Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Talous

Pirkanmaan hyvinvointialue aloittaa yt-neuvottelut – vähennystarve voi olla jopa 500 henkilötyövuotta

LEHTIKUVA / RONI REKOMAA
Kuvassa Tampereen yliopistollinen sairaala.

Pirkanmaan hyvinvointialueen aluehallitukselle esitetään, että alueella aloitetaan talouden ja toiminnan sopeuttaminen. Tavoite on vähentää kuluja kaikkiaan 42 miljoonaa euroa ensi vuonna.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Yt-neuvottelut voivat johtaa enintään 500 henkilötyövuoden vähennykseen, mikä vastaa noin 2,5 prosentin sopeutusta. Sopeutustarve koskee kaikkia hyvinvointialueen toimintoja.

Pirkanmaan hyvinvointialueen tuorein talousennuste tälle vuodelle on 95 miljoonaa euroa alijäämäinen. Alijäämä tulee rahoituslain mukaan kattaa kolmen vuoden kuluessa. Alkuvuodesta hyväksytyssä strategian toimeenpano-ohjelmassa oletettiin, että hyvinvointialueen taloudessa on 2-3 prosentin sopeutustarve. Sen jälkeen talousennuste on heikentynyt entisestään.

-  Käsillä olevat uudistukset ovat suuria ja vaikeitakin. Paljon työtä on tehty ja on myös edessä sekä palveluiden uudistamiseksi että taloustilanteen korjaamiseksi, hyvinvointialueen johtaja Marina Erhola toteaa tiedotteessa.

Meneillään oleva hyvinvointialueen palveluverkoston uudistus pyritään toteuttamaan niin, että pirkanmaalaisille turvataan toiminnallisesti ja taloudellisesti kestävät palvelut.

-  Erityisen haastavaksi tilanteen tekee kansallinen henkilöstöpula ja alalla nopeasti yleistynyt vuokratyövoiman hallitsematon käyttö. Laajat muutokset sekä talouden ja toiminnan yhteensovittaminen edellyttävät myös yhteistoimintaneuvotteluiden käynnistämistä, Erhola sanoo.

SOPEUTUKSESSA otetaan tarkasteluun sekä hyvinvointialueen oma toiminta että ulkoa hankitut palvelut, myös tytär- ja osakkuusyhtiöt. Yt-neuvotteluissa käsitellään sekä oman että vuokratun työvoiman käytön uudelleenkohdentamista ja vähentämistä.

Erityiseen tarkasteluun otetaan mahdolliset päällekkäisyydet toiminnassa, muut kuin lakisääteiset tehtävät ja tehtävät joihin tulee muutoksia palveluverkoston uudistuksessa ensi vuonna. Lisäksi tutkitaan, miten hallinnollisista ja työnjohdollisista tehtävistä voidaan vapauttaa tai siirtää työpanosta varsinaiseen asiakas- ja potilastyöhön.

-  Käymme henkilöstöjärjestöjen edustajien kanssa vähintään kuuden viikon ajan neuvotteluja eri vaihtoehdoista yhteisten toimenpiteiden löytämiseksi. Ymmärrämme, että asia herättää suurta huolta henkilöstön keskuudessa. Neuvottelujen tuloksesta päättää aikanaan aluehallitus, sanoo yhteistoimintaneuvotteluja vetävä konsernipalvelujen johtaja Juhani Sand tiedotteessa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE