Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pettäjän tie on tuskainen, käy harhaan” – oppositio ryöpytti hallitusta välikysymyskeskustelussa

SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero, SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne ja vihreiden puheenjohtaja Ville Niinistö välikysymyskeskustelussa tiistaina.

Kaikki oppositiopuolueet asettuivat keskiviikkona eduskunnassa tukemaan hallituksen ammatillisen koulutuksen leikkauksia koskevaa välikysymystä. Hallituspuolueet keskittyivät puheenvuoroissaan muistelemaan aikaisempia leikkauksia, joita olivat tekemässä nykyiset oppositiopuolueet.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.) muistutti välikysymyksen tehnyttä vihreiden Ville Niinistöä hänen viime hallituskauden lausunnoistaan.

– Vuonna 2013 samat päätökset olivat teille välttämättömiä, nyt ne ovat teille syy kaataa hallitus, Grahn-Laasonen sanoi.

Niinistö ihmetteli vastauksessaan miksi hallituspuolueet haluavat keskustella menneistä päätöksistä, kun puheena on tulevat leikkaukset.

– Minäkin voisin sanoa, että kokoomus on vastustanut peruskoulu-uudistusta aikanaan, Niinistö sanoi.

SDP:n Sanna Marin nosti esiin talouspolitiikan arviointineuvoston puheenjohtajan Roope Uusitalon Suomen Kuvalehden kolumnin, jossa Uusitalo kannatti oppivelvollisuusiän nostoa. Marin sanoi SDP:n ajavan samaa tavoitetta.

– Melkein joka viidennen 20–24-vuotiaan todistus on peruskoulun päättötodistus, Marin muistutti ja hämmästeli, miksi hallitus ei ole omissa syrjäytymisen vähentämiseen tähtäävissä toimissaan huomioinut lainkaan oppivelvollisuusiän nostoa.

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto sanoi, että hänen päässään oli hallituspuolueiden puheenvuoroja kuunnellessa alkanut soida takavuosien iskelmä Pettäjän tie on tuskainen, käy harhaan. Alanko-Kahiluoto viittasi hallituspuolueiden viime eduskuntavaalien alla antamiin koulutuslupauksiin.

Mikähän sekoomus tästä syntyy?

– Kun opetusministeri sanoo, että leikkaukset tullaan kohdistamaan tiheimmin asutetulle alueille on pakko sanoa, ettei tämä lohduta minua itähelsinkiläisenä tai itähelsinkiläisiä nuoria yhtään, Alanko-Kahiluoto sanoi.

Myös vasemmiston Paavo Arhinmäki kertasi menneitä. Arhinmäen mukaan hän teki helmikuussa 2005 välikysymyksen yhteistyössä silloin oppositiossa olleiden keskustan ja perussuomalaisten kanssa. Aiheena oli ammatillisen koulutuksen leikkaukset.

– Sen jälkeen eduskunta kaatoi leikkaukset, Arhinmäki sanoi.

Arhinmäki kiinnitti huomionsa hallituspuolueiden ja erityisesti kokoomuksen koulutuslupauksiin. Ministeri Grahn-Laasonen oli Arhinmäen mukaan luvannut henkilökohtaisesti, ettei koulutuksesta leikata. Hän mainitsi myös odottavansa, mitä seuraavaksi tapahtuu, kun kokoomus on nostanut koulutuksen tällä kertaa kuntavaalien teemaksi.

– Mikähän sekoomus tästä syntyy, Arhinmäki kysyi.

Me emme tarkastele tehtyjä leikkauksia uudelleen.

SDP:n Eero Heinäluoma kertoi jo toivoneensa leikkausten perumista kuunneltuaan keskustan eduskuntaryhmän ymmärtäviä puheenvuoroja. Toivo jäi pääministeri Juha Sipilän (kesk.) puheenvuoron jälkeen Heinäluoman mukaan hetken kevääksi.

– Me emme tarkastele tehtyjä leikkauksia uudelleen. Sen sijaan me katsomme eteenpäin, pääministeri Sipilä sanoi.

SDP:n Antti Lindtman kertasi keskustan ryhmäpuhetta, jossa todettiin keskustan olevan valmis tarkastelemaan tilannetta uudelleen kevään kehysriihessä, ja syytti keskustaa kaksilla rattailla ajamisesta.

– Pääministerillä olisi ollut mahdollisuus vastata kysymykseen seisooko hän keskustan ryhmäpuheenvuoron takana, mutta hän lähti tietoisesti pois. Pidän tätä todella huonona parlamentarismin kannalta, Lindtman sanoi ja toivoi, että Sipilä palaisi takaisin saliin.

Välikysymyskeskustelu eduskunnassa jatkuu.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE