Demokraatin lukijaristeily 2018
Demokraatti Vappu 2018

Pohjanmaan sosialidemokraateille edistyksellinen poliittinen ohjelma – työkalu poliittiseen työhön

Pohjanmaan sosialidemokraatit valitsivat syyspiirikokouksessaan yksimielisesti vaasalaisen Matias Mäkysen jatkamaan piirin puheenjohtajana.  Millä mietteillä lähdet uuteen kauteen?

– Viime kaudella oli tavoitteena nostaa piirin poliittista roolia. Ottaa siis yhä enemmän julkisesti kantaa yhä selkeämpien tavoitteiden puolesta. Eteenpäin on menty, mutta edellytykset vielä parantaa ovat hyvät uuden poliittisen ohjelman myötä, Mäkynen toteaa.

Syksyn aikana piirissä on valmisteltu Pohjanmaan sosialidemokraateille uutta, omaa poliittista ohjelmaa. Kolme maakunnallista työryhmää ovat työstäneet erityisesti ohjelman maakuntaosioita. Ohjelma hyväksyttiin viikonloppuna syyspiirikokouksessa.

Työkalu poliittiseen työhön

Ryhmissä käytiin vilkasta ja erityisesti eteenpäin katsovaa keskustelua oman maakunnan tulevaisuudesta ja ennen kaikkea siitä, mitä tavoitteita sosialidemokraattien mielestä tulee jatkossa nostaa voimallisemmin esiin. Matias Mäkynen korostaa, että työryhmät onnistuivat tekemään asiantuntevia ja rohkeita esityksiä.

– Saimme aikaan tasapainoisen kokonaisuuden, joka ottaa huomioon kaikkien alueiden erityispiirteet, mutta sitoo kolmea maakuntaa myös yhteen. Pystymme toimimaan kolmessa maakunnassa sopusoinnussa kaikkien kolmen maakunnan puolesta, Mäkynen painottaa.

Poliittinen ohjelma on ennen kaikkea työkalu piirihallitukselle sekä kunta- ja maakuntatason toimijoille. Asiakirjasta saa tukea, apua ja vinkkejä omaan poliittiseen työhön, esimerkiksi puheisiin, aloitteisiin ja lehtikirjoituksiin eri tasoilla. Maakunta- ja eduskuntavaaleihin ohjelmapaperista on mahdollista johtaa lyhyemmät sekä täsmällisemmät tavoitelistat esitteisiin ja muuhun vaalimateriaaliin.

– Ajatus on, että piirissämme poliittinen ohjelma päivitetään kahden vuoden välein ja se tehdään aina piirikokoustasolla, jolloin saamme myös piirikokoukselle entistä konkreettisempaa poliittista roolia ja valtaa. Saamme myös tätä kautta säännöllisesti osallistettua alueryhmissä jäseniä yhteiseen tavoitteelliseen työhön, Matias Mäkynen toteaa.

Työllisyys tärkeimpänä tavoitteena

Poliittinen ohjelma ohjaa sosialidemokraattien yhteistä työtä niin poliittisesti kuin järjestöllisesti. Ohjelman tärkeimmäksi tavoitteeksi on nostettu työllisyyden tukeminen. Mäkysen mukaan työllisyys syntyy erityisesti hyvistä palveluista, laadukkaasta koulutuksesta ja toimivasta infrasta. Osaava työvoima on Vaasan vaalipiirin kannalta elintärkeä kysymys ja siksi koulutuksesta löytyy ohjelmasta laajimmat osiot.

– Sosiaali- ja terveyspalveluissa haluamme kehittää erityisesti ennaltaehkäiseviä ja kotiin vietäviä palveluita, jotka ovat jääneet viime vuosien keskustelussa aivan liian pieneen osaan. Haluamme kaikille toisen asteen koulutuksen sekä vaalipiiriin laaja-alaisen Merenkurkun yliopiston, Mäkynen avaa ohjelmaa.

Ohjelman lopussa on maakuntakohtaiset osiot, joissa otetaan kantaa konkreettisemmin Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien tavoitteisiin. Asiat, jotka ohjelmaan on nostettu, ovat niin sanotusti maakunnan kokoisia ja tämä oli tietoinen valinta. Esimerkiksi tiestöön liittyviä parannuskohteita löytyy valtavasti eri puolilta vaalipiiriä, mutta tätä listausta ei poliittiseen ohjelmaan tehty valtateiden parannuksia syvemmälle.

– Ohjelma on kaikkien kolmen maakunnan osalta edistyksellinen. Kolmen maakunnan tulevaisuuden vahvuudet kytkeytyvät kaikki ilmastonmuutoksen torjuntaan. Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisuuden kehittäminen, Keski-Pohjanmaan kaivosteollisuus ja Pohjanmaan energiateollisuus voivat löytää kasvunsa kestävästä kehityksestä. Ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeä on myös tavoitteemme lyhentää junamatkaa Vaasasta ja Kokkolasta Tampereelle tuntiin ja Helsinkiin kahteen tuntiin, Mäkynen kertoo.

Pohjanmaan sosialidemokraattien poliittiseen ohjelman löydät Pohjanmaan sosialidemokraattien kotisivuilla olevasta piirikokousuutisesta.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Matias Kvist – ”Päätöksiä ei voi tehdä vain luvut edellä ”

Politiikan perässä paljon matkustavan Matias Kvistin mukana kulkee aina salkku.

23-vuotias hallintotieteiden opiskelija Matias Kvist Vaasasta lähti kuntapolitiikkaan mukaan 17-vuotiaana. Aktiivisen jalkapalloharrastuksen lopettamisen jälkeen hän kaipasi kovasti jotakin uutta aktiviteettia tilalle. Tällä hetkellä opintojen ohessa politiikka liikuttaa nuorta miestä niin paikallisesti kuin valtakunnallisesti.

– Minulla oli aina paljon mielipiteitä ja yhteiskunnalliset asiat kiinnostivat. Päädyin mukaan politiikkaan ja sillä tiellä ollaan edelleen, Sosialidemokraattisten opiskelijoiden liittohallituksessa ja Vaasan sos.dem. kunnallisjärjestön varapuheenjohtajana vaikuttava Kvist kertoo.

Kun vapaa-aikaa on, Kvist pelaa mielellään ystäviensä kanssa niin lauta-, kortti- kuin videopelejä, seuraa urheilua ja lukee filosofiaa.

Taivaanrannan maalaamistakin tarvitaan

Arvomaailma on aina ollut hyvin selkeä Matias Kvistille. Pienituloiset, työttömät, sairaat ja heikko-osaiset ovat aina olleet hänelle se syy, miksi olla mukana politiikassa.

– Pieninkin asia heidän hyväkseen on minulle aina suuri voitto. Myös puoluevalinta oli minulle täysin arvovalinta. Lähdin puolueeseen, sillä uskoin pystyväni ajamaan itselleni tärkeitä asioita siellä. En ole katunut valintaani, taisin kerrankin olla jostain oikeassa, Kvist naurahtaa.

Puolueen toiminnassa Kvist näkee paljon hyviä piirteitä. Hän kuitenkin toivoisi SDP:ltä entistä vahvempaa tulevaisuusotetta.

– Meidän ei pidä pelätä taivaanrannan maalaamista, vaikka konkreettisiin tavoitteisiin ei välttämättä päästäisikään ihan heti. Meidän tulee uskaltaa kertoa, mitä haluamme tulevaisuudelta ja sen jälkeen tehdä konkreettista politiikkaa näihin tavoitteisiin pääsemiseksi, hän painottaa.

Heikossa asemassa olevien kurittamisen on loputtava

Vuosi sitten keväällä olleissa kuntavaaleissa Matias Kvististä tuli SDP:n varavaltuutettu. Hänet valittiin Vaasan koulutuslautakunnan jäseneksi, joka huolehtii erityisesti toisen asteen koulutuksen, taiteen perusopetuksen, vapaan sivistystyön ja nuorison palveluista. Kotikaupungistaan hän on ylpeä.

– Vaasan paras puoli on ehdottomasti sen monipuolisuus. Meillä on paljon toimintaa, opiskelu- ja harrastusmahdollisuuksia ja tietysti aivan fantastinen saaristo. Itse näen myös Vaasan kaksikielisyyden hienona asiana. Monilla ruotsinkielisillä on omia kulttuurillisia perinteitä ja tapoja, joihin on mahtavaa tutustua, hän kehuu.

Kvistin mukaan Vaasan keskeisin haaste on talouden yhteensovittaminen ihmisten hyvinvoinnin kanssa. Hänen mukaansa päätöksiä ei voi tehdä vain luvut edellä. Näin on tapahtunut Kvistin mukaan viime vuosina myös Vaasassa ja se on näkynyt palvelujen heikkenemisenä.

– Näin ei voi jatkua. Uskon, että pystymme selättämään tämän politiikan yhdessä SDP:n valtuustoryhmänä. Meillä on loistava joukkue. Teemme jatkuvasti työtä, että heikossa asemassa olevien kurittaminen Vaasassa loppuu ja vaikka tappioita aina välillä tulee, taistelu jatkuu, Kvist toteaa.

Päätöksenteosta hän löytää yhden asian, joka pitäisi korjata. Hänen mielestään Suomessa pitää lopettaa vaihtoehtoisten demokratiamuotojen vähättely.

– Kansalaisaloite on hyvä lisä, mutta paljon muutakin olisi tehtävissä. Parhaana esimerkkinä tässä hetkessä on maakuntauudistuksen tuoma haaste alueelliselle demokratialle. Tässä uudistuksessa päätöksenteko karkaa entistä kauemmaksi kansalaisista ja sama koskee kuntaliitostilanteita. Esimerkiksi aluelautakuntien roolin vahvistaminen ja kirjaaminen lakiin voisi olla tehokas tapa, hän ehdottaa.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Niina Behm – ”Lapsille ja nuorille kohtuuhintaisia ja ilmaisia harrastuksia”

Niina Behm kaipaa aktiivisen elämän vastapainona kodin rauhaa ja hiljaisuutta.

42-vuotias sairaalahuoltaja Niina Behm Seinäjoelta luonnehtii itseään ikuiseksi opiskelijaksi. Työn ohessa opiskellut Behm saa restonomin opinnot pian päätökseen. Hänelle jatkuva itsensä kehittäminen on tärkeää. Uutta hän kohtaa ja oppii myös jatkuvasti omassa työssään alakohtaisena luottamusmiehenä Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirissä sekä oman ammattiosaston JHL 117:n puheenjohtajana. Ay-toiminnan kautta virisi kiinnostus myös politiikkaan.

– Minua on aina kiinnostanut politiikka ja asioihin vaikuttaminen. Elämässä tapahtuneiden vastoinkäymisten myötä kasvoin hiljaisesta hissukasta heikoimpien puolustajaksi, Behm kertoo.

Ensimmäisissä kuntavaaleissa vuosi sitten keväällä ollut Niina Behm nousi varavaltuutetuksi. Samoihin aikoihin käytiin JHL:n edustajistovaalit ja myös näissä vaaleissa hän pääsi varaedustajaksi.

– Olen erittäin iloinen äänimääristäni. Näinkin hyvän vaalimenestyksen myötä olen saanut myös muita poliittisia luottamustehtäviä kuntatasolla, hän toteaa.

Nuorten syrjäytymisen ehkäisemiseen paukkuja

Kuntapäättäjänä Niina Behm kokee olevansa vielä vasta-alkaja, mutta haluaa olla helposti lähestyttävä, jolle kaupunkilaiset voivat tulla kertomaan huolensa. Häntä kiinnostaa kaupunkilaisten hyvinvointi sekä lasten ja nuorten tasa-arvoinen mahdollisuus koulutukseen ja harrastuksiin. Seinäjoella keskeisempänä haasteena on Behmin mukaan erityisesti nuorten syrjäytymisen ehkäiseminen.

– Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuudet kiinnostaa jo pelkästään sen takia, että saan itse olla mukana oman poikani jalkapalloharrastuksessa joukkueenjohtajana sekä kentän laidalla kannustajana. Lapsille ja nuorille tulisi tarjota kohtuuhintaisia ja myös ilmaisia harrastusmahdollisuuksia enemmän. Kaupunki voisi entistä voimallisemmin tukea näitä harrastusmahdollisuuksia tarjoavia seuroja ja yhdistyksiä. Ennaltaehkäisevä työ säästää aina, Behm muistuttaa.

SDP ei ole paikalleen jämähtänyt

Puoluevalinta ei ollut Niina Behmille vaikea. Tasa-arvo, oikeudenmukaisuus, ihmisarvon kunnioittaminen ja eriarvoistumisen pysäyttäminen ovat hänelle itselleenkin hyvin tärkeitä arvoja omassa toiminnassa.

– En voisi kuvitellakaan tämän hetkistä hallituspolitiikkaa seuratessa kannattavani mitään muuta poliittista linjaa kuin mitä SDP ajaa, hän sanoo.

Behm on huomannut, miten eri puolilla sosialidemokraattista puoluetta kritisoidaan paikalleen jämähtämisestä. Hänen mielestään se ei pidä paikkaansa.

– Itse olen ollut mukana vasta vähän aikaa, mutta uusille toimijoille annetaan mahdollisuus osallistua ja vaikuttaa. Perusarvot tulee säilyttää, mutta maailman muuttuessa pitää pystyä uudistumaan ja löytämään vastauksia tulevaisuuden haasteisiin. Kuntatasolla tulisi arvioida enemmän päätösten kokonaisvaikutuksia ja ottaa tarkemmin huomioon kuntalaisten mielipiteet, Behm toteaa lopuksi.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta.

 

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Linnea West – ”Politiikassa tarvitaan herkkyyttä, jotta inhimillisyys ohjaisi päätöksentekoa”

Saaristosta kotoisin olevalle Linnea Westille meri on tärkeä elementti. Vaasasta löytyy hyviä lenkkeilymaastoja meren rannalta.

Pohjanmaan poliisilaitoksella vanhempana rikoskonstaapelina työskentelevä 31-vuotias Linnea West muutti Vaasaan vuonna 2015. Hänen työhönsä kuuluu muun muassa seksuaalirikosten ja lapsiin kohdistuneiden rikosten tutkinta. Työn ohella hän opiskelee Vaasan yliopistossa hallintotieteitä pääaineenaan julkisoikeus. Lenkkeilystä ja judosta vastapainoa hakeva, 3-vuotiaan pojan äiti haluaa edistää erityisesti lasten ja nuorten mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti, vanhempien tulotasosta riippumatta.

– Olen aiemmin ohjannut judoharjoituksia lapsille ja päässyt näkemään kuinka paljon hyvä harrastus voi antaa lapselle. Hyvä itsetunto ja ympäristön tukema oma identiteetti on hyvä perusta, jolle rakentaa, West toteaa.

Lasten hyvinvointi on aikuisten käsissä

Vaasaan muuton jälkeen politiikka alkoi kiinnostaa ja Linnea West liittyi SDP:hen. Hänelle oli itsestään selvää lähteä mukaan myös ensimmäisiin kuntavaaleihinsa vuosi sitten keväällä.

– Halusin päästä vaikuttamaan ympäristöön, jossa lapseni tulevaisuudessa kasvaa. Näin sanoessani tarkoitan lapsia laajasti. Haluan saada lasten ja nuorten äänen paremmin kuuluviin yhteiskunnassa. Lasten hyvinvointi ja tulevaisuus on meidän aikuisten käsissä, hän painottaa.

Kuntavaalien jälkeen Linnea West nousi merkittävälle paikalle. Varavaltuutettuna hän otti vastaan myös kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajan tehtävän, joka on ollut haastava ja samalla innostava. Westille uusien asioiden oppiminen ja itsensä kehittäminen on tärkeää.

– Haluan kehittyä ammatissani, luottamustehtävissä, harrastuksissa ja tienkin pienen poikani vanhempana. Olen jämäkkä ja minulle on tärkeää seistä niiden asioiden takana, joihin uskon ja samaan aikaan herkkä, enkä häpeä sitäkään. Herkkyys on myös edellytys sille, että pystyy asettumaan toisen ihmisen asemaan. Se on taito, jota politiikassa tarvitaan, jotta inhimillisyys ohjaisi päätöksentekoa, West toteaa.

Kasvatus- ja opetuslautakunnan puheenjohtajalla on selvät tavoitteet työlleen.

– Laadukas varhaiskasvatus ja koulutus on avainasemassa ja niiden taso täytyy vähintäänkin säilyttää nykyisellä tasolla, mielellään satsata jopa enemmän. Maksuton ja laadukas koulutusjärjestelmä takaa sen, että kaikkien perheiden lapsilla on mahdollisuus vaikuttaa omaan tulevaisuuteensa, hän sanoo.

Konkarit mentoroimaan uusia tulokkaita

Politiikka vaikuttaa Westin mukaan kaikkiin arkipäiväisiin asioihin ja politiikassa SDP edustaa hänelle tärkeitä arvoja. Tasa-arvoa, oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisia mahdollisuuksia. Hänen mukaansa kaikista pitää Suomessa pitää huolta.

– Huonosti voivat ihmiset näkyvät kaikkien elämässä. Poliisina olen ollut näkemässä, millaista pahoinvointia esimerkiksi nuorten laiminlyönti voi aiheuttaa. Yhden ryhmän pahoinvointi vaikuttaa koko yhteisöön, West sanoo.

Linnea Westin mukaan nuorille tulisi antaa myös politiikassa ja SDP:ssä enemmän tilaa ja se pitäisi näkyä luottamuspaikkojen jaossa.

– Vaasassa tämä on toteutunut hyvin. Konkarien vankka kokemus, nuorten innostus ja uusien ideoiden hyödyntäminen yhdessä vievät politiikkaa terveelle pohjalle. Konkarit voisivat entistä vahvemmin toimia uusien tulokkaiden mentoreina, hän ehdottaa.

Linnea Westin mukaan keskeisin haaste kuntapolitiikassa Vaasassa on tällä hetkellä nuorten mielenterveysongelmat. Hänen mukaansa korjaavien toimien sijaan pitäisi satsata entistä enemmän ennalta ehkäisyyn. Kotikaupunkinsa Vaasan parhaita puolia on sen kaupunkimaisuus, mutta samalla yhä tallella oleva yhteisöllisyys.

– Pidän myös Vaasan vahvaa kaksikielisyyttä positiivisena asiana. Kaupungissa on myös mahdollisuus opiskella monipuolisesti eri aloja, usealla eri kielellä, West kiittelee.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Päivikki Saukko – ”Työttömien kurittaminen ei ole ratkaisu työllistämiseen”

Pääluottamusmies Päivikki Saukon työ on liikkuvaa. Tässä matkalla jälleen työpaikkakäynnille.

Osuuskauppa KPO:n päätoimisena pääluottamusmiehenä (PAM) neljä ja puoli vuotta työskennellyt vaasalainen Päivikki Saukko kohtaa työssään jatkuvasti asioita, jotka vaativat muutoksia tai korjaamista. Työ matalapalkka-alalla, osa-aikaisuus tai uudet koulutussuunnitelmat huolettavat ihmisiä työpaikoilla. Erityisesti puhuttaa työntekijöiden jaksaminen ja se, miten palkalla tulee toimeen.

– Tärkeintä on kuunnella ihmisiä ja yhdessä etsiä ratkaisuja. Kuntapäättäjänä olet samassa roolissa. Ihmisten kuunteleminen on tärkeintä ja sen jälkeen tekeminen. Tämä kaikki on jatkuvaa uuden oppimista myös itselle, Saukko toteaa.

Jos tässä hetkessä olisi valta muuttaa tai korjata yksi päätös, Saukolle se olisi työttömyysturvan aktiivimalli.

– Työttömien kurittaminen ei ole ratkaisu työllistämiseen, vaan miettiä ratkaisuja kuinka työtön saadaan työelämään ja järjestää koulutusta, mikä edesauttaa työelämään pääsyn. Ei voi rangaista työtöntä siitä, ettei töitä ole, hän painottaa.

Omassa arjessa Päivikki Saukolle tärkeää on oma perhe; mies, kolme aikuista lasta ja ensimmäinen lapsenlapsi. Myös ulkoilu ja lenkkeily omien koirien kanssa on aikatauluihin sopiva harrastus – jääkiekon seuraamista unohtamatta.

– Olen onnellisesti sekaisin mummoilusta. Lapsenlapsi Leevi on saanut mummon ja paapan päät pyörälle, hän iloitsee.


Vaihtoehdot esiin ihmisten arjen kautta

Ensimmäisissä kuntavaaleissaan vuosi sitten keväällä Saukko nousi Vaasan kaupunginvaltuuston varajäseneksi. Hän on myös jäsenenä Vaasanseudun Areenat kuntayhtymän hallituksessa.

– Kuntapolitiikassa itseä lähellä on lasten ja nuorten tulevaisuus sekä vanhusten palvelut. Näihin pitäisi pystyä panostamaan entistä enemmän. Myös hyvät perusterveydenhuollon palvelut tulee kuulua kaikille tulotasosta riippumatta, Saukko sanoo.

Hän näkee kotikaupunkinsa Vaasan kauniina ja elinvoimaisena rannikkokaupunkina, joka tarjoaa monia mahdollisuuksia. Ydinkysymys sekä kuntapolitiikassa että valtakunnan päätöksenteossa tällä hetkellä Saukon mielestä on se, miten rahat käytetään, mikä on kuntalaisten näkökulmasta tärkeintä ja mihin kannattaa investoida.

– Tässä puolueiden näkemykset eroavat toisistaan. Me haluamme kaikille tasa-arvoisen kohtelun ikään, sukupuoleen ja varallisuuteen katsomatta. Nyt tuntuu siltä, tämä maa halutaan jakaa kahtia, köyhiin ja rikkaisiin, hän puuskahtaa.

SDP:lle on tärkeää, että ketään ei jätetä ja kaikista pidetään huolta. Nämä arvot ovat myös Saukolle tärkeimpiä ja siksi puoluevalinta aikoinaan oli selvä. SDP:n tulisi hänen mukaansa olla vielä enemmän esillä ja tuoda oma vaihtoehto esiin ihmisten arjen kautta.

– Enemmän saisi tuoda arjesta kertovia ”tarinoita” julki. Sosiaalinen media tarjoaa tähän hyvän kanavan, Saukko ehdottaa.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta.

Juttuun lisätty tieto ammattiliitosta ja muutettu Päivikki Saukon työnantaja Keski-Pohjanmaan osuuskauppa Osuuskauppa KPO:ksi.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Omakuva: Kirsi Panula – ”Joku meidän asioista päättää, miksi en minäkin?”

Kirsi Panula iloitsee kotikaupunkinsa Kokkolan panostuksista lapsiperheiden palveluihin - tuore kokeilu lasten päivystys 24/7 on tästä hyvä esimerkki.

Arkielämän sankariksi itseään kuvaileva SDP:n varavaltuutettu, media-alan myyntipäällikkö ja kolmen pojan äiti Kirsi Panula Kokkolasta on aina halunnut vaikuttaa asioihin. Myös uudet asiat, niiden taustat ja uudet ihmiset kiinnostaa. Hän on mukana tällä hetkellä kymmenen eri järjestön toiminnassa. Lasten kautta yhteys vanhempainyhdistyksiin sekä harrastusten myötä eri seuroihin on ollut vuosien varrella luontevaa.

– Kaikki asiat kytkeytyvät tavalla tai toisella toisiinsa. Liika tieto ei haittaa, mutta jos sitä on liian vähän, eikä ole kiinnostusta ympärillä oleviin asioihin siitä voi olla haittaa. Joku meidän asioista päättää kuitenkin, miksi en minäkin, hän naurahtaa.

44-vuotias Panula on ollut mukana pitkään ay-liikkeessä ammattiliitto Pron aktiivina ja hän huomasi, että politiikkaan ja ylipäätään päätöksentekoon niin valtakunnan kuin paikallisellakin tasolla liittyvät asiat tulivat vastaan kaikkialla.

– Se osaltaan kannusti mukaan myös kuntapolitiikkaan. Halusin mukaan päättämään, ensimmäistä kertaa viime kuntavaaleissa ehdolla ollut Panula kertoo.

Aktiivisen arjen vastapainona Panulalle tärkeitä ovat ulkoilu, retkeily ja mökkeily. Omassa elämässä kaikkien tärkeintä on kuitenkin aina terveys, rakkaus, lapset ja työ.

Nuorille koulutusta ja vanhuksille turvaa

Panulan mielestä perheiden jaksaminen ja toimeentulo ovat suoraan yhteydessä siihen, että lapsista kasvaa terveitä ja tasapainoisia nuoria, jotka ottavat aikuistuttuaan vastuun itsestään ja lähimmistään sekä tekevät työtä ahkerasti.

– Myös omien teinien ja opiskelijoiden tulevaisuus kiinnostaa. On tärkeää, että he saavat laadukasta koulutusta ja opiskelijoiden ei tarvitsisi elää köyhyydessä ja opiskella velkarahalla, Keski-Pohjanmaan koulutusyhtymän valtuuston varapuheenjohtajana toimiva Panula toteaa.

Häntä pohdituttaa myös vanhusten asema. Heille on hänen mielestään turvattava kaikissa oloissa riittävä eläke ja hoiva.

– Nyt kaikki tehdyt leikkaukset kurittavat juuri näitä tahoja, hän sanoo.

Panulaa huolettaa, etteivät päättäjät päätöksiä tehdessään kykene näkemään niiden oikeita vaikutuksia ihmisten jokapäiväiseen elämään.

– Liian moni päättäjä on etääntynyt ihmisten arjesta ja myös tulotasosta. Tunteettomasti otetaan niiltäkin, joilta ei voisi enää ottaa. Jokainen voisi elää peruspäivärahalla kuukauden verran ja kokeilla miten sillä nyky-Suomessa tulee toimeen, hän ehdottaa.

Avointa ja rehellistä politiikkaa maalaisjärjellä

Kirsi Panulalle puoluevalinta aikoinaan oli luonnollinen ja ainut vaihtoehto. SDP on hänen omia arvojaan lähellä ja hänen mielestään puolue tekee avointa ja rehellistä politiikkaa maalaisjärjellä.

– On tärkeää, että puolustetaan pieni- ja keskituloisia perheitä ja ollaan sen jokapäiväisen arjen jaksamisen puolesta toimijoita, hän sanoo.

Panulan mukaan SDP tarvitsee enemmän uusia ja innokkaita ihmisiä mukaan toimintaan. Hän uskoo, että yhdessä ihmisten pariin jalkautuminen tuottanee parhaiten tulosta.

– Itse yllätyin positiivisesti, kuinka helppo oli tulla mukaan ja tehdä asioita yhdessä alusta alkaen, hän kertoo.

Kokkola on lasten kaupunki

Kokkola on hyvä kotikaupunki, mutta myös kehittämiselle on sijaa. Panulan mielestä nuoret tarvitsevat enemmän edullisia asuntoja, terveitä kouluja tarvitaan lisää ja koulutuksesta säästäminen on saatava loppumaan. Myös hyvästä vanhustenhuollosta on pidettävä kiinni.

Kokkolaa Kirsi Panula pitää erityisesti lasten kaupunkina. Hänen mielestään hyvästä esimerkistä käy tuore kokeilu lasten päivystys 24/7, joka antaa nopean avun. Myös opiskelumahdollisuudet ovat Kokkolassa mainiot.

–  Omatkin lapseni jäivät Kokkolaan opiskelemaan, kun löytyi sopiva koulutuspaikka läheltä kotia, hän iloitsee.

 

Omakuva-juttusarjassa esitellään erilaisia toimijoita alueelta.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta