Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Mielipiteet

Pettääkö hermo?

Paavo Lipponen vei aikoinaan Suomen niihin kammareihin ja pöytiin, joista Eurooppaa johdetaan. Vuonna 1994 osallistuin innolla kansanäänestykseen unioniin liittymisestä. Sen sijaan pidin aivan oikeana ratkaisuna sitä, että rahaliitosta eli euroon siirtymisestä ei vastaavaa järjestetty.

Nyt kun uutiset ovat pullollaan Britannian lähtöä EU:sta, osalle suomalaisia äänestäjiä on saattanut syntyä käsitys, että kansanäänestys meillä olisi päättäjiä sitova. Näinhän ei ole, vaan neuvoa-antava kansanäänestys on lähinnä otokseltaan erittäin laaja mielipidekysely: parhaimmillaan kansalaisdemokratiaa ja huonoimmillaan populismin riemuvoitto. Valitettavasti on niin, että tarinat ovat aina tosiasioita mielenkiintoisempia.

Britannian kansanäänestyksen tulos oli minulle sätky mutta perussuomalaisille jytky eli kuin mannaa taivaalta. En ihmettelisi yhtään, vaikka jonain kauniina päivinä saisimme tietää, että puolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Fixitiään ehdottaessaan olisikin toiminut persupomon bulvaanina. On Soini sen verran ovela mies, että – Veijo Merta lainaten – ei kaki siihen mihin pyllistää.

Voisiko olla niin, että saamme ennenaikaiset vaalit?

Ministerinä hän ei voinut tulla julkisuuteen kainalossaan sellainen ehdotus, josta ei ole mainintaa hallitusohjelmassa. Soini kuvitteli voivansa puoluejohtajana alkaa huudella oppositioaikojensa sloganeita saamatta hallituskavereilta syytettä veneen keinuttamisesta. Mutta hän erehtyi. Molemmat kumppanit linjasivat, että istuva hallitus ei järjestä asiasta kansanäänestystä. Niinpä Soini alkoi heti puhua puolueensa vaaliohjelmasta vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Kansanäänestyksellä Soini tulee ratsastamaan kuin aasit Jeesuksella, elleivät Brexitin jäljet Britanniassa osoittaudu pelottavan rumiksi.

Jos harrastaisin uhkapelejä, löisin sievoisen summan vetoa sen puolesta, että Sipilän hallitus ei istu tässä kokoonpanossa koko loppukautta: Hermo pettää joko Soinilta itseltään, eduskuntaryhmältä, sen suurehkolta osalta tai kaikilta ennen vuoden 2019 vaaleja. Voisiko olla niin, että saamme ennenaikaiset vaalit? Sellaista ei ole sattunut sitten Kekkosen aikojen.

Ajan mittaan saamme tietää senkin, nousiko SDP:n suosio liian aikaisin, kun vaalikaudesta takana on vasta reilu neljännes. Se on tunnustettava, että gallupkannatuksen noususta suuri osa on tullut siitä, kun SSS-hallitus on kompastelut kuin entinen mies, joka vahingossa oli sitonut vasemman kengän nauhat oikean kanssa yhteen.

Lisää aiheesta

Hallituksen halu yrittää kyykyttää palkansaajia pakottavalla lainsäädännöllä oli erinomainen esimerkki siitä, että maamme hallituksilla on ideologisia eroja, vaikka usein hanakasti muuta väitetäänkin. SDP:lle ja palkansaajajärjestöille tarjoutui tilaisuus näyttää, miksi ne ovat olemassa.  On kuitenkin hyvä muistaa, että tänä päivänä politiikka on täynnä äkkikäänteitä. Myös oppositiossa on kansan luottamus lunastettava viikoittain ylilyöntejä välttäen; asialliset hommat hoidetaan, muuten ollaan kuin Ellun kanat.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE