Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Politiikka

”Poliitikot puhua pölöttävät ja huutelevat väliin” – nuorilta kritiikkiä ja kiitosta eduskunnan meiningistä

Nora Vilva
Risto Iivanainen (vas) ja Lassi Svärd olivat tämän viikon TET-harjoittelussa SDP:n eduskuntaryhmässä ja Demarinuorissa.

Julkisuudesta voi saada kuvan, että politiikka on riitelyä ja poliitikkojen välit olisivat jossain määrin tulehtuneita. Ei pidä paikkaansa.

Heikki Sihto

Demokraatti

– Eduskunta vaikuttaa aika rennolta työpaikalta. Se oli yllättävää, että kaikki kansanedustajat hieman epäsuomalaisesti moikkailevat toisilleen, Risto Iivanainen sanoo.

– Itse koin, että eduskunnassa asiat riitelevät, eivät ihmiset. Yllätyin siitä, kuinka suurella joukolla yhteistyössä asioita politiikassa valmistellaan. Poliitikko usein vain kertoo valmistelun lopputuloksen julkisuuteen, Lassi Svärd kertoo.

Lahtelainen Svärd ja helsinkiläinen Iivanainen ovat tällä viikolla olleet koulun työelämään tutustuminen eli TET-jaksolla neljä päivää SDP:n eduskuntaryhmässä ja yhden päivän Sosialidemokraattiset nuoret ry:n toimistolla Hakaniemessä.

Kansanedustajat saavat käytöksestään nuorilta palautetta.

– Poliitikot puhua pölöttävät keskenään istuntosalissa ja huutelevat väliin puheenvuoroa pitävälle, Iivanainen ihmettelee.

”Politiikasta puhutaan liian vaikeasti.”

Yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta kiinnostuneet nuoret – Svärd muun muassa on nuorisovaltuutettu ja Iivanainen toimii oppilaskunnassa – ovat huomanneet, että politiikka ei kaikkia nuoria kiinnosta.

– Aika harva seuraa edes uutisia, vaikka mielestäni ne ovat todella kiinnostavia, Iivanainen ihmettelee.

Molemmat toivovat, että kansanedustajat kävisivät enemmän kouluissa kertomassa työstään. Ja tekisivät sen vähemmän byrokraattisella kielellä.

– Yksi syy politiikasta vieraantumiseen voi olla, että siitä puhutaan liian vaikeasti. Kyse on kuitenkin usein tavallisista asioista. Lisäksi mielestäni myös koulussa pitäisi yhteiskuntaopissa puhua enemmän poliittisesta vaikuttamisesta, Svärd sanoo.

Molemmat pitivät vierailua Demarinuorissa järjestön puheenjohtajan Mikkel Näkkäläjärven vieraana kiinnostavana. Se osaltaan selvitti, mitä vaikutusmahdollisuuksia nuorilla on.

– Alan selvittää itselleni sopivaa puoluetta, kun kauteni loppuu nuorisovaltuustossa. Itselleni tärkeää on puolueen identiteetti, Svärd kertoo.

Jaa tämä artikkeli

Kommentit

Artikkeleita voi kommentoida yhden vuorokauden ajan julkaisuhetkestä. Kirjoita asiallisesti ja muita kunnioittaen. Ylläpito pidättää oikeuden poistaa sopimattomat viestit ja estää kirjoittajaa kommentoimasta.

Sähköpostiosoitteesi

Toimituksen valinnat

Palkittu politiikan aikakauslehti
39€/4kk

Toimituksen valinta

Rane Aunimo

Päätoimittajalta
25.6.2020
Tapaus Mäenpää: Puheet on nyt pidetty, on aika painaa nappia – historia kyllä muistaa, kuinka kansanedustajat perjantaina äänestävät
Lue lisää

Luetuimmat

Uusimmat

Toimituksen valinnat

Demokraatti

va. päätoimittaja: Rane Aunimo
Lähetä juttuvinkki →

Toimitus: PL 338, 00531 Helsinki, puh. 09 701 041

Arbetarbladet

Chefredaktör: Johan Kvarnström
Kontakt →

Redaktion: Broholmsgatan 18-20 C, 00531 Helsingfors

2018 DEMOKRAATTI
TIETOSUOJA- ja REKISTERISELOSTE