Palkittu politiikan aikakauslehti
72€/6kk

Ulkomaat

“Poliisi ja muut voivat tappaa vapaasti” – Amnesty kritisoi rajusti Filippiinien huumesodan seurauksia

Lilia Jacoben suree lapsenlastaan, joka katosi ja löytyi myöhemmin surmattuna sillan alta.

Filippiinien huumeiden vastaisesta sodasta on tullut järjestelmällinen väärinkäytösten kampanja, sanoo ihmisoikeusjärjestö Amnesty International maanantaina julkaistussa raportissaan.

DEMOKRAATTI/STT

Demokraatti

Järjestö vaatii, että YK:n on välittömästi aloitettava tutkimus maan presidentin Rodrigo Duterten huumeiden vastaisesta sodasta ja sen vuoksi tapahtuneista tuhansista kuolemista.

Järjestön mukaan on mahdoton tietää tarkkaan, kuinka monta ihmistä on kuollut huumeiden vastaisen kampanjan aikana. Järjestö syyttää hallintoa väärien tietojen tahallisesta vääristämisestä ja monimutkaistamisesta.

Hallinnon virallisten lukujen mukaan poliisi on tappanut hieman yli 5 300 ihmistä. Tilannetta tarkkailevien järjestöjen mukaan todellinen lukumäärä olisi kuitenkin nelinkertainen.

Amnestyn mukaan kuolemat eivät enää kiinnosta lehdistöä. Samaan aikaan hallinto ei tutki asiaa, eikä järjestä riittäviä hoito-ohjelmia huumeiden käyttäjille.

– Tämä on luonut maahan rankaisemattomuuden ilmapiirin, jossa poliisi ja muut voivat tappaa vapaasti ilman seurauksia, raportissa sanotaan.

Provinssista on tullut maan verisin kuolemankenttä.

Lisää aiheesta

Järjestön mukaan on riittävästi todisteita siitä, että rikkomukset ovat rikoksia ihmisyyttä vastaan.

Järjestö kertoi tutkineensa Filippiineillä Bulacanin provinssissa lähellä Manilaa viimeisen vuoden aikana tapahtuneiden 27 ihmisen kuolemaa. Provinssista on tullut maan verisin kuolemankenttä.

Amnestyn mukaan poliisi on rikkonut ovia ja ampunut sisätiloista löytyneet huumerikoksesta epäillyt. Tämän lisäksi poliisin kerrotaan kaapanneen ihmisiä ja vieneen heitä tapettavaksi toisaalle. Poliisi on järjestön mukaan myös muun muassa väärentänyt raportteja ja peukaloinut rikospaikkoja.

Kansainvälisen yhteisön kyvyttömyys ottaa ihmisoikeusrikkomuksiin merkityksellisesti kantaa on rohkaissut hallintoa laajentamaan kurinpalautusta itsenäiseen mediaan, ihmisoikeuksien puolustajiin ja poliittisiin aktivisteihin, raportissa kerrotaan.

Duterten edustaja kertoi perjantaina tiedotteessa, että yhdenkään ulkomaisen valtion ei tule puuttua siihen, miten heidän hallintonsa ylläpitää rauhaa ja järjestystä.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Demokraatti

päätoimittaja: Petri Korhonen
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

chefredaktör: Topi Lappalainen
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

Tietosuoja-asetukset

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE