Kotimaa
9.9.2019 14:25 ・ Päivitetty: 9.9.2019 14:25
Pirkkalassa jyrisee vuoden alussa: Hornetien seuraajien suorituskyky testataan
Ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajaehdokkaille järjestetään testaustapahtuma Satakunnan lennostossa Pirkkalassa tammi-helmikuussa. Ohjelmajohtaja Lauri Purasen mukaan tämä merkitsee käytännössä sitä, että kaikki viisi valmistajaa tuovat koneensa vuorotellen Suomeen.
Puranen korostaa, ettei kyseessä ole koneet paremmuusjärjestykseen asettava arviointi. Sen sijaan tavoitteena on varmistaa, että valmistajien koneista ilmoittamat suorituskyvyt pitävät paikkansa.
Tilanne on siten hieman erilainen kuin Sveitsissä, missä kyseessä olivat aiemmin tänä vuonna konemallin valintaan tähtäävät testit. Saabin Gripen E putosi tuolloin kisasta pois, koska koneesta on valmistunut vasta muutama koelentomalli.
– Meillä toimitaan vähän eri tavalla, mutta kyllä meillä lähtökohta on se, että meille tulee se E-malli, Puranen sanoo.
Purasen mukaan koneiden keskinäisen järjestyksen ratkaiseminen suorituskyvyssä on monimutkaisempi prosessi, jossa tärkeässä osassa ovat simuloidut sotapelit.
Hallitus kertoo näkemyksensä hankinnasta.
Tarjoajakohtainen tarkentava tarjouspyyntö lähtee Purasen mukaan kaikille viidelle ehdokkaalle tämän vuoden loppuun mennessä. Tarkemmasta aikataulusta kerrottaneen lokakuussa.
Lisää aiheesta
Ennen tarkentavaa pyyntöä myös Suomen poliittinen johto eli hallitus kertoo näkemyksensä hankinnasta.
– Meidän pitää olla vakuuttuneita siitä, että kun seuraava tarjouspyyntö lähtee niin nykyinen hallitus hyväksyy sen, Puranen kertoo.
Lopullisen tarjouspyynnön Suomi lähettää ensi vuonna. Valintapäätös uusista koneista tehdään vuoden 2021 loppuun mennessä.
Suomen uudeksi monitoimihävittäjäksi ovat ehdolla ruotsalaisen Gripenin lisäksi amerikkalaiset Lockheed Martinin F-35 ja Boeingin Super Hornet sekä ranskalainen Dassault Rafale ja yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon.
Toisen strategisen suurhankinnan eli Laivue 2020:n osalta Puranen kirjoittaa blogissaan olevansa toiveikas sen suhteen, että sopimukset neljän korvetin rakentamisesta sekä niiden taistelujärjestelmistä saadaan valtioneuvoston päätettäväksi lähiviikkojen aikana.
Kommentit
Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.