Kotimaa

Poliisi varoittaa tietokoneen näytölle ilmaantuvista tietoja kalastelevista ”tukipalveluista”

lehtikuva / ella kiviniemi
lehtikuva / ella kiviniemi
lehtikuva / ella kiviniemi

Poliisin varoittaa verkkosivuillaan tapauksista, joissa tietokoneen käyttäjän näytölle on ilmaantunut ilmoitus, että tietokoneella on haittaohjelma joka paraikaa on viemässä käyttäjän tietoja.

Ruudulla näkyvässä ilmoituksessa väitetään sen olevan Microsoftin tukipalvelusta. Ruudussa näkyy 09- alkuinen puhelinnumero, johon asiakasta kehotetaan soittamaan viiden minuutin sisällä. Tapauksia on ilmennyt huhtikuun loppupuolelta asti.

Poliisin selvityksen mukaan kyseessä ei ole Microsoftin tukipalvelu, vaan mahdollisesti huijaus, jolla yritetään saada kansalainen maksamaan turhasta palvelusta tai saada kansalaisen henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitiedot, käyttöön.

Kansalaisen soittaessa 09-alkuiseen numeroon, englanninkielinen ”tukipalvelu” on tarjonnut maksullista apua väitetyn haittaohjelman poistamiseksi. Joissain tapauksissa kansalaisille on kaupattu myös AV-tuotteita sekä ajuripaketteja.

Poliisi varoittaa antamasta henkilökohtaisia tietoja ulkopuolisille henkilöille.

Kansalaisen suostuessa maksulliseen apuun on ”tukipalvelu” pyytänyt käyttäjää tekemään tietokoneella toimintoja, jotka ovat mahdollistaneet etäyhteyden luomisen ”tukipalvelun” ja käyttäjän välillä.

Poliisi varoittaa antamasta henkilökohtaisia tietoja ulkopuolisille henkilöille, sillä tiedoilla on mahdollista saada aikaan vahinkoa. Edellä mainitun ”tukipalvelun” sijainti tai sen toimijoitten henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa.

Erittäin riskialtista on myös antaa tuntemattoman ”tukipalvelun” päästä etäyhteydellä tietokoneelle, koska silloin tuntematon henkilö pääsee käyttämään tietokonetta vapaasti.

Vaarana on, että tietokoneelle asennetaan haitta-ohjelmia, kopioidaan tiedostoja tai käytetään kansalaisen tietokonetta suoraan rikolliseen toimintaan.

Seuraa Meitä:
Lisää aiheesta:

Kommentit

Toimituksen valinta


Luetuimmat