Uutiset

Pohjanmaan sosialidemokraateille edistyksellinen poliittinen ohjelma – työkalu poliittiseen työhön

Pohjanmaan sosialidemokraatit valitsivat syyspiirikokouksessaan yksimielisesti vaasalaisen Matias Mäkysen jatkamaan piirin puheenjohtajana.  Millä mietteillä lähdet uuteen kauteen?

– Viime kaudella oli tavoitteena nostaa piirin poliittista roolia. Ottaa siis yhä enemmän julkisesti kantaa yhä selkeämpien tavoitteiden puolesta. Eteenpäin on menty, mutta edellytykset vielä parantaa ovat hyvät uuden poliittisen ohjelman myötä, Mäkynen toteaa.

Syksyn aikana piirissä on valmisteltu Pohjanmaan sosialidemokraateille uutta, omaa poliittista ohjelmaa. Kolme maakunnallista työryhmää ovat työstäneet erityisesti ohjelman maakuntaosioita. Ohjelma hyväksyttiin viikonloppuna syyspiirikokouksessa.

Työkalu poliittiseen työhön

Ryhmissä käytiin vilkasta ja erityisesti eteenpäin katsovaa keskustelua oman maakunnan tulevaisuudesta ja ennen kaikkea siitä, mitä tavoitteita sosialidemokraattien mielestä tulee jatkossa nostaa voimallisemmin esiin. Matias Mäkynen korostaa, että työryhmät onnistuivat tekemään asiantuntevia ja rohkeita esityksiä.

– Saimme aikaan tasapainoisen kokonaisuuden, joka ottaa huomioon kaikkien alueiden erityispiirteet, mutta sitoo kolmea maakuntaa myös yhteen. Pystymme toimimaan kolmessa maakunnassa sopusoinnussa kaikkien kolmen maakunnan puolesta, Mäkynen painottaa.

Poliittinen ohjelma on ennen kaikkea työkalu piirihallitukselle sekä kunta- ja maakuntatason toimijoille. Asiakirjasta saa tukea, apua ja vinkkejä omaan poliittiseen työhön, esimerkiksi puheisiin, aloitteisiin ja lehtikirjoituksiin eri tasoilla. Maakunta- ja eduskuntavaaleihin ohjelmapaperista on mahdollista johtaa lyhyemmät sekä täsmällisemmät tavoitelistat esitteisiin ja muuhun vaalimateriaaliin.

– Ajatus on, että piirissämme poliittinen ohjelma päivitetään kahden vuoden välein ja se tehdään aina piirikokoustasolla, jolloin saamme myös piirikokoukselle entistä konkreettisempaa poliittista roolia ja valtaa. Saamme myös tätä kautta säännöllisesti osallistettua alueryhmissä jäseniä yhteiseen tavoitteelliseen työhön, Matias Mäkynen toteaa.

Työllisyys tärkeimpänä tavoitteena

Poliittinen ohjelma ohjaa sosialidemokraattien yhteistä työtä niin poliittisesti kuin järjestöllisesti. Ohjelman tärkeimmäksi tavoitteeksi on nostettu työllisyyden tukeminen. Mäkysen mukaan työllisyys syntyy erityisesti hyvistä palveluista, laadukkaasta koulutuksesta ja toimivasta infrasta. Osaava työvoima on Vaasan vaalipiirin kannalta elintärkeä kysymys ja siksi koulutuksesta löytyy ohjelmasta laajimmat osiot.

– Sosiaali- ja terveyspalveluissa haluamme kehittää erityisesti ennaltaehkäiseviä ja kotiin vietäviä palveluita, jotka ovat jääneet viime vuosien keskustelussa aivan liian pieneen osaan. Haluamme kaikille toisen asteen koulutuksen sekä vaalipiiriin laaja-alaisen Merenkurkun yliopiston, Mäkynen avaa ohjelmaa.

Ohjelman lopussa on maakuntakohtaiset osiot, joissa otetaan kantaa konkreettisemmin Etelä-Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakuntien tavoitteisiin. Asiat, jotka ohjelmaan on nostettu, ovat niin sanotusti maakunnan kokoisia ja tämä oli tietoinen valinta. Esimerkiksi tiestöön liittyviä parannuskohteita löytyy valtavasti eri puolilta vaalipiiriä, mutta tätä listausta ei poliittiseen ohjelmaan tehty valtateiden parannuksia syvemmälle.

– Ohjelma on kaikkien kolmen maakunnan osalta edistyksellinen. Kolmen maakunnan tulevaisuuden vahvuudet kytkeytyvät kaikki ilmastonmuutoksen torjuntaan. Etelä-Pohjanmaan elintarviketeollisuuden kehittäminen, Keski-Pohjanmaan kaivosteollisuus ja Pohjanmaan energiateollisuus voivat löytää kasvunsa kestävästä kehityksestä. Ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkeä on myös tavoitteemme lyhentää junamatkaa Vaasasta ja Kokkolasta Tampereelle tuntiin ja Helsinkiin kahteen tuntiin, Mäkynen kertoo.

Pohjanmaan sosialidemokraattien poliittiseen ohjelman löydät Pohjanmaan sosialidemokraattien kotisivuilla olevasta piirikokousuutisesta.

 

Jakoa

Jaa tämä artikkeli

Viikon 41 Demokraatti
TIEDUSTELULAIN ABC - Mitä tavallisen ihmisen pitää tietää?
LÄHIÖELÄMÄÄ - Selma Vilhunen teki rosoisen nuoriselokuvan
TARJA HALONEN - YK:n tulisi toimia pienemmällä budjetilla
Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat


Uusimmat