Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pitääkö vääntää rautalangasta?” – MTK kovistelee Tiilikaista “metsävaratietovedätyksestä”

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila pelkää, että metsänomistajien nykyinen tietosuoja heikkenee.

Maa- ja metsätaloustuottajain MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila vaatii maatalous-ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaista (kesk.) panemaan pisteen “metsävaratietovedätykselle” ja hoitamaan asian kuntoon Brysselissä.

Marttila patistaa Tiilikaista pikimmiten lopettamaan pyrkimykset heikentää metsänomistajien nykyistä tietosuojaa kotikutoisella lainsäädäntöhankkeella.

Marttila lupaa, että MTK auttaa vääntämällä rautalangasta, jos tehtävä ei muuten onnistu.

– Tarjoamme kerän rautalankaa, josta voi vääntää niin kotimaassa kuin Brysselissäkin suomalaisten metsänomistajien haluaman ja hyväksymän mallin.

Metsävaratietolakia ollaan uudistamassa, koska EU-komissiolle on valitettu, että Suomen metsävaratietolaki rikkoo vuonna 2003 säädettyä EU:n ympäristötietodirektiiviä.

Ympäristötietodirektiivin tavoitteena on, että ihmiset saavat tietoa heidän terveyteensä ja elämänlaatuunsa vaikuttavasta ympäristöstä.

– Tämä on ihan hyvä tavoite. Yksityismetsän puuston kuutiotilavuus kuitenkaan tuskin vaikuttaa kenenkään terveyteen millään lailla. Satojen tuhansien metsänomistajien elämänlaatuun sen sijaan vaikuttaa se, saako hän itse päättää, kuka hänen metsäomaisuuttaan tarkastelee, Marttila veistelee.

Lisää aiheesta

Emme halua, että tiedot kenenkään metsäomaisuudesta olisivat tirkistelevien naapureiden käsissä.

Marttilan mukaan Bryssel ja kansalaiset saavat mainiosti tietonsa Suomen metsien tilasta ilman yksityismetsien tirkistelyä. Hän korostaa, että EU ei ole vaatimassa metsävaratietoja julkisiksi missään muussakaan jäsenmaassa.

– Sen sijaan kotimaiset toimijat, Metsäteollisuus ja Metsäkeskus etunenässä, näyttävät yrittävän käyttää EU:ta keppihevosena omien hankkeittensa edistämisessä.

Maa- ja metsätalousministeriössä uutta metsätietolakia on valmisteltu niin, että Suomen metsäkeskuksen metsävaratieto tulee julkiseksi ainoastaan yksityismetsien osalta.

– Käytännössä tiedot vastaavat metsäsuunnitelmaa ja tällaisena luottamuksellisena tietona niitä on metsänomistajille markkinoitu. Tämä on metsänomistajaa kohtaan väärin.

Metsänomistajien oikeustajua koettelee Marttilan mukaan myös se, että metsätietojen avaaminen koskisi ainoastaan yksityismetsiä.

– Jos katsoo asiaa EU:n ympäristötietodirektiivin kannalta, eikö kyseeseen pitäisi tulla nimenomaan valtion ja kuntien hallussa olevien virkistysmetsien tietojen julkisuus? Niillä voisi kuvitella olevan jollekulle jotakin merkitystä, Marttila ihmettelee.

Marttila kuvaa tilannetta niin, että hallitus on ottamassa isoa loikkaa kohti metsäomaisuuden sosialisointia.

– Emme halua, että tiedot kenenkään metsäomaisuudesta olisivat ympäristöjärjestöjen, metsäteollisuuden tai tirkistelevien naapureiden käsissä, Marttila toteaa.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE