Politiikka
27.12.2018 11:24 ・ Päivitetty: 27.12.2018 11:24
”Perustoimeentulon leikkaukset näkyvät leipäjonoina” – SDP:n Skinnari vaatii seuraavaa hallitusta puuttumaan köyhyysongelmaan
Toistuvat leikkaukset perusturvasta näkyvät leipäjonojen ja ruoka-avun kysynnän kasvussa, toteaa SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Ville Skinnari.
Hintojen ja kustannusten nouseminen on Skinnarin mukaan tarkoittanut pienituloisten ostovoiman alentumista merkittävästi etuuksiin tehtyjen indeksileikkausten myötä.
– Vaalien jälkeisen hallituksen tärkeimpiä tehtäviä tulee olemaan köyhyysongelman ratkaiseminen, Skinnari sanoo.
Köyhyys on Skinnarin mukaan lisääntynyt Suomessa hälyttävästi pääasiassa tehtyjen sosiaaliturvan leikkausten ja indeksien jäädytysten johdosta. Skinnari toteaa perusturvan olevan liian alhainen. Köyhyyttä lisäävät myös kalliit asumismenot.
– Perusturvan korjaamiseen ohessa on puututtava asumispolitiikkaan, ruuan hintaan ja muihin kansalaisten kannalta keskeisiin kustannustekijöihin nostamatta kuitenkaan liiaksi julkisia menoja.
Eduskunnan perustuslakivaliokuntaan kuuluva Skinnari jäsen muistuttaa, että Suomen leikkaukset perustoimeentuloturvasta ja vähimmäistoimeentulosta ovat kiinnittäneet Euroopan sosiaalista peruskirjaa valvovan sosiaalisen oikeuksien komitean huomion.
Pienituloisten käytettävissä olevat tulot ovat laskeneet merkittävästi.
– Suomi sai huomautuksen vuosina 2015 ja 2017 perustoimeentuloturvan ja vähimmäistoimeentuloa turvaavien etuuksien liian matalasta tasosta. Lisäksi sosiaalisten oikeuksien komitea toteaa tammikuussa 2018 julkistetuissa raportissa, että Suomen perustoimeentulotuen sekä vähimmäismääräisten sairaus-, työttömyys- ja äitiyspäivärahojen taso ei ole riittävä.
Skinnarin mukaan huomautukset eivät kuitenkaan ole johtaneet Suomessa toimenpiteisiin, vaan Sipilän (kesk.) hallitus on jatkanut etuuksien tason heikentämistä indeksileikkauksilla ja –jäädytyksillä, jotka kohdistuvat juuri kaikkein pienituloisimpiin.
– Pienituloisten käytettävissä olevat tulot ovat laskeneet merkittävästi: alimman tulokymmenyksen käytettävissä olevat tulot pienenivät vuodesta 2015 vuoteen 2018 lapsiperheissä noin 158 euroa ja kotitalouksissa keskimäärin noin 120 euroa kuukaudessa.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.