tyovaenkirjallisuuspaiva
kaisaniemi

Poliisi varoittaa tietokoneen näytölle ilmaantuvista tietoja kalastelevista ”tukipalveluista”

Kuva: lehtikuva / ella kiviniemi

Poliisin varoittaa verkkosivuillaan tapauksista, joissa tietokoneen käyttäjän näytölle on ilmaantunut ilmoitus, että tietokoneella on haittaohjelma joka paraikaa on viemässä käyttäjän tietoja.

Ruudulla näkyvässä ilmoituksessa väitetään sen olevan Microsoftin tukipalvelusta. Ruudussa näkyy 09- alkuinen puhelinnumero, johon asiakasta kehotetaan soittamaan viiden minuutin sisällä. Tapauksia on ilmennyt huhtikuun loppupuolelta asti.

Poliisin selvityksen mukaan kyseessä ei ole Microsoftin tukipalvelu, vaan mahdollisesti huijaus, jolla yritetään saada kansalainen maksamaan turhasta palvelusta tai saada kansalaisen henkilökohtaisia tietoja, kuten pankkitiedot, käyttöön.

Kansalaisen soittaessa 09-alkuiseen numeroon, englanninkielinen ”tukipalvelu” on tarjonnut maksullista apua väitetyn haittaohjelman poistamiseksi. Joissain tapauksissa kansalaisille on kaupattu myös AV-tuotteita sekä ajuripaketteja.

Poliisi varoittaa antamasta henkilökohtaisia tietoja ulkopuolisille henkilöille.

Kansalaisen suostuessa maksulliseen apuun on ”tukipalvelu” pyytänyt käyttäjää tekemään tietokoneella toimintoja, jotka ovat mahdollistaneet etäyhteyden luomisen ”tukipalvelun” ja käyttäjän välillä.

Poliisi varoittaa antamasta henkilökohtaisia tietoja ulkopuolisille henkilöille, sillä tiedoilla on mahdollista saada aikaan vahinkoa. Edellä mainitun ”tukipalvelun” sijainti tai sen toimijoitten henkilöllisyys ei ole poliisin tiedossa.

Erittäin riskialtista on myös antaa tuntemattoman ”tukipalvelun” päästä etäyhteydellä tietokoneelle, koska silloin tuntematon henkilö pääsee käyttämään tietokonetta vapaasti.

Vaarana on, että tietokoneelle asennetaan haitta-ohjelmia, kopioidaan tiedostoja tai käytetään kansalaisen tietokonetta suoraan rikolliseen toimintaan.

Metalliliiton entinen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut

Kuva: Lehtikuva

Metalliliiton pitkäaikainen puheenjohtaja Per-Erik Lundh on kuollut. Asiasta tiedottaa Metalliliitto verkkosivuillaan.

Lundh menehtyi perjantaina 18. elokuuta vaikean sairauden seurauksena.

Hän oli syntynyt 24.8.1939 Porvoossa.

Lundh tunnettiin yhtenä vaikutusvaltaisimmista ammattiyhdistysjohtajista. Merkittävin vaihe hänen ay-taipaleellaan oli Metalliliiton puheenjohtajuus 1983–2000.

Lundh oli myös ensimmäinen ammattiyhdistysjohtaja, jolle tasavallan presidentti on myöntänyt ministerin arvonimen.

Lundh kuului pitkään SDP:n puoluetoimikuntaan.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

SPR: Turvapaikanhakijoita on uhkailtu  – Lounais-Suomen poliisi ei tunnista uhkailuilmiötä

Turvapaikanhakijoita on uhkailtu Suomessa viime viikonloppuna Turussa tapahtuneen joukkopuukotuksen jälkeen, kertoo Suomen Punainen Risti.

SPR:n mukaan uhkailu on ollut huutelua, ja sitä on tapahtunut etupäässä Varsinais-Suomessa. Tapausten tarkkaa määrää ei osattu SPR:stä arvioida.

Lounais-Suomen poliisi ei kuitenkaan tunnista uhkailuilmiötä. Myös muut STT:n tavoittamat poliisit Helsingistä, Lounais-Suomesta ja Länsi-Uudeltamaalta kertovat viikon sujuneen suhteellisen rauhallisesti.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotusjutussa uusia kiinniottoja – heidän kansallisuudesta ei ole varmuutta

Kuva: Lehtikuva/Vesa Moilanen

Poliisi on tehnyt aamupäivällä Turussa kaksi uutta kiinniottoa perjantaisiin puukotuksiin liittyen, poliisi tiedottaa. Kaksi miestä otettiin kiinni, koska poliisin mukaan syytä epäillä -kynnys terroristisen teon valmistelurikoksessa on ylittynyt.

Miesten kansallisuudesta ei ole varmuutta. He ovat kertoneet Suomen viranomaisille olevansa algerialaisia, Ruotsin viranomaisille marokkolaisia.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Hätkähdyttävä laskelma: Näin voidaan ehkäistä yli 350 ennenaikaista kuolemaa vuonna 2030

Kävelyn ja pyöräilyn lisäämisellä olisi saatavissa Suomessa terveyshyödyt, joiden arvo olisi yli 13 miljardia euroa vuosina 2011–2030. Asia ilmenee Pyöräliiton teettämästä laskelmasta.

Jos kävellen ja pyöräillen tehtäviä matkoja lisättäisiin 30 prosenttia, ehkäistäisiin pekästään vuonna 2030 yli 350 ennenaikaista kuolemaa.

Hallitus asetti energia- ja ilmastostrategiassa tavoitteeksi, että pyöräily- ja kävelymatkat lisääntyvät 30 prosentilla.

– Laskelma osoittaa, että ilmastopolitiikka voi olla myös taloudellisesti erittäin kannattavaa. Arkiliikunta on tehokkain tapa vähentää liikkumattomuuden kustannuksia, sanoo Pyöräliiton toiminnanjohtaja Matti Koistinen.

Kävelyn osalta laskenta ottaa huomioon 20‒74 -vuotiaat ja pyöräilyn osalta 20‒64 -vuotiaat. Pyöräliitto teetti laskelman WSP Finlandilla.

Korjaus otsikkoon ja juttuun: yli 350 säästettyä ennenaikaista kuolemaa koskee ainoastaan vuotta 2030. Näistä syntyisi 1,65 miljardin säästöt vuonna 2030. Koko selvityskaudella ennenaikaisia kuolemia säästetään huomattavasti enemmän ja niistä syntyy 13,3 miljardin kokonaissäästö vuosina 2011-2030.

AVAINSANAT

Keskustelua aiheesta

Turun puukotuksen pääepäilty ja ainakin yksi vangituista opiskelivat samalla kurssilla

Pääepäillyn lisäksi toinenkin Turun puukotusiskusta vangittu 18-vuotias marokkolaismies opiskeli suomen kielen kesäkurssilla Turun kristillisellä opistolla.

Kurssi kesti kesäkuun alusta heinäkuun puoleenväliin. Pääepäilty ei rehtorin mukaan juuri käynyt paikalla kurssin alkuvaiheen jälkeen.

Toinen nyt vangittu mies kuitenkin oli kurssin loppuun asti kirjoilla koulussa. Kummastakaan ei ole rehtorin mukaan erityistä kerrottavaa.

Yle kertoi ensimmäisenä pääepäillyn opiskelusta opistolla.

Keskustelua aiheesta