Politiikka

”Pitäisi ministerien ymmärtää” – Haatainen katsoo Orpon heikentävän lausunnollaan perustuslakivaliokuntaa

Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tuula Haatainen on ihmeissään siitä, miten kokoomus suhtautuu perustuslakivaliokuntaan.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tuula Haatainen on ihmeissään siitä, miten kokoomus suhtautuu perustuslakivaliokuntaan.
Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tuula Haatainen on ihmeissään siitä, miten kokoomus suhtautuu perustuslakivaliokuntaan.

– Olemme varmaan kaikki tietoisia siitä, että tämä niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi tänään yllättäen eduskunnan täysistunnossa.

Lausunto ihmetytti myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa, SDP:n kansanedustajaa Tuula Haataista.

– Minusta on erikoista, että ministerin aitiosta ministeri toteaa tämän ennen kuin perustuslakivaliokunnan lausunto on saatu. Siellä käydään nyt parasta aikaa keskustelua siitä, mikä on lausunnon sisältö ja nyt ministeri Orpo sitten totesi tuolta, että se on perustuslain vastainen, Haatainen hämmästelee eduskunnan käytävällä.

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan täällä viikolla lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta.

Jo eilen keskustasta tulkittiin kokoomuksen sote-neuvottelijan Paula Risikon puuttuneen perustuslakivaliokunnan työhön.

Haatainen ihmettelee, miten hallitukselta unohtuu parlamentaarinen marssijärjestys.

– Silloin kun laki on eduskunnassa ja varsinkin kun se on perustuslaillisessa tarkastelussa valiokunnassa, valiokunnalle pitää antaa työrauha. Ennen lausuntoa ei mennä siihen väliin puuttumaan, vaikka hallituspuolueet tietävät, mitä perustuslakivaliokunnassa keskustellaan. On aika erikoista, että ministeriaitiosta sitten todetaan näin, Haatainen sanoo Orpon puheisiin viitaten.

Kuinka vakavasta asiasta on kyse?

– Minusta tämä heikentää perustuslakivaliokunnan toimintakykyä. Se pitäisi ministerien ymmärtää. Heidän pitäisi antaa perustuslakivaliokunnalletyörauha.

SDP on vastustanut pakkoyhtiöittämistä.

Haatainen muistuttaa perusasiasta eli perustuslakivaliokunnan työ pysyy sen sisällä ennen kuin se julkistetaan. Nyt näin ei ole käynyt.

Kenen pitäisi tähän puuttua ja millä tavalla?

– Kyllähän ensijaisesti pitäisi hallituspuolueiden käydä tämä läpi. Ja kyllä varmaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta kannattaisi kysyä, mitä hän tästä ajattelee, Haatainen sanoo.

Puheenjohtaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie.

Demokraatin puhelimitse tavoittama Lapintie toteaa, että perustusvaliokunnan puheenjohtajana, ja koska asian käsittely on valiokunnassa vielä kesken, hän ei lain mukaan saa kommentoida mitään asiaan liittyvää.

SDP vastustanut soten pakkoyhtiöittämistä eli julkisten sote-palveluiden yhtiöittämisvelvoitetta koko ajan.

– Me olemme vastustaneet pakkoyhtiöittämistä ja yhtiömallia siitä syystä, että sen kautta meidän keskeiset hyvinvointipalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut viedään markkinoille. Palveluiden tuottamista kansalaisille alkaa ohjata markkinat eikä demokraattisesti valitut päätöksentekijät. Tämä on se iso juttu.

– Meidän perusymmärrys on, että tällaisella mallilla ihmiset pikku hiljaa eriarvoistetaan. Sitä emme halua. Haluamme, että palvelut ovat yhdenvertaisesti kansalaisten saatavissa ja että niitä ohjataan demokraattisesti sekä että demokraattisesti valitut päättäjät päättävät, miten palveluita tuotetaan, Haatainen tiivistää.

”En lähde ennakoimaan.”

Jos Orpon sanat pitävät paikkaansa eli yhtiöittäminen on lopulta perustuslain vastaista, iso kysymys on, miten käy valinnanvapauden ja maakuntavaalien järjestämisen tammikuulla.

– Niin kuin sanottu, minä en lähde ennakoimaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa, koska minä en ole perustuslakivaliokunnassa. Riippuu siitä, kuinka suuri muutos sieltä tulee, miten ison työn se vaatii. Jos nyt näin isoja muutoksia tulee, asia pitää valmistella uudelleen ministeriössä ja siihen tulee lausuntokierrokset. Se sitten tietysti vaarantaa sen, että maakuntavaalit voitaisiin pitää aikataulussa. Mutta kuten sanottu, sitä on vaikea sanoa, Haatainen sanoo.

Tuula Haataisen johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii mietinnön sote-uudistuksesta. Perustuslakivaliokunta antaa asiasta lausunnon.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat