Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

”Pidimme suomalaisten veronmaksajien puolta” – Tuppurainen listaa, mitkä olivat Uniper-sovun avaimet

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Omistajaohjausministeri Tytti Tuppurainen (sd.) korostaa, että Venäjän aiheuttamassa vaikeassa tilanteessa tärkeää oli, että jokainen taso saattoi hyväksyä Uniperista ratkaisun, jolla turvataan eurooppalaista, myös suomalaista, energia- ja huoltovarmuutta.

Marja Luumi

Demokraatti

Energiayhtiö Fortum tiedotti tänään, että sen tytäryhtiön Uniperin tilanteen vakauttamiseksi on löydetty sopu.

– Se on paras mahdollinen vaikeassa tilanteessa niin yhtiöiden, suomalaisten veronmaksajien ja kestävän energiahuollon kannalta. Pitää kaiken aikaa muistaa, että kriisin taustalla on Venäjän käynnistämä raakalaismainen hyökkäyssota Ukrainaan ja siihen linkittyvä energiatoimitusten käyttäminen Vladimir Putinin kiristyspolitiikan käsikassarana, Tuppurainen totesi iltapäivän tiedotustilaisuudessa.

Hän muistutti, että suomalaisia suojaa vähäinen riippuvuus venäläisestä fossiilienergiasta, mutta emme mekään ole välttyneet iskuilta.

– Tämä asia on yhteinen. Jos tärkeät kauppakumppanit, kuten Saksa, kärsivät, myös me tunnemme mahdolliset negatiiviset vaikutukset.

Uniperin kriisi syntyi Tuppuraisen mukaan suorana jatkumona venäläisten kaasumarkkinoiden manipulaatiosta, jonka seurauksena Uniper on joutunut myymään maakaasua tappiollisin hinnoin.

– Uniper on Saksan ja koko Euroopan kannalta energiaturvallisuuden kannalta kriittinen yhtiö. Sen pääomistaja Fortum vastaa taas kolmanneksesta Suomen sähköntuotannosta. Tässä tilanteessa oli tärkeää löytää ratkaisu, jonka jokainen taso saattoi hyväksyä ja jolla turvataan eurooppalaista, myös suomalaista, energia- ja huoltovarmuutta.

Lisää aiheesta

“Pidin erittäin tärkeänä seitsemän miljardin perälautaa erittäin tärkeänä.”

Tuppurainen selvitti ratkaisun keskeiset elementit. Saksan valtio hankkii 30 prosentin osuuden Uniperin osakkeista merkitsemällä noin 157 miljoonaa uutta osaketta noin 267 miljoonan euron summalla. Näiden osakkeiden nimellisarvo on noin 1,70 euroa osakkeelta.

Saksan hallitus on sitoutunut tarjoamaan Uniperille enintään 7,7 miljardia euroa rahoitusta ja tarvittaessa lisätukea mahdollisten tappioiden kattamiseksi. Saksan valtion omistama pankki KFV antaa Uniperille seitsemän miljardia euroa lisätukea.

Lisäksi Saksan hallitus ottaa käyttöön mekanismin, jonka avulla Uniper voi lokakuun alusta jyvittää asiakkailleen 90 prosenttia suuremmista kaasunhankintakuluista, jotka aiheutuvat Venäjän kaasun toimitusrajoituksista.

– Kaasun käyttäjät siis osallistuvat Saksassa kriisin rahoittamiseen. On oleellista, että kaasusta myös maksetaan, Tuppurainen selvensi.

Hän totesi, että Suomessa kaasun korkea hinta on ohjannut vähentämään maakaasun käyttöä.

– Me olemme voineet suoraselkäisesti esittää, että Saksassa pitäisi käyttää lainsäädännön antamia keinoja hyväksi. Saksan liittokansleri Olaf Scholz kertoi tänään, että viimeistään lokakuun alusta kustannuksia voidaan vyöryttää kaasun käyttäjille.

Saksan hallitus on myös valmiudessa antaa Uniperille lisätukea, mikäli yhtiön kertyneet nettotappiot ylittävät yhteensä seitsemän miljardia euroa.

– Tätä perälautaa pidin erittäin tärkeänä neuvottelujen loppuun saakka. Jos tappioita kertyy enemmän kuin seitsemän miljardia, Saksan valtio vastaa kustannuksista, ministeri painotti.

“Tärkeintä on, että kuljemme tätä polkua yhdessä Euroopassa.”

Suomen näkökulmasta sovussa oli Tuppuraisen mielestä keskeistä varmistaa, että neuvotteluissa löydetään ratkaisu, jossa valtion omistaja-arvo Fortumissa säilyy ja kehittyy.

– Tärkeää oli, ettei Fortumin ja Suomen valtion ja sitä kautta veronmaksajien tulisi myöntää lisärahoitusta osana ratkaisua. Pidimme suomalaisten veronmaksajien puolta. Nyt on hyvä sanoa, että tämä tavoite toteutui.

Hän totesi, että jää nähtäväksi, mitä tulevaisuudessa tapahtuu.

– Olemme edelleen vaikeassa tilanteessa,Venäjä käy yhä energiasotaa Eurooppaa vastaan. Näissä poikkeusoloissa on valtion viisautta reagoida aina tilanteen mukaan.

Kolmanneksi Tuppurainen nosti sen, että Fortumin myöntämä neljän miljardin euron osakaslaina ja Uniperin puolesta annetut neljän miljardin emoyhtiötakaukset jäisivät voimaan, eikä niitä menettäisi.

– Tämäkin tavoite toteutuu.

Tuppurainen korosti, että Suomen hallitus ei ole ollut sopijaosapuoli vaan ne ovat olleet Fortum ja Uniper sekä Saksan hallitus.

– Mutta tietenkin Fortumin enemmistöomistajana olemme olleet tiiviisti tukemassa yhtiöitä neuvotteluprosessissa. Omistajaohjauksessa olemme toimeet ennakoiden ja akuuttiin kriisin vastaten. Olemme antaneet yhtiölle viestin esimerkiksi, ettei ole näkymää omistajaosuuden nostoon Uniperissa. Olemme myös nimittäneet tämän vuoden alusta virkamiesjäsenen valtion edustajaksi Fortumin hallitukseen.

Seuraavaksi omistajaohjausosasto jatkaa Tuppuraisen mukaan ratkaisun vaikutusten arviointia Fortumin taloudelliseen tilanteeseen.

– Pitää muistaa, emme edelleenkään elä normaalioloissa, vaan keskellä orkesteroitua energiakriisiä. Paras suojautuminen siltä on mahdollisimman nopea irrottautuminen venäläisestä fossiilienergiasta. Tämä on keskeinen tavoitteemme. Tärkeintä on, että kuljemme tätä polkua yhdessä Euroopassa niin, että kaikki pysyvät mukana. Yhdessä niin, että emme taivu Venäjän painostuksen alla.

“Ei Uniperin omaisuusarvo ole kadonnut mihinkään.”

Suomen valtiota neuvotteluissa edustanut finanssineuvos Maija Strandberg totesi, että saavutettua ratkaisua saa kritisoida ja sitä pitää arvioida, mutta se oli paras kompromissi tässä tilanteessa ja aikataulussa.

Strandberg toi esille omistajaohjauksen näkökulmaa, ja se on, ettei Uniper ole suinkaan arvoton yhtiö. Samaa korosti myös Tuppurainen.

– Ei Uniperin omaisuusarvo ole kadonnut mihinkään, sillä on edelleen erittäin kannattavia liiketoimintoja, esimerkiksi Pohjoismaissa oleva vesivoima ja ydinvoima. Tällä ratkaisulla on päästy tilanteeseen, että kummankin yhtiön pitkällä aikavälillä oleva kannattava liiketoiminta on turvattu.

Tuppuraisen mukaan neuvotteluissa ei hirttäydytty vain yhteen vaihtoehtoon. Fortum asetti neuvottelujen alkuvaiheessa tavoitteeksi sen, että Uniper olisi pilkottu niin, että ongelmallisin eli kaasukauppa, olisi siirtynyt Saksan valtion ”huoltovarmuusyhtiöksi”.

– Mutta nyt on hyvä todeta, että sopu turvaa valtionomistajan näkökulmat.

Ministeriltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa, mitä Fortum-Uniper-tapauksesta on hyvä oppia.

– Selvää on, että kun valtio toimii omistajana markkinoilla, joskus investoinnit tuovat nopeasti tuottoja takaisin, joskus niistä tulee tappioita ja tuottoja saa odottaa pitempään. Uskomme kyllä, että molempia yhtiöitä tarvitaan toteuttamaan vihreä siirtymä.

“Näitä rahoja, kahdeksaa miljardia, ei ole menetetty minnekään.”

Fortum myönsi Uniperille kahdeksan miljardin rahoituspaketin alkuvuodesta. Tuppuraiselta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, miksi valtio-omistaja ei reagoinut kriisiin aiemmin, kun näytti siltä, että paketti ei riitä. Ministeri vastasi, että reagoitu on.

– Olemme koko kuluneen kesän ja sitä aiemmin käyneet erittäin tiivistä dialogia omistajaohjausosastolla Fortumin toimivan johdon ja sen hallituksen kanssa siitä, millä tavalla riskejä minimoidaan.

Hänen mukaansa omistajaohjausosastoa informoitiin kahdeksan miljardin paketista, kun Uniper oli ajautumassa välittömiin maksuvaikeuksiin.

– Kysymys on mittavasta rahoitusta, mutta näitä rahoja ei ole menetetty minnekään. Osakaslaina ja takaus ovat edelleen positiivisena Uniperin taseessa. Ne ovat saatavia, joista Fortum tulee varmasti pitämään kiinni.

Onko Fortumin hallitus toiminut oikein, Tuppuraiselta kysyttiin. Häneltä tuli lyhyt napakka vastaus:

– Yhtiön hallitus nauttii pääomistajan luottamusta.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE