tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

”Pitäisi ministerien ymmärtää” – Haatainen katsoo Orpon heikentävän lausunnollaan perustuslakivaliokuntaa

Kuva: Lehtikuva / Martti Kainulainen
Tuula Haatainen on ihmeissään siitä, miten kokoomus suhtautuu perustuslakivaliokuntaan.

– Olemme varmaan kaikki tietoisia siitä, että tämä niin sanottu pakkoyhtiöittäminen ei ole perustuslain mukainen, kokoomuksen puheenjohtaja, valtiovarainministeri Petteri Orpo totesi tänään yllättäen eduskunnan täysistunnossa.

Lausunto ihmetytti myös sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtajaa, SDP:n kansanedustajaa Tuula Haataista.

– Minusta on erikoista, että ministerin aitiosta ministeri toteaa tämän ennen kuin perustuslakivaliokunnan lausunto on saatu. Siellä käydään nyt parasta aikaa keskustelua siitä, mikä on lausunnon sisältö ja nyt ministeri Orpo sitten totesi tuolta, että se on perustuslain vastainen, Haatainen hämmästelee eduskunnan käytävällä.

Perustuslakivaliokunnalta odotetaan täällä viikolla lausuntoa sote- ja maakuntauudistuksesta.

Jo eilen keskustasta tulkittiin kokoomuksen sote-neuvottelijan Paula Risikon puuttuneen perustuslakivaliokunnan työhön.

Haatainen ihmettelee, miten hallitukselta unohtuu parlamentaarinen marssijärjestys.

– Silloin kun laki on eduskunnassa ja varsinkin kun se on perustuslaillisessa tarkastelussa valiokunnassa, valiokunnalle pitää antaa työrauha. Ennen lausuntoa ei mennä siihen väliin puuttumaan, vaikka hallituspuolueet tietävät, mitä perustuslakivaliokunnassa keskustellaan. On aika erikoista, että ministeriaitiosta sitten todetaan näin, Haatainen sanoo Orpon puheisiin viitaten.

Kuinka vakavasta asiasta on kyse?

– Minusta tämä heikentää perustuslakivaliokunnan toimintakykyä. Se pitäisi ministerien ymmärtää. Heidän pitäisi antaa perustuslakivaliokunnalletyörauha.

SDP on vastustanut pakkoyhtiöittämistä.

Haatainen muistuttaa perusasiasta eli perustuslakivaliokunnan työ pysyy sen sisällä ennen kuin se julkistetaan. Nyt näin ei ole käynyt.

Kenen pitäisi tähän puuttua ja millä tavalla?

– Kyllähän ensijaisesti pitäisi hallituspuolueiden käydä tämä läpi. Ja kyllä varmaan perustuslakivaliokunnan puheenjohtajalta kannattaisi kysyä, mitä hän tästä ajattelee, Haatainen sanoo.

Puheenjohtaja on vasemmistoliiton kansanedustaja Annika Lapintie.

Demokraatin puhelimitse tavoittama Lapintie toteaa, että perustusvaliokunnan puheenjohtajana, ja koska asian käsittely on valiokunnassa vielä kesken, hän ei lain mukaan saa kommentoida mitään asiaan liittyvää.

SDP vastustanut soten pakkoyhtiöittämistä eli julkisten sote-palveluiden yhtiöittämisvelvoitetta koko ajan.

– Me olemme vastustaneet pakkoyhtiöittämistä ja yhtiömallia siitä syystä, että sen kautta meidän keskeiset hyvinvointipalvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut viedään markkinoille. Palveluiden tuottamista kansalaisille alkaa ohjata markkinat eikä demokraattisesti valitut päätöksentekijät. Tämä on se iso juttu.

– Meidän perusymmärrys on, että tällaisella mallilla ihmiset pikku hiljaa eriarvoistetaan. Sitä emme halua. Haluamme, että palvelut ovat yhdenvertaisesti kansalaisten saatavissa ja että niitä ohjataan demokraattisesti sekä että demokraattisesti valitut päättäjät päättävät, miten palveluita tuotetaan, Haatainen tiivistää.

”En lähde ennakoimaan.”

Jos Orpon sanat pitävät paikkaansa eli yhtiöittäminen on lopulta perustuslain vastaista, iso kysymys on, miten käy valinnanvapauden ja maakuntavaalien järjestämisen tammikuulla.

– Niin kuin sanottu, minä en lähde ennakoimaan perustuslakivaliokunnan lausuntoa, koska minä en ole perustuslakivaliokunnassa. Riippuu siitä, kuinka suuri muutos sieltä tulee, miten ison työn se vaatii. Jos nyt näin isoja muutoksia tulee, asia pitää valmistella uudelleen ministeriössä ja siihen tulee lausuntokierrokset. Se sitten tietysti vaarantaa sen, että maakuntavaalit voitaisiin pitää aikataulussa. Mutta kuten sanottu, sitä on vaikea sanoa, Haatainen sanoo.

Tuula Haataisen johtama sosiaali- ja terveysvaliokunta laatii mietinnön sote-uudistuksesta. Perustuslakivaliokunta antaa asiasta lausunnon.

Nazima Razmyar IL-Blogissaan: Ruotsin tie ei ole meidän

Kuva: Jari Soini
Nasima Razmyar.

Helsingin apulaispormestari Nazima Razmyar (sd.) iloitsee IL-blogissaan, ettei Suomen kaupunkialueilla ole suistuttu samaan kuin monin paikoin Ruotsissa. Ruotsiin on hiljalleen kehittynyt alueita, joihin mm. poliisi ei mielellään mene.

– Ylen verkkosivuilla oli uutinen, jonka mukaan Ruotsissa on useita ongelmalliseksi tai erittäin ongelmalliseksi luokiteltuja asuinalueita. Näitä alueita leimaavat korkea työttömyys, korkea rikollisuus, asukkaiden epäluulo yhteiskuntaa ja virkavaltaa kohtaan sekä ajoittainen väkivalta. On erittäin huolestuttavaa, että pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa alueiden eriytyminen on voinut mennä näin pitkälle. Suomessa tällaista kehitystä ei onneksi ole nähtävissä, mutta alueiden eriarvoistuminen on todellinen ongelma täälläkin, Razmyar kirjoittaa Iltalehden blogissaan..

– Asuntopolitiikka on keskeinen väline eriarvoisuuden torjumisessa. Helsinki on pitänyt kiinni siitä periaatteesta, että uusille asuinalueille rakennetaan erilaisia asumisen muotoja. Täydennysrakentamisella on mahdollisuus korjata alueiden välisiä eroja. Helsingissä uudisrakentamisen malliesimerkkinä toimii vaikkapa Myllypuro, jossa sosiaalisia eroja on pystytty tasapainottamaan asuntokantaa monipuolistamalla. Niille alueille, joissa on suhteessa suurempi osa tuettua vuokra-asumista, tarvitaan lisää omistusasuntoja ja päinvastoin.

– Uutisoitiin myös Helsingin kaupungin upeasta onnistumisesta, jolla osaltaan voidaan vaikuttaa alueiden tasa-arvoisuuteen. Positiivisen diskriminaation rahoitus on tuottanut tulosta ja heikommin pärjäävissä kouluissa tulokset ovat selvästi parantuneet. Tätä politiikkaa Helsingin on syytä jatkaa yhä vahvemmin panostuksin. Koululla ja varhaiskasvatuksella on iso rooli syrjäytymisen ehkäisyssä, Razmyar kirjoittaa.

”Kaikki se, mitä on selvinnyt, kyllä infotaan” – Risikko: Krp:ltä pian lisätietoja Turun tapahtumista

Kuva: Lehtikuva / Vesa Moilanen

Sisäministeri Paula Risikko (kok.) kertoo Demokraatille keskustelleensa heti aamutuimaan Turun puukotusten tutkinnasta poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen kanssa.

Tutkintavastuu Turun tapahtumista on keskusrikospoliisilla.

– Keskusrikospoliisi (krp) tulee jo aamupäivän aikana antamaan tietoa yön aikana ilmenneistä asioista.

Varsinainen tiedotustilaisuus on tällä tietoa kello 14.

Risikko toteaa, että poliisi on koko yön pyrkinyt selvittämään epäillyn tekijän taustaa.

– Eli mitä hän on tehnyt viime aikoina ja onko jotain kytköksiä jonnekin. Kaikki se, mitä on selvinnyt, kyllä infotaan.

– En pysty sanomaan, tuleeko tietoa henkilöllisyydestä.

Tutkitaanko tapahtumia terroritekona?

– Juuri sitä poliisi on selvittänyt yön aikana. Nämä pitää palasista kerätä nämä asiat.

Paula Risikko kertoi jo eilen ilalla, että muun muassa poliisi ja Rajavartiolaitos ovat kohottaneet valmiuttaan.

Onko asialla muita seuraamuksia?

– Koko ajan etsitään lisää tietoa. Sitä saadaan myös, kun henkilöä itseä pystytään kuulemaan. Kun tämä ja tulevat päivät on tehty työtä, ne tuottavat lisää tietoa. Näiden perusteella arviot tehdään aina joka sekunti, Risikko sanoo.

Tällä hetkellä epäilty tekijä on sairaalahoidossa.

Risikko sanoo, ettei hän tiedä, oliko Suomea varoitettu iskusta tai sen tekijästä.

Ministeri sanoi eilen tiedotustilaisuudessa epäillystä, että hän on ulkomaalaisen näköinen henkilö. Risikon sanavalinnat ovat herättäneet hämmennystä ja kritiikkiä sosiaalisessa mediassa. Risikko sanoo, ettei hän tässä vaiheessa kommentoi tätä asiaa.

Keskustelua aiheesta

Kristillisten puoluekokous jatkuu – ollako vaiko eikö olla presidenttiehdokas?

Kuva: LEHTIKUVA / EMMI KORHONEN
Sari Essayah valittiin eilen kristillisten puheenjohtajaksi yksimielisesti.

Kristillisdemokraattien puoluekokous jatkuu tänään. Puolueen on määrä päättää, lähteekö se presidentinvaalikilpaan omalla ehdokkaallaan ja jos näin on, kuka ehdokas on. Keskustelun pohjaksi puolueella on käytössään jäsenkysely, jossa on selvitetty jäsenten kantoja koskien ensi tammikuun presidentinvaaleja.
Perjantaina kristillisdemokraateille valittiin puheenjohtajisto. Sari Essayah valittiin jatkamaan puolueen johdossa seuraavatkin kaksi vuotta yksimielisesti.

Puolueen 1. varapuheenjohtajaksi valittiin Tiina Tuomela, 2. varapuheenjohtajaksi Tomi Kuosmanen ja 3. varapuheenjohtajaksi Sari Tanus.

Essayah sai perjantaina raikuvat aplodit kokousväeltä. Yleisöstä kuului huudahdus ”Sari presidentiksi!”. Essayah sanoi STT:lle torstaina, että osallistumispäätöksen pohjaksi odotetaan presidentinvaalia koskevan jäsenkyselyn tulokset.

Rinne esittänyt presidentille laajamittaista keskustelua sisäisen turvallisuuden vahvistamisesta

Kuva: Lehtikuva / Markku Ulander

SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne on kommentoinut Turun puukotuksia Twitterissä ja Facebookissa.

– Järkyttäviä tapahtumia Turussa. Näin ei pitäisi tapahtua missään eikä mistään syystä, Rinne kommentoi aiemmin heti ensitietojen jälkeen.


Myöhemmin hän on päivittänyt käyneensä keskustelun tasavallan presidentti Sauli Niinistön kanssa Turun tapahtumista.

– Esitin, että puolueiden puheenjohtajien ja tasavallan presidentin välillä käydään laajamittainen ja faktoihin pohjautuva keskustelu tapahtuneeseen ja sisäisen turvallisuuden vahvistamiseen liittyen. Presidentti Niinistö kannatti esitystäni, Rinne kertoo.

– Syvä osanottoni uhrien omaisille, hän jatkaa.


Myös muun muassa SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman on tviitannut asiasta:

Turun keskustassa puukotettiin ainakin kahdeksaa ihmistä, joista kaksi on kuollut, kertoi poliisi tiedotustilaisuudessa. Poliisin mukaan epäilty tekijä on sairaalahoidossa.

Turun yliopistollisen keskussairaalan ylilääkärin mukaan sairaalaan saapui yhteensä yhdeksän haavoittunutta, joista yksi kuoli.

STT kertoo, että viranomaiset eivät vielä kommentoineet tapahtumien tarkempaa kulkua, esimerkiksi sitä, missä toinen uhreista oli kuollut.

Keskustelua aiheesta

Kristillisdemokraattien puoluekouksessa ei pidetty kannatuspuheenvuoroja – Sari Essayah sai kuitenkin raikuvat aplodit

Kuva: Lehtikuva

Kristillisdemokraattien puheenjohtajana jatkaa odotetusti Sari Essayah. Asiasta päätti kristillisdemokraattien puoluekokous tänään Seinäjoella.

Istuvalla puheenjohtajalla ei ollut vastaehdokkaita. Puoluekokouksessa ei kuultu tästä syystä edes kannatuspuheenvuoroja.

Essayah on johtanut kristillisdemokraatteja kaksi vuotta. Kaudet kestävät kaksi vuotta.

Essayah sai raikuvat aplodit kokousväeltä.

Keskustelua aiheesta