Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Kolumnit

Perussuomalaisista on tulossa vihaisten rikkaiden puolue

Kolumnit

Ulpu Iivari

Kirjoittaja on toimittaja ja entinen EU-parlamentaarikko

Historioitsija, toimittaja Anne Applebaum kuvaa kirjassaan Demokratian iltahämärä demokratiaa ja totuutta halveksivien, konservatiivisiin arvoihin nojaavien liikkeiden nousua muun muassa Puolassa, Isossa Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Pamfletti on kirjoitettu ennen Trumpin häviötä, mutta se ei vähennä sen ajankohtaisuutta.

Ulpu Iivari

Kirja alkaa kuvauksella Applebaumin ja hänen puolisonsa, Puolan silloisen ulkoministerin Radoslav Sikorskin uuden­vuodenjuhlista vuonna 1999. Aika oli täynnä tulevaisuudenuskoa, mutta kohta melkoinen osa juhliin osallistuneista maltillisista oikeistoliberaaleista liittyi nationalistisen ja autoritaarisen Laki ja oikeudenmukaisuus -puolueen kannattajiksi. Ystävyyssuhteet katkesivat peruuttamattomalla tavalla.

Lisää pettymyksiä seurasi. Brysselissä härskisti totuutta kohdellut toimittajakollega Boris Johnson pysyi linjallaan ja kipusi lopulta Ison Britannian pääministeriksi. Applebaumin oma puolue republikaanit ajautui puolestaan Donald Trumpin huostaan.

Jussi Halla-aho on ilmeisesti hyvin tietoinen Applebaumin kuvaamasta kehityksestä ja rakentaa strategiaansa sen varaan.

APPLEBAUM liikkuu yhteiskunnan yläkerroksissa. Hänen raivoisasti valheita toistavat ja valheet kyllä valheiksi tunnistavat entiset ystävänsä ovat koulutettuja, vaikutusvaltaisia ja vauraita. He eivät vain jaksa yhä monimutkaisemmaksi käyvää maailmaa, jossa piilee uhka heidän elämänmuodolleen. Kovin syvällisesti Applebaum ei ilmiön juuria kuvaa, mutta mukana on myös kyllästymistä näkyville nouseviin uusiin ryhmittymiin ja niiden haluun määritellä, kuinka tulee olla ja keskustella. Ja taustalla vaanii tietenkin globalisaatio erilaisine vaikutuksineen.

Demokratian iltahämärää lukies­sa alkaa katse kääntyä Suomeen. Jussi Halla-aho on ilmeisesti hyvin tietoinen Applebaumin kuvaamasta kehityksestä ja rakentaa strategiaansa sen varaan. Halla-aho asemoi puoluettaan talouspolitiikassa oikealle ja saa mielipidemittauksissa yhä enemmän kannatusta vaurailta yrittäjiltä. Perussuomalaisista on tulossa vihaisten rikkaiden puolue. Vaalikarjaa löytyy sitten yhteiskunnan syrjälaidoilta kuten kansainväliset esimerkit osoittavat.

Applebaum kertoo teoksessaan, kuinka nationalistit ja konservatiivit haastavat maltillista, liberaalia oikeistoa eikä se kestä. Ilmiö on näkynyt viime aikoina myös Suomen eduskunnassa.

Lisää aiheesta

Taistelua oikeiston sisällä on käyty ennenkin. Vuonna 1933 suuri osa kokoomuksen kansanedustajista liittyi äärioikeistolaisen IKL:n välikysymykseen, jossa esitettiin SDP:n lakkauttamista sen kansainvälisen luonteen vuoksi. Samana vuonna kokoomus solmi IKL:n kanssa vaaliliiton ja hävisi vaalit. Saksassa taas kristillisdemokraatit tarjosivat Hitlerille valtaa kesyttääkseen hänet. Huonosti kävi.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE