Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

Perussuomalaiset teki peliliikkeen EU:ssa, Soini moittinut aiemmin ankarasti – tutkija arvioi yhdeksi motiiviksi hallituskelpoisuuden Suomessa

iStock

Suomen Uutiset kertoi tänään perussuomalaisten puoluehallituksen päättäneen, että puolue vaihtaa ryhmää Euroopan parlamentissa.

Johannes Ijäs

Demokraatti

Perussuomalaiset jättää Identiteetti ja demokratia -ryhmän (ID) ja palaa Euroopan konservatiivien ja reformistien ryhmään (ECR), johon puolue kuului vielä kaudella 2014-2019.

Puoluelehti Suomen Uutisten mukaan ”perussuomalaisten on EU-parlamentissa kuuluttava sellaiseen ryhmään, jonka jäsenpuolueita yhdistää tinkimätön länsimaisen sivilisaation ja eurooppalaisen turvallisuuspoliittisen arkkitehtuurin puolustaminen”.

Ryhmänvaihdos sattuu mielenkiintoiseen aikaan, sillä Suomessa on juuri alkamassa hallitustunnustelut kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla. Moni olettaa perussuomalaisten päätyvän myös varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Voiko ryhmänvaihdos siis olla sattumaa.

Akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopistosta arvioi, että voi hyvin olla, että asia liittyy uudenlaiseen profiloitumiseen.

– Jos ajatellaan, että linkki hyvin radikaaleihin kansallismielisiin puolueisiin Euroopassa olisi jollain tavalla este hallitusyhteistyölle, hän jatkaa.

Hän sanoo sen, että perussuomalaisten viiteryhmä siirtyy enemmän poispäin esimerkiksi Le Penin Kansallisesta liittoumasta tai Saksan Vaihtoehto Saksalle -puolueesta (AfD) enemmän konservatiivista nationalismia ja talousoikeistolaista linjaa edustavaan ryhmään, on varmasti yritys osoittaa, että puolueen keskeinen viiteryhmä monissa kysymyksissä ei ole ääriliikkeissä.

– Toinen tärkeä huomio liittyy siihen, että ID-ryhmän edustamissa puolueissa on ollut aika paljon ymmärtäväisesti Venäjän toimintaan suhtautuneita puolueita, jopa puolueita, joilla on ollut konkreettisia linkkejä rahoituksen kautta Putinin Venäjään. Tämän linkin katkaiseminen saattaa varmasti olla tässä tilanteessa perussuomalaisille strategisesti järkevä siirto.

Ainakin Ranskan Kansallista liittoumaa on arvosteltu venäläisestä rahoituksesta.

Onko tässä kyse siitä, että tullaan tavallaan hallituskelpoisemmaksi?

– Kyllä tämä minusta näyttää siltä, että tämä on varmasti yksi motiivi tässä taustalla, että pyritään sijoittumaan eurooppalaisessa poliittisessa keskustelussa sellaiseen viiteryhmään, joka ei olisi kokoomuksen näkökulmasta ikään kuin täysin poissuljettu viiteryhmä eli tällainen niin kuin ”Putinin ymmärtäjät” tai sellaiset voimat, jotka haluavat suoranaisesti hajottaa EU:n. Voisin kuvitella, että tämä on se motiivi, mutta minunkaan asiantuntemus ei ensisijaisesti koske perussuomalaisten motiiveja vaan viiteryhmän vaihdon merkitystä, Timo Miettinen vastaa.

Miettinen ei usko, että perussuomalaisten europarlamenttiryhmän vaihdos on puolueen kenttäväellä mikään merkittävä kysymys. Hän arvioi myös, ettei perussuomalaisia meppejä kovin tarkkaan seurata europarlamentissa.

– Jos ajatellaan vaikkapa Teuvo Hakkaraista, hän on ollut osan aikaa etätöissä Hondurasissa ja ei kovin aktiivisesti osallistu muutenkaan europarlamentin toimintaan eikä viesti siitä Suomen suuntaan. Uskon, että perussuomalaiset on europarlamentissa muutenkin edustanut enemmän protestiliikettä. En usko, että sillä on kovin suurta merkitystä heidän kannattajiensa näkökulmasta. EU-lainsäädännön seuraaminen ei heillä ole varmaan kuitenkaan se ykkösprioriteetti.

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini on pitänyt perussuomalaisten vuoden 2019 lähtöä ECR-ryhmästä vakavana virheenä. Hän kirjoittanut asiasta useasti blogissaan.

– Ruotsidemokraatit eivät ole ( hyödyllisiä ) idioootteja. He jäivät ECR- ryhmään ja ovat hyvin todennäköisesti Ruotsissa seuraavassa hallituksessa, ainakin jos porvarit voittavat vaalit, hän kirjoitti maaliskuussa 2022.

– Ainoa mahdollisuus Persuille korjata tilanne on ottaa hattu nöyrästi kouraan, pyytää anteeksi, katua tomussa ja tuhkassa ja pyytää paluuta ECR- ryhmään. Tämä kannattaa tehdä mieluimmin ennemmin kuin myöhemmin ja siitäkin huolimatta, että minä, puolueen perustaja sitä esitän, Soini jatkoi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE