Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Politiikka

“Pitävätkö kokoomus ja terveysbisnesjätit koko eduskuntaa panttivankinaan?” – Oppositio jätti vanhusten hoidosta välikysymyksen

Oppositiopuolueet jättivät välikysymyksen vanhustenhoidon tilasta perjantaina Helsingissä 1. helmikuuta 2019. Välikysymyksen ensimmäinen allekirjoittaja, SDP:n varapuheenjohtaja Sanna Marin kertoi välikysymyksestä eduskunnan Valtiosalissa. Marinin takana Liike Nyt -yhdistyksen Maria Lohela (vas), vihreiden Pekka Haavisto, SDP:n Antti Lindtman, vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen, RKP:n Thomas Blomqvist sekä kristillisdemokraattien Sari Tanus.

Oppositiopuolueet jättivät perjantaina eduskunnassa välikysymyksen vanhusten hoidon tilasta. Pääoppositiopuolue SDP:n puheenjohtajaa Antti Rinnettä sijaistava Sanna Marin piti nopeaa reagointia suomalaisia järkyttäneisiin uutisiin välttämättömänä.

Simo Alastalo

Demokraatti

– Valitettavasti näyttää siltä, että hallitus ei ole siihen valmis, Marin sanoi välikysymystä koskevassa tiedotustilaisuudessa.

– Itse pidän loukkaavana sitä sävyä, jota valionvarainministeri Orpo (kok.) on tähän keskusteluun tuonut. Hän puhuu desimaaleista vaikka kyse on hoitajista, heidän määrästänsä ja tämä liittyy aivan suoraan siihen minkälaista hoivaa meidän ikäihmisemme saavat, Marin jatkoi.

Oppositiopuolueet kysyvät välikysymyksessä muun muassa onko hallitus valmis perumaan vanhuspalvelulakiin ja vanhuspalveluiden laatusuositukseen tekemänsä heikennykset ja antamaan pikaisesti esityksen hoitajamitoituksen kirjaamisesta lakiin. Kysymyksessä ajetaan myös vanhuspalveluihin keskittyvän valtuutetun virkaa.

Myös vanhuspalveluiden valvontaa on opposition mukaan parannettava.

– Olemme nyt nähneet, että omavalvonta on pettänyt pahasti. Se ei toimi ja on iso riski, että kun sote-uudistus tehdään, omavalvonnan osuutta pyritään entisestään vain lisäämään vaikka me tarvitsemme huomattavasti vahvempaa valvontaa kokonaisuudessaan, Sanna Marin sanoi.

“Voitontavoittelu on johtanut nyt siihen, että henkilöstön määrästä on karsittu.”

Välikysymyksessä edellytetään myös laadullisten kriteerien entistä vahvempaa kirjaamista hankintalakiin.

Vaikka välikysymyksen aiheena on vanhusten huolto, taustalla on myös laajempaa sote-uudistuksen kritiikkiä. Opposition mukaan hallitus siirtää uudistuksellaan sosiaali- ja terveydenhuollon palveluita entistä vahvemmin markkinoiden tuotettavaksi, jolloin monikansalliset yritykset saavat itselleen suuremman osan markkinoista.

– Voitontavoittelu on johtanut nyt siihen, että henkilöstön määrästä on karsittu, jolloin hoidon laatu on kärsinyt. Miksi hallitus haluaa sote-uudistuksessa pirstoa nykyisen palvelujärjestelmän ja tuoda tilalle vaikeasti ohjattavan ja valvottavan monituottajamallin? Marin kysyi.

SDP:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman muistutti, että myös Seitsemän tähden liikettä edustava kansanedustaja Paavo Väyrynen on opposition välikysymysrintamassa mukana, vaikka tiedotustilaisuuden ajankohta ei Väyryselle sopinut.

“Kyse on arvovalinnasta ihmisarvoisen vanhuuden puolesta.”

Lindtman ennakoi ensi keskiviikon äänestyksestä vaalikauden tiukinta.

– Välikysymys kiteytyy siihen, että valtionvarainministeri Orpolle tai kokoomukselle kyse voi olla lillukanvarsista. Meille muille, meidän isovanhemmille, hoitajille, läheisille kyse on arvovalinnasta ihmisarvoisen vanhuuden puolesta.

Lindtmanin mukaan eduskunnassa on tosiasiassa jo nyt enemmistö sille, että hoitajamitoitus kirjataan lakiin.

– Tässä välikysymyksessä jokainen kansanedustaja pääsee kohdaltaan ottamaan kantaa siihen, haluavatko he parantaa vanhustenhoitoa tässä ja nyt vai pitävätkö kokoomus ja terveysbisnesjätit koko eduskuntaa panttivankinaan.

Vanhusten hoitoa koskeva välikysymys luetaan tänään täysistunnossa, keskustelu käydään ensi viikon keskiviikkona ja välikysymyksestä äänestetään viikon päästä perjantaina.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE