Politiikka
4.12.2024 14:04 ・ Päivitetty: 4.12.2024 14:11
“Pidän tätä erittäin epäkorrektina” – Krista Kiurulta suorat sanat hallitukselle
Hallituksen aikataulujen pettäminen budjettilakien valmistelussa on sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajan Krista Kiurun (sd.) mukaan asettanut eduskunnan hyvin kiusalliseen tilanteeseen.
– Pidän tätä erittäin epäkorrektina toimintana, Kiuru sanoi medialle keskiviikkona eduskunnan Valtiosalissa.
– Hallitus ei sitoutunut eduskunnan antamaan takarajaan vaan valmisteli esitykset niin, että merkittävä osa isoista esityksistä saapui myöhässä. Yksi näistä on sairaalaverkko.
Viimeisin budjettilakiesitys saapui Kiurun mukaan valiokuntaan reilu viikko sitten.
BUDJETTILAKEJA koskevat hallituksen esitykset olisi pitänyt antaa eduskunnalle 23. syyskuuta mennessä ja täydentävän budjetin esitykset 10. lokakuuta mennessä.
Kiuru luonnehtii sosiaali- ja terveysvaliokunnan ruuhkaa historialliseksi. Valiokunta on käsitellyt 26 esitystä, joista on jäljellä vielä kolme. Uudelleen keskiviikkona listalle palannut vammaispalvelulaki, hallituksen myöhässä antama esitys sairaalaverkosta ja työpaikkaonnettomuuksia koskeva kiireellinen esitys.
Alun perin budjettilakeja koskevien mietintöjen piti olla valmiina tiistaina iltapäivällä.
– Olemme tehneet kaikkemme, että nämä esitykset voisivat mennä eteenpäin.
Myös kaikkia hallituksen myöhässä antamia esityksiä on Kiurun mukaan käsitelty ainakin jollakin tavalla.
StV on purkanut sumaa venyttämällä aikataulujaan, jolloin kokoukset ovat kestäneet jopa neljä kertaa tavanomaista pidempään.
– Siinä puitteissa ei jää kyllä kiveä kiven päälle. Asia on niin, että olemme tehneet kaiken sen, minkä olemme voineet.
VALTIOVARAINMINISTERI Riikka Purra (ps.) väläytti eduskunnan joululomien perumista keskiviikkona X:ssä.
– Huolestuneena katson budjetin osalta tiettyjen valiokuntien viiveitä ja muita ongelmia. Tällä hetkellä näyttää kovasti siltä, että eduskunta istuu välipäivinä, Purra kirjoitti.
Kiuru muistuttaa, että eduskunnan aikatauluista päättää eduskunta, ei hallitus.
– Pitkäaikainen perinne on Suomessa ollut se, ettei hallitus heiluta eduskunnan häntää vaan kyllä eduskunta itse tekee omat ratkaisunsa. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin eduskunnassa on vieläkin vallalla tämä perinne.
Purran sanomisia Kiuru ei tarkemmin halunnut analysoida.
– En halua kommentoida yksittäisen ministerin esittämiä mielipiteitä. Totesin yleisellä tasolla, että sosiaali- ja terveysvaliokunta tulee tekemään Suomen historian ennätyksen. Olemme käsitelleet muutamassa viikossa sen verran lakiesityksiä, joita valiokunnat eivät käsittele edes vuodessa.
– Kyllä hallituksessa on varmasti syytä arvioida vakavasti, että mitä on tullut tehtyä.
KESKIVIIKON kokouksissaan StV on käsittelyt muun muassa sosiaali- ja terveysministeriön sairaalaverkkoon antamaan vastinetta.
Vastineessa on ollut Demokraatin tietojen mukaan kyse siitä, voitaisiinko päivystysrajoituksia kohtaavien sairaaloiden palveluihin saada pientä parannusta perusterveydenhuollon osalta.
Listalla on vakavien perustuslaillisten ongelmien jälkeen uudelleen henkiin herännyt vammaispalvelulaki, josta Kiuru ei valiokunnan luottamuksellisuuteen vedoten suostunut kertomaan lisää yksityiskohtia.
Helsingin Sanomien tietojen mukaan vammaispalvelulaista oltaisiin poistamassa niin sanottu elämänvaiherajauspykälä, jolla olisi säästöjen toivossa rajattu lain piirissä olevien ihmisten määrää.
– Tilanne on siltä osin muuttunut, että on löytynyt etenemistie, joka täyttää myös perustuslakivaliokunnan esittämän ponnen takaiset huomiot valtiosääntöoikeudellisista asioista.
Kiurun mukaan StV on muutoksista yksimielinen. Vammaispalvelulakia koskevan mietinnön odotetaan valmistuvan ja saapuvan maanantaina eduskunnan täysistunnon käsiteltäväksi.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.