taas jostain muualta, kokoomuksen Petteri Orpo kommentoi Harkimon nostamaa ajatusta.
Orpokin kuitenkin pitää mahdollisena, että jos omistajaohjaukseen liittyy oikein isoja asioita, niitä hoitaisi oma täysin näihin asioihin keskittynyt ministerinsä.
– Siis kyllähän tunnen sympatiaa myöskin ministeri Paateroa kohtaan. Eihän kuntaministerin salkku helppo yhdistelmä ole, kun tehdään jälleen kerran sote-uudistusta ja kun kuntatalous on erittäin vaikeassa tilassa, Orpo sanoo.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.